O ile tunel i stacja lotnisko nie okażą się za niskieMisiekK pisze:Żeby się tylko nie okazało, że wykupią większość slotów. KM równie dobrze mogą być partnerem wspólnego biletu. I zapewne na trasie na lotnisko będą.skmkotronik pisze:Kmy mogą jeżdzić na lotnisko ile chcą ale za swoje pieniądze.
Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR
Moderator: JacekM
A ja bym widział nadal oferte podobną do RE w Niemczech, całkowicie niezależną od taryfy miejskiej.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
A jest gdzie?Bucefał pisze:Ciekawe, czy jak zrobią do Grodziska to tez powiesz, ze nie było po drodze gdzie zakręcić?
Milanówek, Brwinów? Tam nie ma możliwości.
Swego czasu Halinów starał się o wydłużenie trasy SKM, ale upadło m.in. z tych względów, ze pociągi musiały by jeździć na obrót aż do Mińska Mazowieckiego.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
przewoz pisze:Widzisz. Pytanie - ile lat jeździsz Ty pociągami w ogóle? Znasz sytuację? Wiesz jak było 5 lat temu? wiesz, gdzie przed Pruszkowem SKM mogła zawrócić bez żadnych problemów? Nie wiesz - to odpowiem. Na stacji Warszawa Zachodnia. Nawet Włochy miały by z nią spory problem przy tym ruchu jaki tam jest.Bucefał pisze:Nie masz racji - nie było jak zakręcać i specjalnie w Pruszkowie zrobili zakręcanie. Więc to nie prawda , co piszesz.
A co było po SKM jadącej do Zachodniej z... Woli Grzybowskiej (ta sama sytuacja - jedzie do Miłosnej, bo tam może zawrócić/zminić kierunek jazdy (na pewno nie "zakręcić").Na pewno jesteś po dziennikarstwie? Odniesienie się w taki sposób do władz czy kierownictwa firmy nie świadczy o bezstronności. Tego was tam teraz uczą?Bucefał pisze:Po prostu Struziki i Sekity
Tak czy inaczej prace w Pruszkowie trwały dobre pare miesięcy więc to że było nie znaczy że "hop-siup". W ogóle nic nie znaczy (przecież często łatwiej coś zrobić od zera niż poprawiać).
Studia studiami. Jestem tu prywatnie, a prywatnie kazdy ma prawo miec własne poglądy i je demonstrować (zgodnie z zasadami wolności słowa). Zwłaszcza, gdy admini próbują je ograniczać w imię "swego wieloletniego doświadczenia" (tylko poco ta ściema z regulaminem?!)
Pierwszy z nich jest politykim i szefem mazowsza, a nie szefem firmy, zyje więc z naszych podatków i rzuca nam bezczelnie kłody pod nogi. Jest z PSL więc pewnie myśli, ze to nie jego elektorat (i ma rację!).
[ Dodano: Pon 25 Sie, 2008 01:10 ]
Wysokość dopłat?! Powiem tak: obecnie pasażerowie wkd płacą HARACZ Tak HARACZ! Nigdzie w żadnej aglomeracji na Zachodzie w której byłem (a w paru byłem) nie spotkałe się, z tym aby na tak krótki odcinek ( i bliski ) trzeba było płacić TAK HORRENDALNIE WYSOKIE CENY bietów. To jest skandal la la polonaise! Nie ma problemu zatem, ale tylko od strony finansowej. Bo kasa - od pasażerów - jest tak duża, że obaj przewoźnicy mogliby się spokojnie obdzielić. Oczywiście byłoby to podtrzymywaniem aberracji-warszawskijej komunikacji.MeWa pisze:tak, bo nigdzie wcześniej nie było możliwości zrobienia torów odstawczych (a SKM miała obsługiwać Ursus), a w Pruszkowie wystarczyło odnowić.Bucefał pisze:Nie masz racji - nie było jak zakręcać i specjalnie w Pruszkowie zrobili zakręcanie. Więc to nie prawda , co piszesz. Ciekawe, czy jak zrobią do Grodziska to tez powiesz, ze nie było po drodze gdzie zakręcić
no co za problem, nie widzisz problemu? Wcześniej pasażerowie kupowali dwa oddzielne bilety (na WKD i na komunikację warszawską), teraz jeden, to sumaryczne wpływ są mniejsze. I rozbija się wszystko o wysokość dopłat.Bucefał pisze:1. Co za problem - przecież pasazerowie np. wkd płacą za bilety tak więc jest z czego zwracać.
Umowę sprzedaży WKD parafowali przedstawiciele zainteresowanych samorządów z wyjątkiem Warszawy. Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył ustanowić swojego pełnomocnika. Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku dni. Nie zrobili tego przed dwa lata.
Ty naprawde masz problemy z mysleniem. Bo wprowadzeniu wspolnego biletu nikt nie kupowal by biletow WKD tylko karte miejska ZTM. I ktos musi wyrownac straty WKD.Bucefał pisze:Wysokość dopłat?! Powiem tak: obecnie pasażerowie wkd płacą HARACZ Tak HARACZ! Nigdzie w żadnej aglomeracji na Zachodzie w której byłem (a w paru byłem) nie spotkałe się, z tym aby na tak krótki odcinek ( i bliski ) trzeba było płacić TAK HORRENDALNIE WYSOKIE CENY bietów. To jest skandal la la polonaise! Nie ma problemu zatem, ale tylko od strony finansowej. Bo kasa - od pasażerów - jest tak duża, że obaj przewoźnicy mogliby się spokojnie obdzielić. Oczywiście byłoby to podtrzymywaniem aberracji-warszawskijej komunikacji.
No, to niestety widać. Jak to mówią? "Nie pomogą doktoraty..."Bucefał pisze:Studia studiami. Jestem tu prywatnie,
Nam? Mi nie rzuca, przynajmniej z jego strony żadnych przykrości nie zaznałem. Mógłbyś nieco jaśniej?Bucefał pisze:Pierwszy z nich jest politykim i szefem mazowsza, a nie szefem firmy, zyje więc z naszych podatków i rzuca nam bezczelnie kłody pod nogi.
Że wspólny bilet? Ja nie wiem ile razy powtarzałem. Niech samorządy lokalne się postarają i płaca, to bedą miały. Mi też był by na rękę wspólny bilet do Halinowa, jakby zrobili do Wrzosowa to w ogóle bym się nie martwił. Ale jest jeden problem - ktoś za to musi płacić. KM za darmo nie będzie wpuszczał ZTM. Już teraz widać, jak dużo ludzi koprzysta ze wspólnego biletu. Własciwie rano po wejściu kontrolera ok 80-90% pokazuje kartę. Poza szczytem jest nieco więcej jednorazowych KM, ale to i tak mała ilość. Obawiam się, że KM może sobie zarzyczyć niedługo - i słusznie - większych pieniędzy za tą usługę.
O co chodzi w tym zdaniu i do którego mojego zdania się odnosisz (cytujesz)?Bucefał pisze:ak czy inaczej prace w Pruszkowie trwały dobre pare miesięcy więc to że było nie znaczy że "hop-siup".
To Ty masz kłopoty z myśleniem: skoro pasażerowie i tak płacą 2x tyle co powinni (porównaj cenę bieltu WKD z różnicą w cenie biletu na samą 2 strefę oraz fakt, że wkd to pojedyncza linia, a bilet ztm dotyczy WIELU linii metra, tramwajów, pociągów, autobusów) to NIE MA PROBLEMU Z PIENIĘDZMI, bo i tak jest ich więcej niz powinno. W tej sytuacji wyrównanie, o którym piszesz nie jest zadnym problemem (od strony czysto finansowej przynajmniej).zzz pisze:Ty naprawde masz problemy z mysleniem. Bo wprowadzeniu wspolnego biletu nikt nie kupowal by biletow WKD tylko karte miejska ZTM. I ktos musi wyrownac straty WKD.Bucefał pisze:Wysokość dopłat?! Powiem tak: obecnie pasażerowie wkd płacą HARACZ Tak HARACZ! Nigdzie w żadnej aglomeracji na Zachodzie w której byłem (a w paru byłem) nie spotkałe się, z tym aby na tak krótki odcinek ( i bliski ) trzeba było płacić TAK HORRENDALNIE WYSOKIE CENY bietów. To jest skandal la la polonaise! Nie ma problemu zatem, ale tylko od strony finansowej. Bo kasa - od pasażerów - jest tak duża, że obaj przewoźnicy mogliby się spokojnie obdzielić. Oczywiście byłoby to podtrzymywaniem aberracji-warszawskijej komunikacji.
Umowę sprzedaży WKD parafowali przedstawiciele zainteresowanych samorządów z wyjątkiem Warszawy. Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył ustanowić swojego pełnomocnika. Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku dni. Nie zrobili tego przed dwa lata.
przewoz pisze:No, to niestety widać. Jak to mówią? "Nie pomogą doktoraty..."Bucefał pisze:Studia studiami. Jestem tu prywatnie,
Ty masz po prostu kompleksy. Rozumiem, że admini takiego odreagowywanie nie traktują ani jaką wątek poboczny, ani jako nie na temat, ani jako obniżanie poziomu dyskusji?
Nam? Mi nie rzuca, przynajmniej z jego strony żadnych przykrości nie zaznałem. Mógłbyś nieco jaśniej?Bucefał pisze:Pierwszy z nich jest politykim i szefem mazowsza, a nie szefem firmy, zyje więc z naszych podatków i rzuca nam bezczelnie kłody pod nogi.
Nam - pasażerom. Tobie nie rzuca? Za to może Cię tu przysłał skoro oczywistych faktów nie dostrzegasz (np. wypowiedzi Sekity, która ciągle podaje inne, nowe powody dla których nie zgadza się na wspólny bilet)? Chociaż pewnie złe gazety znów przekręciły wypowiedź lub nazwisko mówiącego...![]()
Że wspólny bilet? Ja nie wiem ile razy powtarzałem. Niech samorządy lokalne się postarają i płaca, to bedą miały.
Mi też był by na rękę wspólny bilet do Halinowa, jakby zrobili do Wrzosowa to w ogóle bym się nie martwił. Ale jest jeden problem - ktoś za to musi płacić. KM za darmo nie będzie wpuszczał ZTM. Już teraz widać, jak dużo ludzi koprzysta ze wspólnego biletu. Własciwie rano po wejściu kontrolera ok 80-90% pokazuje kartę. Poza szczytem jest nieco więcej jednorazowych KM, ale to i tak mała ilość. Obawiam się, że KM może sobie zarzyczyć niedługo - i słusznie - większych pieniędzy za tą usługę.
O co chodzi w tym zdaniu i do którego mojego zdania się odnosisz (cytujesz)?Bucefał pisze:ak czy inaczej prace w Pruszkowie trwały dobre pare miesięcy więc to że było nie znaczy że "hop-siup".
Poczytaj wypowiedzi Sekity o niemożności wprowadzenia biletu to przestaniesz powtarzać (nie wiem który raz) NIEPRAWDĘ, że to samorzady blokują wspólny bilet. W przypadku SKM nie było dla samorzadów problemu, myślisz, ze np. WKD to trudniejsza sprawa od SKM? To , których biletów jest więcej pasażerów nie powinno obchodzić, bo to przewoźnicy między sobą powinni po prostu ustalić sposób rozliczeń. Nie pisz, ze to niemożliwe i nie pisz, ze samorzady nie chcą lub ich niestać, bo w nieprawda powtarzane wiele razy staje się prawdą.
W zdaniu chodzi o przbudowę torów umozliwiającą zawracanie w Pruszkowie.
[ Dodano: Pon 25 Sie, 2008 14:26 ]
Kolega z doświadczeniem znowu nie doczytał do końca (w nawiasie), bo powenie by nie zaśmiecał dyskusji. Widać doświadczenie nie zawsze wpływa na rozwój i wyciąganie wniosków.MeWa pisze:gdyby nie było, to by wspólny bilet już dawno był.Bucefał pisze:nie jest zadnym problemem
Sądząc po bredniach, które piszesz, to napawdę nie masz zielonego pojęcia jak funkcjonuje komunikacja w Warszawie. Za granicą również..... Zresztą życie na podstawie doniesień mediów tak się kończy.Bucefał pisze:Poczytaj wypowiedzi Sekity o niemożności wprowadzenia biletu to przestaniesz powtarzać (nie wiem który raz) NIEPRAWDĘ, że to samorzady blokują wspólny bilet. W przypadku SKM nie było dla samorzadów problemu, myślisz, ze np. WKD to trudniejsza sprawa od SKM? To , których biletów jest więcej pasażerów nie powinno obchodzić, bo to przewoźnicy między sobą powinni po prostu ustalić sposób rozliczeń. Nie pisz, ze to niemożliwe i nie pisz, ze samorzady nie chcą lub ich niestać, bo w nieprawda powtarzane wiele razy staje się prawdą.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
To kto zaplaci WKD za te bilety co teraz sprzedaja jak nikt ich nie bedzie kupowal po wprowadzeniu wspolnego biletu???Bucefał pisze:To Ty masz kłopoty z myśleniem: skoro pasażerowie i tak płacą 2x tyle co powinni (porównaj cenę bieltu WKD z różnicą w cenie biletu na samą 2 strefę oraz fakt, że wkd to pojedyncza linia, a bilet ztm dotyczy WIELU linii metra, tramwajów, pociągów, autobusów) to NIE MA PROBLEMU Z PIENIĘDZMI, bo i tak jest ich więcej niz powinno. W tej sytuacji wyrównanie, o którym piszesz nie jest zadnym problemem (od strony czysto finansowej przynajmniej).
BTW Nie wierze ze ty jestes w stanie studiowac, nawet najglupszy student umie myslec, ale ty nie.
Nic podobnego. To stały, gwarantowany dochód niezależny od napakowania pociągu.Premo pisze:Wspólny bilet nie jest na rękę KMom. Powoduje utratę zysków i zwiększony tłok w pociągach. Nie dziwne jest ze KM ma opory przed wprowadzeniem go.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -