Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Informacja pasażerska

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 26 wrz 2016, 22:51

pawcio pisze:Po prostu na ogół nowe odległości pojawiają się w bazie z pewnym opóźnieniem.
Z powodu?
Nie wiadomo wcześniej, gdzie będzie przystanek, czy odległość mierzy się w obrotach koła jadącego tramwaju? Jeśli nawet, to wzór na obwód koła był kiedyś w podstawówkach.

ATSD to mówiło się o przystanku przy Grzybowskiej: co z nim?
ŁK

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 wrz 2016, 6:16

Skoro Halina Mirowska w stronę południową się przeniosła to przy Grzybowskiej przystanków już bym się nie spodziewał. W ogóle to ja kojarzę dyskusje o tych przystankach tylko w kontekście objazdów M2C.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 wrz 2016, 9:26

Stary Pingwin pisze:
pawcio pisze:Halina Mirowska powinna zostać poprawiona od soboty.
To dobra wiadomość, bo pasażerstwo jest niemiłe, jak wóz zapowiada "następny przystanek Rondo ONZ", a oni chcieli przy Halinie. Nie będę powtarzał słów wulgarnych i uznanych za obraźliwe, jakie słychać z salonu.
Proszę nie być takim delikatnym. Dziwnym trafem inni motorniczy - szczególnie w sezonie jesienno-zimowym - kompletnie nie zwracają uwagi na zapowiedzi głosowe i ignorują zapowiadanie nawet o dwa-trzy przystanki do przodu. Bo przecież oni są od prowadzenia, a nie od pierdół.

Walas

Post autor: Walas » 27 wrz 2016, 9:49

person pisze:
Stary Pingwin pisze: To dobra wiadomość, bo pasażerstwo jest niemiłe, jak wóz zapowiada "następny przystanek Rondo ONZ", a oni chcieli przy Halinie. Nie będę powtarzał słów wulgarnych i uznanych za obraźliwe, jakie słychać z salonu.
Proszę nie być takim delikatnym. Dziwnym trafem inni motorniczy - szczególnie w sezonie jesienno-zimowym - kompletnie nie zwracają uwagi na zapowiedzi głosowe i ignorują zapowiadanie nawet o dwa-trzy przystanki do przodu. Bo przecież oni są od prowadzenia, a nie od pierdół.
Potwierdzam. Wczoraj Pani motorniczej na linii 22 nie przeszkadzało, że na Okopowej ogłosiło przystanek Dzielna...
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
Kelly

Post autor: Kelly » 27 wrz 2016, 9:56

A wiecie, że przy klimatyzacji w swingu praktycznie nic poza szumem nie słychać?

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 27 wrz 2016, 10:01

A na prawym ekranie nie wyświetla się dany przystanek? Czasami lepiej popatrzeć, niż posłuchać.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 27 wrz 2016, 14:39

Stary Pingwin pisze:A na prawym ekranie nie wyświetla się dany przystanek? Czasami lepiej popatrzeć, niż posłuchać.
Przypominam ci, że jesteś... specyficzny. Tak jak ja i jeszcze parę osób, które znam. Ciebie interesuje to, jaką jakość usługi przewozowej oferujesz pasażerom. I starasz się, żeby oferować produkt najlepszej możliwej jakości. Zapewniam cię, że nie jesteś w większości. Wspominałem już kiedyś tutaj o tym, jak cię spotkałem podczas mojego kursu. Przygotowywałeś się do wyjazdu na popołudniowy dodatek 31 w dość ciepły dzień i przed wyjazdem otwierałeś w wagonach okna i szyberdachy, żeby pasażerowie mieli chociaż odrobinę mniej przerąbane. A twoi (teraz to i moi) koledzy, stojąc jakieś 20 metrów od twojego wozu, jarali fajeczki i komentowali twoje zachowanie, że "zaraz zaczniesz pasożytom laskę robić". To, co dla ciebie, dla mnie i dla garstki innych osób jest normalne i jest częścią zarówno zakresu obowiązków, jak i elementarnej normy w stosunkach międzyludzkich, dla większości jest "robieniem laski". Nie wymagaj, żeby motorowy spojrzał w prawy ekran. Znaczna część nie umie kursu skróconego ustawić, a w Jazzie, którego ujeżdżają od roku, potrafią tylko centralę powiadomić, a ty chciałbyś, żeby patrzyli na SIP i pilnowali rozjeżdżających się przystanków.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 27 wrz 2016, 15:10

Staram się wykonywać dobrze robotę, za którą mi płacą. A olewacze są w każdej branży, nie tylko naszej.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

fraktal

Post autor: fraktal » 29 wrz 2016, 23:40

Kurs skrócony to wielu umie ustawić, tylko że im się nie chce, bo potem najczęściej trzeba przestawić ręcznie kierunek a tak to się zmienia samo. Ot i cała filozofia.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 29 wrz 2016, 23:48

A teraz będzie kurs podstawowy do Woronicza 87 i kursy zjazdowe do Woronicza 07. Kogo oni tam zatrudniają...

drobert

Post autor: drobert » 02 paź 2016, 9:23

fraktal pisze:Kurs skrócony to wielu umie ustawić, tylko że im się nie chce, bo potem najczęściej trzeba przestawić ręcznie kierunek a tak to się zmienia samo. Ot i cała filozofia.
Ręczne ustawienie kierunku to kilka kliknięć i myślę, że zajmuje mniej czasu niż wyjście i zapalenie papierosa. Po prostu problem z kursami skróconymi, wysunięciem platformy, włączeniem komunikatu dla niewidomych czy zapowiedziami przystanków ma ta sama grupa, która dla zasady ma wszystko na nie i tutaj nawet warto kasę z premii poświęcić by się sprzeciwić systemowi. Miałem kiedyś wóz, który miał źle wprowadzone średnice kół i co dwa, trzy przystanki trzeba było ręcznie korygować zapowiedzi i jakoś przejeździłem, zmieniałem i nic się nie stało ale motornicza z pierwszej zmiany stwierdziła, że ona nie jest od tego a wagon raz, że źle zapowiadał przystanki, dwa to SIP był już ponad kółko do przodu a trzy to wyświetlacz pokazywał inny kierunek.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 paź 2016, 9:41

Palenie przed wozem zaraz się skończy. ZTM już się oficjalnie przypomniał że na przystankach obowiązuje zakaz palenia. Tylko czekać jak zacznie kary wystawiać.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 02 paź 2016, 11:52

Jeżeli stoję przed wozem, na torowisku i palę, to nie robię tego na przystanku.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

fraktal

Post autor: fraktal » 02 paź 2016, 13:06

drobert pisze: Ręczne ustawienie kierunku to kilka kliknięć i myślę, że zajmuje mniej czasu niż wyjście i zapalenie papierosa. Po prostu problem z kursami skróconymi, wysunięciem platformy, włączeniem komunikatu dla niewidomych czy zapowiedziami przystanków ma ta sama grupa, która dla zasady ma wszystko na nie i tutaj nawet warto kasę z premii poświęcić by się sprzeciwić systemowi. Miałem kiedyś wóz, który miał źle wprowadzone średnice kół i co dwa, trzy przystanki trzeba było ręcznie korygować zapowiedzi i jakoś przejeździłem, zmieniałem i nic się nie stało ale motornicza z pierwszej zmiany stwierdziła, że ona nie jest od tego a wagon raz, że źle zapowiadał przystanki, dwa to SIP był już ponad kółko do przodu a trzy to wyświetlacz pokazywał inny kierunek.
Nie do końca jest tak jak piszesz, że w TW są sami prymusi jak Ty, czy Stary Pingwin i ci co są zupełnie na "nie". Niektórzy są na "nie" tylko częściowo. Zresztą tak chyba jest w każdej pracy. A przynajmniej taką mam nadzieję. Bo szkoda byłoby, niektórych motorowych również z Twojego kursu, którzy zapowiadali się nieźle, a po latach pracy.... aż tak się zniechęcili. :)

drobert

Post autor: drobert » 02 paź 2016, 14:09

Ja napisałem, że jest taka grupa ale trudno mi oceniać czy jest to większość czy mniejszość. Inną sprawą jest fakt, że firma traktuje motorniczych jak traktuje i to też powoduje, że część osób się może zniechęcać bo co by nie było to i tak winny bedzie motorniczy. Sam system kar i nagród też nie jest do końca sprawiedliwy bo premie można stracić za głupotę jak i za coś poważniejszego a więc jak ktoś na początku miesiąca ktoś ją straci to do końca miesiąca jeździ jak chce bo drugi raz premii nie zabiorą a są tacy co potrafią i na jeździć +5 albo ciągnąć wszystkich przez cały dzień tylko dlatego by firmie zrobic na złość.

ODPOWIEDZ