Informacja pasażerska

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

drobert

Post autor: drobert » 02 paź 2016, 9:23

fraktal pisze:Kurs skrócony to wielu umie ustawić, tylko że im się nie chce, bo potem najczęściej trzeba przestawić ręcznie kierunek a tak to się zmienia samo. Ot i cała filozofia.
Ręczne ustawienie kierunku to kilka kliknięć i myślę, że zajmuje mniej czasu niż wyjście i zapalenie papierosa. Po prostu problem z kursami skróconymi, wysunięciem platformy, włączeniem komunikatu dla niewidomych czy zapowiedziami przystanków ma ta sama grupa, która dla zasady ma wszystko na nie i tutaj nawet warto kasę z premii poświęcić by się sprzeciwić systemowi. Miałem kiedyś wóz, który miał źle wprowadzone średnice kół i co dwa, trzy przystanki trzeba było ręcznie korygować zapowiedzi i jakoś przejeździłem, zmieniałem i nic się nie stało ale motornicza z pierwszej zmiany stwierdziła, że ona nie jest od tego a wagon raz, że źle zapowiadał przystanki, dwa to SIP był już ponad kółko do przodu a trzy to wyświetlacz pokazywał inny kierunek.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 paź 2016, 9:41

Palenie przed wozem zaraz się skończy. ZTM już się oficjalnie przypomniał że na przystankach obowiązuje zakaz palenia. Tylko czekać jak zacznie kary wystawiać.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 02 paź 2016, 11:52

Jeżeli stoję przed wozem, na torowisku i palę, to nie robię tego na przystanku.
miłośnik 13N

fraktal

Post autor: fraktal » 02 paź 2016, 13:06

drobert pisze: Ręczne ustawienie kierunku to kilka kliknięć i myślę, że zajmuje mniej czasu niż wyjście i zapalenie papierosa. Po prostu problem z kursami skróconymi, wysunięciem platformy, włączeniem komunikatu dla niewidomych czy zapowiedziami przystanków ma ta sama grupa, która dla zasady ma wszystko na nie i tutaj nawet warto kasę z premii poświęcić by się sprzeciwić systemowi. Miałem kiedyś wóz, który miał źle wprowadzone średnice kół i co dwa, trzy przystanki trzeba było ręcznie korygować zapowiedzi i jakoś przejeździłem, zmieniałem i nic się nie stało ale motornicza z pierwszej zmiany stwierdziła, że ona nie jest od tego a wagon raz, że źle zapowiadał przystanki, dwa to SIP był już ponad kółko do przodu a trzy to wyświetlacz pokazywał inny kierunek.
Nie do końca jest tak jak piszesz, że w TW są sami prymusi jak Ty, czy Stary Pingwin i ci co są zupełnie na "nie". Niektórzy są na "nie" tylko częściowo. Zresztą tak chyba jest w każdej pracy. A przynajmniej taką mam nadzieję. Bo szkoda byłoby, niektórych motorowych również z Twojego kursu, którzy zapowiadali się nieźle, a po latach pracy.... aż tak się zniechęcili. :)

drobert

Post autor: drobert » 02 paź 2016, 14:09

Ja napisałem, że jest taka grupa ale trudno mi oceniać czy jest to większość czy mniejszość. Inną sprawą jest fakt, że firma traktuje motorniczych jak traktuje i to też powoduje, że część osób się może zniechęcać bo co by nie było to i tak winny bedzie motorniczy. Sam system kar i nagród też nie jest do końca sprawiedliwy bo premie można stracić za głupotę jak i za coś poważniejszego a więc jak ktoś na początku miesiąca ktoś ją straci to do końca miesiąca jeździ jak chce bo drugi raz premii nie zabiorą a są tacy co potrafią i na jeździć +5 albo ciągnąć wszystkich przez cały dzień tylko dlatego by firmie zrobic na złość.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 03 paź 2016, 20:31

Na 218 przystanki bez nazw, oczywiście źle wymierzone. 138 bez Torwaru i Wału, bo nie było wiadomo.
ŁK

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2016, 21:26

Wał i Torwar są zależne od typu wozu. Nowsze zapowiadają starsze nie. Starszym SU18 po dziś dzień zdarza się nie zapowiedzieć przystanków na Nowaka-Jeziorańskiego.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 03 paź 2016, 22:21

A ja czepię się drobiazgu. 28, na tablicy bocznej przystanek "Ratuszowa". A pod spodem plakat z informacją, że przystanku "Ratuszowa" dla linii 28 nie ma. Naprawdę nie da się aktualnych dech stworzyć? Fakt istnienia plakatu każe przypuszczać, że to Organizator daje twarzy.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

ashir

Post autor: ashir » 03 paź 2016, 22:27

Nie da rady, nie tylko na tej linii jest coś takiego, widocznie organizator musi robić po cichu oszczędności, tak samo jak wszelkie kartki z ogłoszeniami w pojazdach zaczął wywieszać jednostronnie, też z pewnością w ramach oszczędności, tylko jakoś zapomniał się tym pochwalić...

michael112

Post autor: michael112 » 04 paź 2016, 16:59

Hehe, i m.in. dlatego powinno się kupować jak najwięcej wozów z "elektrodechami".

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 paź 2016, 17:35

ashir pisze:Nie da rady, nie tylko na tej linii jest coś takiego, widocznie organizator musi robić po cichu oszczędności, tak samo jak wszelkie kartki z ogłoszeniami w pojazdach zaczął wywieszać jednostronnie, też z pewnością w ramach oszczędności, tylko jakoś zapomniał się tym pochwalić...
Oszczędności z jednostronnych plakatów nie są oszczędnościami organizatora tylko przewoźników bo to oni drukują to co przyjdzie mailem.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 04 paź 2016, 17:44

michael112 pisze:Hehe, i m.in. dlatego powinno się kupować jak najwięcej wozów z "elektrodechami".
A potem się okazuje że elektrodechy nie potrafią pokazywać tego czy tamtego. :-?
Obrazek

ashir

Post autor: ashir » 04 paź 2016, 17:47

michael112 pisze:Hehe, i m.in. dlatego powinno się kupować jak najwięcej wozów z "elektrodechami".
Elektrodechy nie likwidują podwieszek. :)
pawcio pisze:Oszczędności z jednostronnych plakatów nie są oszczędnościami organizatora tylko przewoźników bo to oni drukują to co przyjdzie mailem.
To tym bardziej po co na coś takiego zezwolił organizator?

px33

Post autor: px33 » 04 paź 2016, 22:00

Elektrodechy nie likwidują podwieszek. :)
Co jest dość dziwne, bo to wielkie pole po lewej teoretycznie ma służyć do wyświetlania szybkich informacji.
Oszczędności z jednostronnych plakatów nie są oszczędnościami organizatora tylko przewoźników bo to oni drukują to co przyjdzie mailem.
Ale tu praktycznie nie ma oszczędności (jeśli przewoźnik ma drukarkę z dupleksem, a to teraz dość tanie - inaczej potrzeba sporo czasu). Może uzbierałoby się na jeden toner rocznie.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 04 paź 2016, 23:07

W Lublinie na przykład pole po lewej działa :)

ODPOWIEDZ