System informacji pasażerskiej w metrze

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 02 lut 2010, 11:18

SławekM pisze:
MeWa pisze:A jakie stacje były zaznaczone na LCD? Bo przy kursie do A-7 na schemacie wyświetlają się tylko stacje do A-7.
Powiem szczerze, nie przyglądałem się "koralikom" na LCD. Z daleka jakoś bardziej mnie interesowało to co było napisane wielkimi literami a nie napisane maczkiem...
Dzisiaj o 9:38 na Wilsonie była zapowiedź głosowa, korale podświetlone były tylko do Wilanowskiej (od razu rzuca się w oczy, że jest coś za krótko ;) ), a pod nimi "kierunek KABATY" (oczywiście słowo "kierunek" dużo mniejszą czcionką).

Niestety żadna informacja pasażerska nie przetrwa w starciu z lemingami.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 lut 2010, 11:27

person pisze:Niestety żadna informacja pasażerska nie przetrwa w starciu z lemingami.
Uważasz mnie za leminga ? :>

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 lut 2010, 11:49

Ja bym się chciał dowiedzieć, czemu gdy ostatnio był wypadek na Starych Bielanach, na wyświetlaczu na pl. Wilsona cały czas wyświetlało się "kierunek: Kabaty 4 min.". Zaoszczędziłoby mi to trochę czasu, gdyby ten napis zniknął albo pojawił się inny, mówiący o awarii/wypadku :[ Komunikat głosowy był dopiero po kilku minutach. Lemingiem jest raczej osoba, która odpowiada za działanie tego systemu O-)
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 lut 2010, 17:58

W sytuacjach awaryjnych. zwłaszcza tuż po ich nastąpieniu, nie da się określić dokładnie kiedy pojawi się pociąg. System łapał po prostu pociąg stojący w odległości 4 minut od A-18. Skoro był komunikat, to nie widzę jednak dużego problemu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 02 lut 2010, 18:10

To w tym systemie nie przewidziano takiej możliwości, że następuje awaria? Wystarczyłoby żeby dyspozytor czy inny operator tego systemu wklepał krótką informację i kazał ją wyświetlić...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 lut 2010, 18:19

hafilip84 pisze:To w tym systemie nie przewidziano takiej możliwości, że następuje awaria? Wystarczyłoby żeby dyspozytor czy inny operator tego systemu wklepał krótką informację i kazał ją wyświetlić...
Akurat bo dyspozytor w takich sytuacjach nie ma co robić... Nikt nie będzie podawał precyzyjnej informacji w momencie gdy nie jest ustalone dokładnie, jak będzie się odbywać ruch pociągów. Zresztą system w dalszym ciągu łapie pociągi kursujące w kierunku Kabat od A-20.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 lut 2010, 18:21

MeWa pisze:W sytuacjach awaryjnych. zwłaszcza tuż po ich nastąpieniu, nie da się określić dokładnie kiedy pojawi się pociąg. System łapał po prostu pociąg stojący w odległości 4 minut od A-18.
To akurat udało mi się samemu po pewnym czasie wywnioskować.
To w tym systemie nie przewidziano takiej możliwości, że następuje awaria? Wystarczyłoby żeby dyspozytor czy inny operator tego systemu wklepał krótką informację i kazał ją wyświetlić...
Sądząc po sytuacji, która miała miejsce w lutym 2009 (przy okazji jakichś weekendowych wyłączeń bodaj na odcinku Centrum - Wilanowska), to nie. Wyświetlacze były wyłączone - logika więc nakazuje spodziewać się, że przy kolejnej podobnej okazji też zostaną wygaszone.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 lut 2010, 18:28

JacekM pisze:To akurat udało mi się samemu po pewnym czasie wywnioskować.
szkoda, że tego nie widać 8-(
W lutym natomiast system dopiero co ruszał i OIDP nie był odebrany przez MW. Zresztą teraz też było sporo rozmów z Kontronem, żeby w ogóle usunąć "TEST".

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 03 lut 2010, 16:07

MeWa pisze:Akurat bo dyspozytor w takich sytuacjach nie ma co robić... Nikt nie będzie podawał precyzyjnej informacji w momencie gdy nie jest ustalone dokładnie, jak będzie się odbywać ruch pociągów. Zresztą system w dalszym ciągu łapie pociągi kursujące w kierunku Kabat od A-20.
Ależ ja nie mówiłem o podaniu pełnej informacji... Wystarczyłoby żeby pojawił się na wyświetlaczach komunikat "Uwaga! Spodziewane zakłócenia w ruchu pociągów."

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 18 lut 2010, 23:54

Pozostając trochę w temacie komunikacji Białołęczan: Panie Wojciechu, kiedyś pisał Pan już interwencje w sprawie wyświetlaczy na A19 Marymont, czy naprawdę MW nie chce/nie może od tylu lat poprawić ich umiejscowienia i włączyć tych, które nie działają? Po co toto prąd żre, skoro żeby z tego skorzystać trzeba się ostro nagimnastykować... Przecież te telewizory to jest śmiech na sali... tfu, na stacji.
--
Oko za oko, kwit za dowód.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 19 lut 2010, 0:05

A żre. MW twierdzi, że SIP na tych stacjach będzie zmodernizowany w okresie późniejszym:
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-metro090317lcd_mw.jpg
i potem na pismo z marca 2009 r. już nic nie odpowiedzieli. Dzięki za przypomnienie - "znielubią" mnie w tym metrze (podobnie jak w ZTMie, czy u Inżyniera Ruchu).
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-metro100219lcd.doc
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lut 2010, 0:28

tarantula01 pisze:MW twierdzi, że SIP na tych stacjach będzie zmodernizowany w okresie późniejszym
jak będą pieniądze, a tych na razie niet (wbrew temu, co piszesz, wyszły spore koszty dostosowania / przebudowy tego, co jest).

Adam G.

Post autor: Adam G. » 19 lut 2010, 17:42

MeWa pisze:
tarantula01 pisze:MW twierdzi, że SIP na tych stacjach będzie zmodernizowany w okresie późniejszym
jak będą pieniądze, a tych na razie niet (wbrew temu, co piszesz, wyszły spore koszty dostosowania / przebudowy tego, co jest).
zakup kilku LCD i podłączenie kabelków to naprawdę taka droga sprawa? :O
noidea

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 19 lut 2010, 17:59

Jak się nie jest odpowiedzialnym zarządcą i nie robi (biznes)planu to później są takie niespodzianki. Jest to o tyle zabawne, że sytuacja ma miejsce w spółce z kapitałem zakładowym sięgającym stu milionów euro.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lut 2010, 19:43

Adam G. pisze:
MeWa pisze:jak będą pieniądze, a tych na razie niet (wbrew temu, co piszesz, wyszły spore koszty dostosowania / przebudowy tego, co jest).
zakup kilku LCD i podłączenie kabelków to naprawdę taka droga sprawa? :O
Z uwagi na architekturę stacji - tak. Na tyle, że wyłączono stację z pierwotnego przetargu na SIP.

ODPOWIEDZ