Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 sty 2008, 20:53

Tak, nie daje możliwości przesiadek, ale wg Bastiana to lepsza lokalizacja, bo obsługuje obszar Młynowa bez tramwajów. A że problemu łuków nie rozwiązuje, to chyba już wyrażałem :> No ale faktycznie sama stacja by była na łuku...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 sty 2008, 21:10

Zwiększa się obszar obsługi miasta komunikacją szynową, ale nie sądzę, by ta lokalizacja była w ogóle rozpatrywalna właśnie ze względu na te łuki.
Chyba, żeby metro poszło pod Skierniewicką i Działdowską (?), ale ten wariant zdaje się też już z jakiegoś powodu wyleciał.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 sty 2008, 22:12

Łuki, owszem, to problem. Co nie zmienia faktu, że argument "Młynów ma tramwaje na Obozowej, blisko" daje się łatwo zbić argumentem "Wolska ma tramwaje na Wolskiej, jeszcze bliżej".

Nasz wpływ na lokalizacje jest zerowy, toteż pozwalam sobie na dyskusję czysto akademicką ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 sty 2008, 23:31

Ratusz to od początku mógł w ogóle sprawdzić wykonalność tego odcinka, wszak ewidentnie z tym przebiegiem było coś nie tak...

Obrazek
Metro tanie w budowie czy dla pasażerów?
Krzysztof Śmietana2008-01-18, ostatnia aktualizacja 2008-01-18 23:01

Znów zmiana trasy drugiej linii metra. Ratusz wybiera taki przebieg podziemnej kolejki, który jest prostszy w budowie. Ale ucierpią pasażerowie. Na Woli będą mieć daleko do stacji i utrudnione przesiadki

Nie będzie planowanej stacji w najbardziej ruchliwym miejscu Woli - obok Pedetu przy Młynarskiej. - Zmiana jest pochopna i niepokojąca. W tym miejscu do metra przesiadałoby się wielu pasażerów - zapewnia Sławomir Monkiewicz z Biura Planowania Rozwoju Warszawy, które w 2004 r. wybrało najlepszy wariant drugiej linii.

Teraz władze miasta zdecydowały, że trasa będzie inna. Zamiast dwóch stacji (u zbiegu Wolskiej i Młynarskiej oraz Górczewskiej i Płockiej) powstanie tylko jedna: przy mniej ruchliwym skrzyżowaniu Wolskiej z Płocką.

Protest tramwajarzy

Mieczysław Reksnis, szef miejskiego Biura Drogownictwa i Komunikacji, twierdzi, że o zmianie przesądziły dwa powody. Po pierwsze, protest Tramwajów Warszawskich. Według prezesa tej spółki Krzysztofa Karosa budowa metra spowodowałaby zamknięcie zajezdni przy Młynarskiej. Drugą przyczyną mają być trudności z przebiciem tuneli w sąsiedztwie ul. Kasprzaka.

- Powstały tam banki z głębokimi fundamentami na palach, które są wbite na głębokość nawet 15 m. To oznaczałoby, że tunel musiałby powstać kilkanaście metrów niżej. A to z kolei znacznie zwiększyłoby koszty budowy - wylicza Reksnis. Według Metroprojektu, który sprawdzał możliwości drążenia metra w tym rejonie, tunele i stacje trzeba by obniżać aż do ul. Marszałkowskiej.

Trasę drugiej linii metra na Woli ratusz odginał już wiele razy. Po wielu dyskusjach i analizach zrezygnowano m.in. z drążenia tunelu pod ul. Kasprzaka i Połczyńską (plany z czasów PRL) oraz na tyłach zakładów PZL Wola (projekt z lat 90.). Zachodni odcinek linii, który miał powstać w 2015 r., trafił pod gęsto zabudowaną Górczewską i tak już miało zostać.

Nie popełniać starych błędów

- Wybrany kilka lat temu przebieg drugiej linii był optymalny. Na ruchliwym skrzyżowaniu przy dawnym Pedecie na Woli zbiegają się dwie linie tramwajowe: jedna wzdłuż Wolskiej, a druga z Koła i Nowego Bemowa - przypomina Sławomir Monkiewicz. Zgadza się, że trzeba się liczyć z kosztami budowy, ale podkreśla, że metro powinno być jak najbardziej funkcjonalne, wygodne dla pasażerów. Według niego należałoby sprawdzić, w którym miejscu druga linia byłaby najlepiej wykorzystana. Wtedy mogłoby się okazać, że warto jednak dopłacić do inwestycji.

Monkiewicz przypomina też błędy popełnione przy drążeniu pierwszej linii. W latach 90. zrezygnowano z dwóch stacji: Muranów i Plac Konstytucji, a stację Ratusz przesunięto spod pl. Bankowego pod Arsenał. Bo tak było taniej i wygodniej dla budowniczych.

Mieczysław Reksnis przyznaje, że przed zmianą trasy metra na Woli ratusz nie przeprowadził odpowiedniej analizy ruchu.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 sty 2008, 2:08

Mieczysław Reksnis przyznaje, że przed zmianą trasy metra na Woli ratusz nie przeprowadził odpowiedniej analizy ruchu.
Dymisja.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 sty 2008, 10:44

Ja wkleję jeszcze mapkę z Wyborczej, na której dobrze widać bezsens proponowanego - tańszego - wariantu budowy.

Obrazek
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 sty 2008, 10:55

Hehe! Dwie linie tramwajowe na Okopowej!
A przebieg w obu wariantach jest porównywalnie bezsensowny. Po co komu stacja z wyjściem na terenie zajezdni? No i ostrych łuków i tak nie zlikwidowano.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 19 sty 2008, 11:06

pawcio pisze:Hehe! Dwie linie tramwajowe na Okopowej!
I na całej długości Kasprzaka ;-)

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 19 sty 2008, 13:04

pawcio pisze:Hehe! Dwie linie tramwajowe na Okopowej!
A przebieg w obu wariantach jest porównywalnie bezsensowny. Po co komu stacja z wyjściem na terenie zajezdni? No i ostrych łuków i tak nie zlikwidowano.
No właśnie, a czy ktoś pomyślał gdzie przenieść zakład R-1 "WOLA"???
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 sty 2008, 13:22

Ja na przykład myślałem :p.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 19 sty 2008, 13:27

inż. Glonojad pisze:Ja na przykład myślałem :p.
I co wymyśliłeś?
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 sty 2008, 14:20

R-11 Kleszczowa pisze:tańszego - wariantu budowy
nie tańszego, po prostu możliwego do realizacji. Tamten ze stacją pod zajezdnią to pomyłka była totalna...
pawcio pisze:No i ostrych łuków i tak nie zlikwidowano
bo w takim przebiegu nie da się ich zlikwidować. Ale i tak są łagodniejsze. W poprzedniej wersji, gdy odcinek centralny docierał aż do Karolkowej, wbicie się pod Młynarską byłoby ciekawą rzeczą...

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 19 sty 2008, 15:09

MeWa pisze:to pomyłka była totalna...
Tylko obsługiwałby dwa ciągi komunikacyjne w przeciwieństwie do nowego.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 sty 2008, 15:23

No i co z tego? Kreślić linie na mapie każdy potrafi.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 sty 2008, 17:25

MeWa pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:tańszego - wariantu budowy
nie tańszego, po prostu możliwego do realizacji. Tamten ze stacją pod zajezdnią to pomyłka była totalna...
Wariant ze stacją w rejonie skrzyżowania Płockiej i Wolskiej to też totalna pomyłka =;
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ