(!) Tramwajem na Tarchomin
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
6 na Gocławek, 28 na Wschodni. Albo nawet na Kawęczyńską, coby 20 nie musiała tam jechać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
28 do Wschodniego może być dobra na składy na całej trasie (choć wcale nie musi) - 6 raczej nie, ze względu na trasę na Żoliborzu i Bielanach, gdzie jeździ mocno pusta.
Poza tym dlatego wycofano linię autobusową z Bielan na Wschodni, by móc puścić 28 (czy jakoś tak).
Dodatkowo z Gocławka na Bemowo jest 24 - zakładam, że 6 byłaby skrócona do Metra Młociny po wydłużeniu czegoś z Powstańców od drugiej strony tamże.
Oprócz tego wiele argumentów na taki, a nie inny, układ nie ma.
Poza tym dlatego wycofano linię autobusową z Bielan na Wschodni, by móc puścić 28 (czy jakoś tak).
Dodatkowo z Gocławka na Bemowo jest 24 - zakładam, że 6 byłaby skrócona do Metra Młociny po wydłużeniu czegoś z Powstańców od drugiej strony tamże.
Oprócz tego wiele argumentów na taki, a nie inny, układ nie ma.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Argument o pojemności składów przekonujący. Ale zarówno 6 jak i 28 obsługiwałoby jakąś część Bielan. A pomiędzy 6 a 28 mają 156;P
A co do 28 to wycofanie w Żerania Wschodniego akurat kilka(naście) miesięcy przed zamknięciem mostu Grota nie wydaje się najrozsądniejsze. Jeśli zamkną most to chyba jedyny czas kiedy tramwaj z Bródna na Bielany przez Gdański ma sens.
A co do 28 to wycofanie w Żerania Wschodniego akurat kilka(naście) miesięcy przed zamknięciem mostu Grota nie wydaje się najrozsądniejsze. Jeśli zamkną most to chyba jedyny czas kiedy tramwaj z Bródna na Bielany przez Gdański ma sens.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jest 1 i 41 do Arkadii - wydaje się, że to powinno wystarczyć. Można sobie zresztą wyobrazić jakieś 7x "z okazji mostu" odpalone. Tak czy siak, w dzisiejszym układzie solówkowe 28 się broni właśnie dzięki temu, że na Bródno nie jeździ i ma równe, solówkowe zapełnie na całej trasie.
Z drugiej strony pytanie, czy brak linii zachód-południe przez Dw. Wileński przejdzie... bo jak nie, to trzeba będzie wrócić do koncepcji 20 na Kawęczyńską i utworzyć z FSO 21 (wszak w stronę FSO będzie wreszcie na Wileniaku rzekomo niewygodny dla pasażerów przystanek na wylocie). Zakładam, że 26 z Bródna na pewno nie wróci.
Z drugiej strony pytanie, czy brak linii zachód-południe przez Dw. Wileński przejdzie... bo jak nie, to trzeba będzie wrócić do koncepcji 20 na Kawęczyńską i utworzyć z FSO 21 (wszak w stronę FSO będzie wreszcie na Wileniaku rzekomo niewygodny dla pasażerów przystanek na wylocie). Zakładam, że 26 z Bródna na pewno nie wróci.
21 Żerań FSO - Wiatraczna p. Waszyngtona? Mi się to podoba, pod warunkiem, że 509 i 117 nie przeżyją.
26 na dzisiaj to idealne (nie optymalne, ale właśnie idealne) rozwiązanie. Często do metra, szkielet Al. Solidarności. No i do tego powrót 3. Pustki w 226 pokazują, że tranzyt zachód - południe p. Wileński chyba nie jest jednak niezbędny. Szczególnie po zbudowaniu metra.
26 na dzisiaj to idealne (nie optymalne, ale właśnie idealne) rozwiązanie. Często do metra, szkielet Al. Solidarności. No i do tego powrót 3. Pustki w 226 pokazują, że tranzyt zachód - południe p. Wileński chyba nie jest jednak niezbędny. Szczególnie po zbudowaniu metra.
Ja właściwie się zastanawiałem czy potrzebna jest linia z Bródna na Most Śląsko-Dąborwski w sytuacji np. silnej 3 z Bródna na Wschodni/Szmulki. Bródno ma 1 na Gdański i 4 (chyba tak pozostanie, choć powinna to być 2
) na Pl. Bankowy i Marszałkowską. Przy silnej 3 nie ma mieszania potoków z Bankowego i II linii metra oraz z Pragi. Taka 3 mogłaby mieć indywidualny rozkład 4/6/4/6 (przed 2011 była 3, 4 i 25), a to i tak mniejsza podaż na 11 Listopada.
Nota bene typuję, że na Śląsko-Dąbowskim zostanie 18, 20, 23 i 26 z czego silne będzie tylko 26, a 20 i 23 skoordynowane. Natomiast na Poniatowskiego zostanie 7, 8, 9 i 24 z czego 7 i 8 będą dojeżdżać na Banacha i skoordynowane ze sobą, a 9 i 24 silne. Kwestia 22 zostanie otwarta na trasie Wiatraczna - Piaski.
W związku z tym jest podstawowe pytanie czy na Żerań FSO pojedzie sama 18 (silna przez Wileński ?), czy 18 i 21?
Jeszcze pamiętajmy, że będzie jakiś okres, w którym będzie otwarta Targowa, a II linii metra nie będzie. Jaka będzie organizacji ulic? - nie wiem. Ale linia łącząca Dworzec Wileński z ciągiem Al. Jerozolimskich będzie (pewnie silne 25 z Czynszowej lub ZOO). To będzie determinowało przyszły układ ze względu na potencjalne przyszłe protesty w sprawie likwidacji linii, itp. Może się okazać, że silnych linii będzie mało.
W powyższej sytuacji myślałem, żeby 6 i 28 można skoordynować i obie zakrańcować na Wiatracznej (26 na Gocłaewk ze względu na przesiadki z autobusów - Stare Miasto, Pl. Bankowy), bo mają wspólny odcinek do PARKU TRAUGUTTA (na Grochowskiej na Kamionku byłoby 6, 26, 28 oraz indywidualnie 8) - tylko czy w świetle pustego 226 będzie popyt (przed 2011 był)?
Chociaż Glonojad proponuje krótsze składy na 6. Muszę trochę się zastanowić nad solówkami w takim razie. Bo rzeczywiście zakładałem wszędzie jednakowy tabor.
Nota bene typuję, że na Śląsko-Dąbowskim zostanie 18, 20, 23 i 26 z czego silne będzie tylko 26, a 20 i 23 skoordynowane. Natomiast na Poniatowskiego zostanie 7, 8, 9 i 24 z czego 7 i 8 będą dojeżdżać na Banacha i skoordynowane ze sobą, a 9 i 24 silne. Kwestia 22 zostanie otwarta na trasie Wiatraczna - Piaski.
W związku z tym jest podstawowe pytanie czy na Żerań FSO pojedzie sama 18 (silna przez Wileński ?), czy 18 i 21?
Jeszcze pamiętajmy, że będzie jakiś okres, w którym będzie otwarta Targowa, a II linii metra nie będzie. Jaka będzie organizacji ulic? - nie wiem. Ale linia łącząca Dworzec Wileński z ciągiem Al. Jerozolimskich będzie (pewnie silne 25 z Czynszowej lub ZOO). To będzie determinowało przyszły układ ze względu na potencjalne przyszłe protesty w sprawie likwidacji linii, itp. Może się okazać, że silnych linii będzie mało.
W powyższej sytuacji myślałem, żeby 6 i 28 można skoordynować i obie zakrańcować na Wiatracznej (26 na Gocłaewk ze względu na przesiadki z autobusów - Stare Miasto, Pl. Bankowy), bo mają wspólny odcinek do PARKU TRAUGUTTA (na Grochowskiej na Kamionku byłoby 6, 26, 28 oraz indywidualnie 8) - tylko czy w świetle pustego 226 będzie popyt (przed 2011 był)?
Chociaż Glonojad proponuje krótsze składy na 6. Muszę trochę się zastanowić nad solówkami w takim razie. Bo rzeczywiście zakładałem wszędzie jednakowy tabor.
Trudno mi uwierzyć w ewentualne skrócenie 7 do Banacha, skoro na trasie do Okęcia tramwaje w obecnym składzie graniczą często z niezabieralnością. Częstszej 9-ki też nie widzę. A i 8 dobrze sobie radzi jadąc na Wolę i Bemowo.patryk148 pisze:Nota bene typuję, że na Śląsko-Dąbowskim zostanie 18, 20, 23 i 26 z czego silne będzie tylko 26, a 20 i 23 skoordynowane. Natomiast na Poniatowskiego zostanie 7, 8, 9 i 24 z czego 7 i 8 będą dojeżdżać na Banacha i skoordynowane ze sobą, a 9 i 24 silne. Kwestia 22 zostanie otwarta na trasie Wiatraczna - Piaski.

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z Bródna, jako największego praskiego generatora, linia na Most Ś-D jest najbardziej potrzebna. To dość oczywiste. M2 nie załatwi całego Śródmieścia, a już na pewno nie Muranowa. Przez wiele lat nie załatwi także Woli...
Ja osobiście widzę silne 26 oraz silne 3 na Bródnie - tak, sądzę, że na tyle kursów będzie tam zapotrzebowanie. Przypominam, że docelowo na Bródno ma M2 prowadzić właśnie...
Ja osobiście widzę silne 26 oraz silne 3 na Bródnie - tak, sądzę, że na tyle kursów będzie tam zapotrzebowanie. Przypominam, że docelowo na Bródno ma M2 prowadzić właśnie...
Nie 9, ale 1 na OkęcieBywalec pisze:Trudno mi uwierzyć w ewentualne skrócenie 7 do Banacha, skoro na trasie do Okęcia tramwaje w obecnym składzie graniczą często z niezabieralnością. Częstszej 9-ki też nie widzę. A i 8 dobrze sobie radzi jadąc na Wolę i Bemowo.
- tarantula01
- Kontakt:
http://pl.wikipedia.org/wiki/MAN_Lion's_City_G . Nie chodzi o średnią, ale o podaż aktualną względem planowanej:Glonojad pisze:Po pierwsze w średnią 170 osób na autobus w/w linii nie wierzę
https://pl.wikipedia.org/wiki/PESA_Swing
I według danych producenta w autobusach MAN może jechać 175 osób, a w tramwaju 200. Od czasu do czasu jeżdża też IKarusy, do których wg danych wejdzie 190 - 195 osób:
http://warszawa.wikia.com/wiki/Ikarus_280, więc podaż liczona wg 170 miejsc na autobus jest zaniżona.
A jakie przystanki chcesz wyrzucić z 509 na trasie Nowodwory - Żerań FSO?Wolfchen pisze:I moim zdaniem przez Światowida. Takie typowe wzmocnienie 509 (które na to konto byłoby odprzystankowione) na trasie do FSO.
No właśnie i te Śliwice są nawet wykorzystywane przez ludzi (także przez wysiadających jadących z północy).Glonojad pisze:A ci w kółko o odprzystankowieniu 509 na Jagiellońskiej... ludzie, do cholery, czym Tarchomin ma dojechać do punktów docelowych właśnie na Jagiellońskiej, skoro innej linii, niż 509, tam nie ma? Zejdźcie na ziemię.
Szybkość osiągnię się przez małą liczbę przystanków oddalonych od siebie dosyć znacznie, jak na średnią warszawską. Bo na priorytet na światłach przy układzie docelowym Światowida 2x3 to bym nie liczył.winnux8 pisze:O właśnie, ciekawe jak będzie wyglądać sprawa priorytetów na Tarcho... W końcu to ma być szybki tramwaj.
Wkróce wyborywinnux8 pisze:A myślenie o tramwaju na Modlińskiej to patrzenie w daleką przyszłość.
Cała ta dyskusja o 507/117/111/9/Bródno itd. może być usunięta?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl