[PL] Infrastruktura drogowa

Moderator: JacekM

bepe

Post autor: bepe » 08 cze 2012, 16:09

Którędy się wjeżdża z autostrady do Warszawy? Zjeżdża się z autostrad na S8, czy gdzie się jedzie?

sajbeer

Post autor: sajbeer » 08 cze 2012, 16:52

Na razie tylko na S8.W niedalekiej przyszłości od węzła Konotopa na Południową Obwodnicę Warszawy. Obecnie budowana do Puławskiej.
http://warszawa.wikia.com/wiki/Po%C5%82 ... a_Warszawy

osa

Post autor: osa » 08 cze 2012, 17:22

bepe pisze:Którędy się wjeżdża z autostrady do Warszawy? Zjeżdża się z autostrad na S8, czy gdzie się jedzie?
Oprócz S8 może też zjechać w Połczyńską w węźle Warszawa-Zachód (d. Mory). Po otwarciu tuneli na Dźwigowej to chyba najkrótszy dojazd z autostrady do południowej części miasta (zanim za rok otworzą obwodnicę...).

bepe

Post autor: bepe » 10 cze 2012, 1:50

A da się zjechać gdzieś wcześniej niż na Połczyńskiej?

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 10 cze 2012, 9:14

bepe pisze:A da się zjechać gdzieś wcześniej niż na Połczyńskiej?
http://www.a2strykow-konotopa.pl/sites/ ... _teren.pdf

Da się w Pruszkowie.

bepe

Post autor: bepe » 10 cze 2012, 11:11

Ale mi chodzi o stan aktualny, a nie o planowany. Na tym planie autostrada jest "projektowana", choć ona, jako żywo, już istnieje.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 10 cze 2012, 11:34

bepe pisze:Ale mi chodzi o stan aktualny, a nie o planowany. Na tym planie autostrada jest "projektowana", choć ona, jako żywo, już istnieje.
Czy Ty udajesz głupiego? Według tych planów zbudowano autostradę i pokazuje Tobie, że przed Połczyńską masz węzeł Pruszków...

bepe

Post autor: bepe » 10 cze 2012, 13:04

Po pierwsze nie znam się na odczytywaniu planów zagospodarowania terenu. Po drugie ten plan pokazuje mi jeszcze po drodze węzeł Konotopa prowadzący do POW, która jednakowoż nie istnieje, a która dla dojazdu do południowych dzielnic byłaby idealna. I dlatego poszukuję map albo informacji ze stanem istniejącym aktualnie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 cze 2012, 13:55

bepe pisze:Po pierwsze nie znam się na odczytywaniu planów zagospodarowania terenu.
To nie jest plan zagospodarowania terenu. A w ogóle na mapach się znasz? Wiesz, co to legenda? To ją sobie obejrzyj, tylko w domyśle zmień z "A-2 w budowie" na "A-2 oddana do użytku". A reszty nie zmieniaj.
bepe pisze:I dlatego poszukuję map albo informacji ze stanem istniejącym aktualnie.
Naprawdę uważasz, że znajdziesz mapę ze stanem z ostatniego tygodnia?! #-o :bredzisz:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 10 cze 2012, 15:00

Bastian pisze:Naprawdę uważasz, że znajdziesz mapę ze stanem z ostatniego tygodnia?! #-o :bredzisz:
Na przykład tu jest zawsze świeżo.

bepe

Post autor: bepe » 10 cze 2012, 17:35

Bastian pisze:To ją sobie obejrzyj, tylko w domyśle zmień z "A-2 w budowie" na "A-2 oddana do użytku". A reszty nie zmieniaj.
Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale przeczytałem legendę. Nie dowiedziałem się z niej wiele - nieistniejąca POW wygląda na tej mapce dokładnie tak samo jak istniejąca S8. Trudno więc wyciągać jakiekolwiek wnioski. Tak się składa, że generalnie umiem czytać z mapy, ale akurat ta nie przyniosła mi oczekiwanych informacji.
Bastian pisze: Naprawdę uważasz, że znajdziesz mapę ze stanem z ostatniego tygodnia?! #-o :bredzisz:
Szczerze mówiąc, sądziłem, że PR GDDKiA zadba o to, żeby u nich na stronie była mapa superaktualna. Ale że nie zadbał, to proszę o informacje.
Solaris U10 pisze: Na przykład tu jest zawsze świeżo.
No i o to chodziło. Dzięki.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 23 lip 2012, 21:53

Załóżmy, że to najlepszy wątek do dyskusji o systemie odpłatności za polską infrastrukturę drogową.
fik pisze:Też uważam, że przewoźnicy autobusowi powinni płacić za dostęp do infrastruktury.
px33 pisze:To zawsze jeszcze jest "opłata drogowa" w paliwie (chyba nie ma "opłaty szynowej" w prądzie z PKP Energetyka ;) )
W mojej wizji opłaty, przynajmniej dla ciężarówek i autobusów, powinny być proporcjonalne do przejechanych kilometrów między corocznymi badaniami technicznymi, zarejestrowanymi przez tachograf (minus czas spędzony za granicą). Oraz proporcjonalne do czwartej (ew. niższej) potęgi nacisku na oś. Wtedy "opłata paliwowa" (akcyza) doliczana bezpośrednio do litra paliwa to byłby najwyżej podatek ekologiczny lub ryczałt dla osobówek (jednak których wkład do zużywania dróg jest pomijalnie mały).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 lip 2012, 22:07

KwZ pisze:Wtedy "opłata paliwowa" (akcyza)
Nie mylmy dwóch pojęć.
Opłata paliwowa, wynosząca niecałe 5% ceny paliwa, faktycznie jest formą utrzymania infrastruktury przez tankujących.
Akcyza wynosi ponad 20% i jak każda akcyza, służy ograniczeniu konsumpcji dóbr szkodliwych społecznie oraz pokryciu kosztów społecznych z tejże konsumpcji wynikających.

I tak, nieograniczona konsumpcja paliw kopalnych jest szkodliwa społecznie.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lip 2012, 22:30

Konsumpcja jak konsumpcja, emisja spalin bardziej :p - niechby ktoś tę benzynę pił, to by nie było takiej biedy. ;-)

A tak - co wyjadę z miasta, to katar alergiczny, co go mam "od zawsze", znika. I nie potrzebny jest do tego mikroklimat Jastarni...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 lip 2012, 22:32

Glonojad - może powinienieś się przeprowadzić do Mrozów, nie miasto, a mają tramwaj, co prawda konny :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ