Zmiana taryfy - 2008

Moderator: JacekM

kilovolt

Post autor: kilovolt » 06 cze 2008, 20:51

Otóż niestety chybione jest te porównanie z okradaniem, jeżeli nie robisz tego celowo. Ponieważ mamy taką sytuację, że usługa jest realizowana ale nikt nie chce wziąć ode mnie pieniędzy za nią, jadę więc za darmo. Skoro usługodawca nie chce, albo przynajmniej utrudnia mi zapłacenie za wykonywaną usługę to nie można nazwać tego okradaniem, a z taką sytuacją wobec braku biletów mamy obecnie do czynienia i nie ważne, że te utrudnienia powodują kioskarze, ponieważ sprzedając bilety pobierają opłaty w imieniu ZTM i to jest tylko problem ZTM-u, że mają trudności w pobieraniu opłat za usługę.

A co do biletów, okazało się, że 20 minutowych zabrakło nawet w magazynach, ZTM został chyba zaskoczony ich popularnością, ale to przecież nie jest dziwne skoro to najtańszy bilet. Z najtańszych czasowych biletów obecnie można kupić jeszcze 40 minutowe. No cóż, w najbliższym czasie to chyba jednak wszystkie kioski będą sprzedwać te bilety, skoro to najbardziej chodliwy towar.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 06 cze 2008, 21:11

kilovolt pisze:No cóż, w najbliższym czasie to chyba jednak wszystkie kioski będą sprzedwać te bilety, skoro to najbardziej chodliwy towar.
I zapewne tak się skończy, jak poprzednio, że będą tylko najbardziej chodliwe bilety. O ile w ogóle będą. ZTM myślał, że "wyrucha Ruch" i wsadzi im konieczność trzymania wszystkich, ale skoro nawet taka siec się wypina to tym bardziej prywatni.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Paweł C.

Post autor: Paweł C. » 06 cze 2008, 21:20

Łamiesz prawo, jesteś złodziejem i okradasz mnie, innych pasażerów i miasto.
Przez Ciebie nie można rozwijać komunikacji.

Każdy myslący i prawy obywatel wstawi się za mną...
Słuchaj gościu ja nie łamie prawa ani nie okradam nikogo.Ty sam siebie okradasz,poza tym jesteś mało inteligentny.Za takie słowa które bezpodstawnie oskarżasz możesz ponieś konsekwencję,na przyszłość dziecko staraj się panować nad swoimi emocjami i słowami,bo kiedyś oberwiesz. :twisted:

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 cze 2008, 21:22

Paweł C. pisze:Łamiesz prawo, jesteś złodziejem i okradasz mnie, innych pasażerów i miasto.
Przez Ciebie nie można rozwijać komunikacji.

Każdy myslący i prawy obywatel wstawi się za mną...
Słuchaj gościu ja nie łamie prawa ani nie okradam nikogo.Ty sam siebie okradasz,poza tym jesteś mało inteligentny.Za takie słowa które bezpodstawnie oskarżasz możesz ponieś konsekwencję,na przyszłość dziecko staraj się panować nad swoimi emocjami i słowami,bo kiedyś oberwiesz. :twisted:
Ty też panuj nad emocjami.

PS. wstawiaj tagi z łaski swojej :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Paweł C.

Post autor: Paweł C. » 06 cze 2008, 21:29

Najmocniej przepraszam ale już nie wytrzymałem nerwowo.Musiałem coś odpowiedzieć tym
małolatą nikt nie będzie mnie obrażał.Na przyszłość będę wstawiał tagi. ;-)

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 06 cze 2008, 21:58

"Brak nabycia biletu u prowadzącego pojazd nie zwalnia pasażera za przejazd bez ważnego biletu."

Ale z tym mniejsza.
Odpowiedź na PW żeby nie było OT.

W każdym razie nie wszędzie niedasie dostać biletu, bo u mnie na Targówku kupiłem bez problemu 20 min.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 06 cze 2008, 22:02

Brak możliwości nabycia biletu w ogóle, nie zwalnia pasażera z odpowiedzialności za przejazd bez ważnego biletu :D

Paweł C.

Post autor: Paweł C. » 06 cze 2008, 22:06

,,Brak możliwości nabycia biletu w ogóle, nie zwalnia pasażera z odpowiedzialności za przejazd bez ważnego biletu :D'' Takie są przepisy i niestety musimy się do nich dostosować. :neutral:

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 06 cze 2008, 22:19

mateusz72 pisze:bo u mnie na Targówku kupiłem bez problemu 20 min.
W 20 min to kilka autobusów ucieknie.
Idz na petle Utrata, lub Elsnerow, to przeciez tez Targówek i tam wygospodaruj sobie dłuższą chwile na znalezienie biletu. ](*,)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 cze 2008, 22:23

jacek pisze:W 20 min to kilka autobusów ucieknie.
Chyba raczej chodziło o bilet 20-minutowy, niż o czas jego poszukiwania :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 06 cze 2008, 22:26

Bastian pisze:Chyba raczej chodziło o bilet 20-minutowy, niż o czas jego poszukiwania
Zapewne =;
Nigdy takiego na oczy nie widziałem, stad pewnie moja wtopa :-$
Nie zmienia to jednak faktu, że jest problem z nabywaniem biletow, a kierowcy wcale nie są zadowoleni z zaistnialej sytuacji (-X

kilovolt

Post autor: kilovolt » 06 cze 2008, 23:08

Paweł C. pisze:,,Brak możliwości nabycia biletu w ogóle, nie zwalnia pasażera z odpowiedzialności za przejazd bez ważnego biletu :D'' Takie są przepisy i niestety musimy się do nich dostosować. :neutral:
Na szczęście przepis zacytowany przez ciebie nie isnieje. W regulaminie istnieje jedynie następujący przepis:
"Brak możliwości nabycia biletu u obsługi pojazdu, będącej jedynie uzupełnieniem stacjonarnej sieci sprzedaży biletów, nie zwalnia pasażera z odpowiedzialności za przejazd bez ważnego biletu."

Czyli chodzi o brak możliwości zakupu jedynie u kierowcy, przy normalnie działającej stacjonarnej sieci sprzedaży. Natomiast w regulaminie nie ma mowy o odpowiedzialności w przypadku braku możliwości zakupu w tejże sieci. Zatem w takiej sytuacji można z powodzeniem się wybronić, gdyż trudno mówić o uzupełnieniu skoro stacjonarna sieć sprzedaży biletów nie działa.

radeom

Post autor: radeom » 06 cze 2008, 23:35

mateusz72 pisze:bo u mnie na Targówku kupiłem bez problemu 20 min.
Na Bródnie występują trudności, trzeba trochę szukać. Jedni mówią, że już nie ma, a drudzy, że jeszcze nie ma ;-)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2008, 0:38

kilovolt pisze:Na szczęście przepis zacytowany przez ciebie nie isnieje.
bo to nie przepis, a cytat z innego postu
kilovolt pisze:Natomiast w regulaminie nie ma mowy o odpowiedzialności w przypadku braku możliwości zakupu w tejże sieci. Zatem w takiej sytuacji można z powodzeniem się wybronić, gdyż trudno mówić o uzupełnieniu skoro stacjonarna sieć sprzedaży biletów nie działa.
dopóki będą kioski, gdzie sprzedakją bilety, dopóki będą poczty, gdzie sprzedają bilety i dopóki będą punkty ZTM, gdzie sprzedają bilety, to takie tłumaczenie wydaje mi się wątpliwe. Jakoś widzę w komunikacji ludzi kasujących nowe bilety. Faktem jest jednak, że ZTM powinien bardziej przejąć się problemem biletowym.

Na pocieszenie dodam z autopsji, że w 2001 r. to dopiero były problemy :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 07 cze 2008, 1:08

kilovolt pisze:A co do biletów, okazało się, że 20 minutowych zabrakło nawet w magazynach
Na Marymoncie jeszcze są.
MeWa pisze:Na pocieszenie dodam z autopsji, że w 2001 r. to dopiero były problemy
No jakoś sobie nie przypominam żeby były problemy...

ODPOWIEDZ