Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 lis 2009, 15:59

Bastian pisze:Do takiej argumentacji bym się nie posunął :>
To stwierdzenie, nie argument. Nikt mi nie wmówi, że jest traaaaagedia gdy jej nie ma, bo TŁ jedzie, a nie stoi. Tragedia to jest na Trasie Toruńskiej.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

kajo

Post autor: kajo » 09 lis 2009, 16:08

Majusi pisze:A propos fotoradarów. Jak mają wychwytywać niepokornych kierowców? Może czegoś nie wiem. Fotoradar załącza się po przekroczeniu zadanego parametru czyli prędkość, skrajnia pozioma, pionowa (powyżej - osobowe są mniejsze), przejechanie na czerwone (nieważne kto) itp.
Chrzanienie, fotoradar działa tak jak się go zaprogramuje. Spokojnie sfotografuje wszystko, może nawet sfotografować pojazdy o określonej wysokości, albo odrzuty może robić komputer.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 09 lis 2009, 16:08

MisiekK pisze:
Bastian pisze:Do takiej argumentacji bym się nie posunął :>
To stwierdzenie, nie argument. Nikt mi nie wmówi, że jest traaaaagedia gdy jej nie ma, bo TŁ jedzie, a nie stoi. Tragedia to jest na Trasie Toruńskiej.
Jedną z głównych ról w tragedii pt. "Trasa Toruńska" odgrywa buspas na wiadukcie TT nad Marywilską zrobiony specjalnie dla 132 ](*,) . Buspas ten lokuje wjazd z na TT z Marywilskiej i Wysockiego. Autobus raz na kilkanaście minut, ale buspas musi być :boohoo:

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 lis 2009, 16:34

aqqaqq pisze:Jedną z głównych ról w tragedii pt. "Trasa Toruńska" odgrywa buspas na wiadukcie TT nad Marywilską zrobiony specjalnie dla 132 ](*,) . Buspas ten lokuje wjazd z na TT z Marywilskiej i Wysockiego. Autobus raz na kilkanaście minut, ale buspas musi być :boohoo:
Jak raz na kilkanaście minut jest autobus, to wyjaśnij mi jaki on wjazd blokuje, bo czegoś nie rozumiem. Autobus przyjeżdża, staje w poprzek i stoi, aż przyjedzie następny i ustanie w poprzek?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 09 lis 2009, 18:04

TT z Marek na Modlińską w kierunku Tarchomina (jedyna możliwość przez zawrotkę na Marywilskiej, ale trzeba o tym wiedzieć.
I fotoradary - oczywiście można bawić się w dość skomplikowane algorytmy działania, wyposażać je w odpowiednie detektory przy odpowiedniej konfiguracji, zapłaci za to oczywiście pośrednio podatnik (czyli my), na początku może część zwróci się z mandatów (czy na pewno te pieniądze wpłyną tam skąd wypłynęły?), potem ludzie zaczną jeździć zgodnie z przepisami (patrz jak zachowują się kierowcy gdy ustawione są fotoradary może promil przekracza przepisy) i wtedy przy braku możliwości włączenia się do ruchu skutecznie zacznie być blokowany buspas a na tym forum będą wszyscy zastanawiać się jak to rozwiązać i jedyny wniosek to zamknąć TŁ (most) dla BUS.

[ Dodano: |9 Lis 2009|, 2009 18:06 ]
Już nie mówiąc o kosztach zatrudnionych osób i kosztach eksploatacji, konserwacji.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 09 lis 2009, 19:22

MisiekK pisze: Jak raz na kilkanaście minut jest autobus, to wyjaśnij mi jaki on wjazd blokuje, bo czegoś nie rozumiem. Autobus przyjeżdża, staje w poprzek i stoi, aż przyjedzie następny i ustanie w poprzek?
Prawy pas TT w tym miejscu to buspas dla 132, lewy trasa z Marek. Marywilska/Wysockiego wchodzi w TT pod ostrym kątem. Widoczność z samochodów osobowych wjeżdżających Marywilskiej/Wysockiego w kierunku TT jest fatalna. Każdy samochód w tym miejscu przed znakiem "ustąp pierwszeństwa" zatrzymuje się, żeby sprawdzić czy nic nie jedzie buspasem.
Widoczność z samochodu osobowego na buspas.
Obrazek

Wystarczyłoby kilka metrów wcześniej zakończyć buspas, autobusy 132 wprowadzić na lewy pas TT, a wyjazd z Marywilskiej/Wysockiego wprowadzić na wydzielony barierą prawy pas. Zysk na przepustowości byłby giganyczny - również dla autobusów jadących z Wysockiego w kierunku centrum.

[ Dodano: |9 Lis 2009|, 2009 19:24 ]
Majusi pisze:TT z Marek na Modlińską w kierunku Tarchomina (jedyna możliwość przez zawrotkę na Marywilskiej, ale trzeba o tym wiedzieć.
Już nie ma tej możliwości. Teraz trzeba jechać przez Marywilską i Płochocińską.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 lis 2009, 0:24

aqqaqq pisze:Widoczność z samochodu osobowego na buspas.
Wcale nie jest tragicznie. A napiszę, że zrobiono to dobrze. Gdyby nie było buspasa pas krańcowy byłby pod ruchem osobówek, których by nie było widać zza barier i stłuczki murowane. Autobus jadący buspasem jest widoczny jako pojazd wysoki. Gdyby buspas wcześniej zakończyć, to prawym skrajnym pasie byłyby osobówki (pisałem o tym wyżej co by mogło być).
A że trzeba się zatrzymać? Casus drogi podporządkowanej.
aqqaqq pisze:Wystarczyłoby kilka metrów wcześniej zakończyć buspas, autobusy 132 wprowadzić na lewy pas TT, a wyjazd z Marywilskiej/Wysockiego wprowadzić na wydzielony barierą prawy pas. Zysk na przepustowości byłby giganyczny - również dla autobusów jadących z Wysockiego w kierunku centrum.
Wlewałoby się więcej pojazdów z Marywilskiej na raz, co by spowodowało zatkanie permanentne obu dojazdów.
Ci z Marywilskiej mogą pojechać inaczej na drugą stronę Wisły. Jadący TT już wyboru nie mają.
aqqaqq pisze:Już nie ma tej możliwości. Teraz trzeba jechać przez Marywilską i Płochocińską.
Marywilska - Klasyków - Modlińska - tak jest najszybciej. A można też zjechać na Jagiellońską i zawrócić na światłach przy FSO.

radeom

Post autor: radeom » 12 lis 2009, 21:24

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 12 lis 2009, 22:29

Przybliżony przelicznik biletowy
90-dniowy (196 zł) = 4 x 14 dniowy (52 dniowy) = 98 x 20-minutowy (49 dniowy: jedziemy krótko, coś załatwiamy i wracamy) = 6 x 7 dniowy (42 dniowy) = 12,25 x 3 dniowy (37 dniowy) = 70 x jednorazowy (35 dniowy, przy założeniu jazdy bez przesiadek) = 49 x 60-minutowy (24 dniowy, jeśli jedziemy, coś załatwiamy i wracamy) = 22 x dobowy (22 dniowy) = 33 x 90-minutowy (16 dniowy, jeśli długo jedziemy, coś załatwiamy i wracamy). Wynika z tego, że kupowanie 60-minutowych opłacalne jest, jeśli jeździ się po mieście KZ raz na 4 dni. Jeśli średnio jeździć chce się częściej, to w zasadzie 90-dniowy jest najtańszy.
ness pisze:Tylko ze jest to za krotki odcinek, powinien byc ze 2 razy dluzszy i byloby o wiele lepiej. Imo lepsza opcja dolac kawalek asfaltu, nie trzeba do tego chyba jakis kosmicznych pozwolen.
Oj zdziwiłbyś się. Przestawienie latarni to już masa uzgodnień.
mw158979 pisze:Bariera energochlonna zabezpiecza najlepiej. Oczywiscie fotoradar do kompletu przy wjezdzie/zjezdzie z odcinka oslonietego bariera i juz.
Bariera (prócz samej siebie - np. 40 cm przy podstawie) zabiera także przestrzeń na skrajnię (po ok. 0,5 m z każdej strony).
Majusi pisze:I fotoradary - oczywiście można bawić się w dość skomplikowane algorytmy działania, wyposażać je w odpowiednie detektory przy odpowiedniej konfiguracji, zapłaci za to oczywiście pośrednio podatnik (czyli my), na początku może część zwróci się z mandatów (czy na pewno te pieniądze wpłyną tam skąd wypłynęły?)
Jak postawi je miasto (SM) to kasa trafi do miasta.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

mw158979

Post autor: mw158979 » 13 lis 2009, 1:31

tarantula01 pisze:
mw158979 pisze:Bariera energochlonna zabezpiecza najlepiej. Oczywiscie fotoradar do kompletu przy wjezdzie/zjezdzie z odcinka oslonietego bariera i juz.
Bariera (prócz samej siebie - np. 40 cm przy podstawie) zabiera także przestrzeń na skrajnię (po ok. 0,5 m z każdej strony).
Dlaczego az tyle skrajni?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 lis 2009, 7:04

Jak to dlaczego? Tyle ma skrajnia drogowa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 13 lis 2009, 13:20

tarantula01 pisze:Przybliżony przelicznik biletowy[....]ynika z tego, że kupowanie 60-minutowych opłacalne jest, jeśli jeździ się po mieście KZ raz na 4 dni. Jeśli średnio jeździć chce się częściej, to w zasadzie 90-dniowy jest najtańszy.
60 minutowy obowiązuje również na 2 strefę, a w takim przypadku 90dniowy kosztuje 290zł. To jest równowartość 72 biletów. Dla osoby z 2 strefy, bilety 90 dniowe nie są opłacalne jeśli jeździ się KM w jednym kierunku lub 3 razy na tydzień w obu kierunkach.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 13 lis 2009, 13:57

Czyli na 36 dni. To czy nie lepiej za tę samą cenę mieć bilet na bite 90 dni?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

mamadoo

Post autor: mamadoo » 13 lis 2009, 14:02

Obrazek
napisała:
Będzie jeszcze dłuższy buspas na Trasie Łazienkowskiej?
Jarosław Osowski 2009-11-13

Choć większość kierowców nie zostawia suchej nitki na buspasie wzdłuż Trasy Łazienkowskiej, ratusz zlecił właśnie analizy, jak bardzo go wydłużyć. I to z obu stron!

Najpierw jednak, w nocy z niedzieli na poniedziałek, urzędnicy wpuszczają na niego taksówki. To jedyne ustępstwo władz miasta wobec zmotoryzowanych.

Ich krytyka nie słabnie od Dnia bez Samochodu - 22 września zaczął obowiązywać najdłuższy w Warszawie siedmiokilometrowy buspas: od skrzyżowania Wawelskiej z Grójecką do Przyczółka Grochowskiego u zbiegu al. Stanów Zjednoczonych i ul. Ostrobramskiej. Według informacji "Gazety" prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz nie chciała nawet słyszeć, by ograniczyć go do godzin szczytu albo dni powszednich, mimo że naciskali na to radni z jej partii - Platformy Obywatelskiej.

Większość pasażerów, którzy podróżują tym odcinkiem trasy komunikacją miejską, bardzo sobie chwali, że przejazd skrócił się do kwadransa. Zarząd Transportu Miejskiego skierował tu dodatkowe autobusy. Prywatni kierowcy są źli, bo mają do dyspozycji tylko dwa pasy ruchu.

"Gazeta" dowiaduje się, że buspasowy rekord ma być pobity, kiedy tylko pogoda pozwoli nakleić i wymalować na asfalcie nowe oznakowanie. - Od początku byłem zwolennikiem, żeby buspas na Trasie Łazienkowskiej był jeszcze dłuższy - zdradza nam szef ZTM Leszek Ruta.

Proponuje, by na prawym brzegu Wisły zaczynał się na skrzyżowaniu Ostrobramskiej i Grenadierów (przystanek Rawar). To zdaniem dyrektora ZTM przyspieszy przejazd autobusów, które teraz utykają w tym miejscu w korku i zanim dobrną do buspasa, tracą nawet kilkanaście minut. Problemem na Ostrobramskiej jest jednak szerokość jezdni - z dwóch pasów kierowcom zostałby tylko jeden. Korek zatrzymujący autobusy mógłby się więc przenieść na wcześniejszy odcinek.

Z kolei na Ochocie dyrektor Ruta proponuje wydłużenie buspasa od Dworca Zachodniego. To powinno odblokować miejsce, gdzie dziś zaczyna się węższy fragment dla samochodów w stronę centrum. Kierowcy często nie zdążają zjechać ze skrzyżowania Wawelskiej z Grójecką, nim włączy się czerwone światło, i blokują przejazd m.in. tramwajom.

Szef ZTM zastrzega, że decyzja o tym, w jaki sposób wydłużyć buspas, zapadnie na podstawie wyników analizy, którą zamówiło miasto. Nie czekając na nie, urzędnicy postanowili ulżyć taksówkarzom, których wpuszczają na buspas od poniedziałku. Przywilej ten nie dotyczy tych kierowców, którzy zabierają pasażerów pod szyldem "przewóz osób". Ratusz uznał, że każdy mógłby się pod nich podszyć, a wtedy policja ze strażą miejską miałyby problemy z wyegzekwowaniem buspasa. Przewoźnicy buntują się i grożą blokadą "jeszcze w listopadzie".

W weekend potrwa aktualizowanie znaków wytyczających na Trasie Łazienkowskiej pas tylko dla transportu zbiorowego. Do słowa "bus" zostanie dodane drugie - "taxi". Wcześniej były obawy, że kierowcy włączający się do ruchu od strony Wału Miedzeszyńskiego mogliby nie zauważyć taksówki mknącej buspasem. - Ustawimy podświetlane znaki z pulsującym napisem "stop" - zapowiada Urszula Nelken, rzeczniczka Zarządu Dróg Miejskich. Dodatkowo zostanie ograniczona prędkość na dojazdach do Trasy Łazienkowskiej, a do namalowanych na jezdniach trójkątów ostrzegających o drodze z pierwszeństwem przejazdu dołączą grube ciągłe linie. Urszula Nelken: - To będzie jasny sygnał dla wszystkich, że w tym miejscu trzeba się zatrzymać

źródło
Ja jestem za, choć gdy próbuję dojechać samochodem z Rakowca do centrum koło godziny 17 - 18 to zajmuje mi to, od czasu otwarcia busapasa na Łazienkowskiej, zdecydowanie więcej czasu.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 13 lis 2009, 14:57

tarantula01 pisze:Czyli na 36 dni. To czy nie lepiej za tę samą cenę mieć bilet na bite 90 dni?
To zależy, czy jeździsz w dwie strony, czy w jedną. Znaczna część młodzieży szkolnej z miejscowości podwarszawskich jeździ KM tylko wracając do domu. Z podwiezieniem do szkoły na 8.00 samochodem, zwykle nie ma problemu (rodzice, sąsiedzi itp). Często dojazd KM wymaga znacznie wcześniejszego wyjścia z domu, czasem jest to różnica nawet godziny (dojście na przystanek, nieprzewidywalny czas stania autobusu w korku do buspasa na Modlińskiej, przesiadki itp).

ODPOWIEDZ