Tabor SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 01 paź 2011, 9:49

Teoretycznie mają już 8 sztuk, co powinno już dawno zaspokoić potrzeby S1 i S2 (6 EN57 są w zasadzie do zastąpienia przez 3-4 ELFy), stąd najwyższy czas, żeby SKMW przejęła tą linię na dobre.
Niech jej wyjdzie na zdrowie ;)

Ja widzę, że ELFy to trochę kapryszą z tymi wózkami. Muszą być wyłączane od jakiś dziwnych uzależnień. Jednego dnia nie działa ten, innego dnia 2 inne, trzeciego dnia znowu inny (na tym samym ELFie). To chyba jakaś pierdoła, ale jednak sprawia, że przyspieszenie będzie mniejsze.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 paź 2011, 13:13

Póki rozkłady nie są pod ich możliwości budowane, to mogą się docierać. Zresztą ja jestem zwolennikiem redundancji w pojazdach szynowych i uważam że sterownik powinien "umieć" pojechać na jednym wózku ubiernionym do końca eksploatacji, wskaźnik mocy na tonę i tak będzie porównywalny z 4Elfem albo Flirtem, nie?

Wywiad z prezesem SKM ciekawy, choć pamiętajmy, że jednak 19/20WE miało duuuużo więcej czasu na dotarcie się. Liczę, że SKM przypilnuje Pesę w tej sprawie (bo, że pilnować ich trzeba, pisałem od dawna).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 01 paź 2011, 13:42

...choć pamiętajmy, że jednak 19/20WE miało duuuużo więcej czasu na dotarcie się.
Pamiętajmy także że 19WE nie miało od początku eksploatacji przez SKM-ke awarii związanych z układem napędowym ( przynajmniej ja takiej nie pamiętam - ale jak wiadomo pamięć ludzka jest zawodna ).
W początkowym okresie eksploatacji problemy stwarzały drzwi i z tego co pamiętam były z tego powodu wymiany.
ELF zdążył do tej pory zdechnąć przynajmniej raz w Rembertowie ( to na pewno) i drugi raz prawdopodobnie ( maszyniści z SKM mówili - ile prawdy nie wiem ). Jak rozmawiałem z maszynistą który jechał tym padniętym Elfem to sam serwis nie wiedział co temu sprzętowi dolega.
A tak na marginesie - maszyniści z SKM-ki bardziej sobie chwalą - jeżeli chodzi o komfort i bezpieczeństwo - 19WE niż 27WE. Rozmawiałem z paroma co jeździli na Olszynce na ED74 i teraz jeżdżą na 27WE - wszyscy zgadzają się co do jednego - PESA nie wyciągnęła żadnych wniosków z doświadczeń w eksploatacji ED74. Te same błędy są w obu ezt.
Zima na tym sprzęcie może być ciekawa.

Ps. Dziś na 804226 ELF miał problemy z drzwiami. Dokładnie nie wiem o co chodzi. Wiem że położył trochę pociągów.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 paź 2011, 13:51

rufio198 pisze:PESA nie wyciągnęła żadnych wniosków z doświadczeń w eksploatacji ED74
A zamawiający? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 01 paź 2011, 14:00

A oba typy zamawiał ten sam przewoźnik? :>
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 paź 2011, 14:49

A ten drugi jest ślepy, głuchy i na błędach się nie umie uczyć, nawet cudzych?

Producentowi samemu się nie opłaca nic zmieniać, póki wygrywa przetargi.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 01 paź 2011, 15:17

Bastian pisze:A ten drugi jest ślepy, głuchy i na błędach się nie umie uczyć, nawet cudzych?
Pytaj władz SKM-ki czy pytali PR/IC o kłopoty przy eksploatacji ED74. Mogę się założyć że nie
Bastian pisze:Producentowi samemu się nie opłaca nic zmieniać, póki wygrywa przetargi.
No cóż - gdyby to był poważny producent, któremu by zależało na dobrej opinii to by sam by poprawił najważniejsze błędy. Widać PESA ma to gdzieś, bo wie że tak i tak wygra przetarg.
Przynajmniej tak było do tej pory

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 paź 2011, 15:36

rufio198 pisze:Pytaj władz SKM-ki czy pytali PR/IC o kłopoty przy eksploatacji ED74. Mogę się założyć że nie
A ty pytałeś?

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 01 paź 2011, 15:46

Nie- ale widać po sprzęcie który zamówili że nie konsultowali się z PR/IC

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 paź 2011, 15:50

Sam widzisz. Albo te kłopoty są wiadome tylko PR/IC (ciekawe więc, skąd ty o nich wiesz), albo jest to wiedza dostępna powszechnie w środowisku, a więc i pracownikom SKM, przygotowującym zamówienie. Nieprawdaż?

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 01 paź 2011, 16:34

Bastian pisze:Sam widzisz. Albo te kłopoty są wiadome tylko PR/IC (ciekawe więc, skąd ty o nich wiesz)...
Parę postów wyżej pisałem skąd mam ta wiedzę. Nikt tak uczciwie Ci nie opisze działania sprzętu jak maszynista. Na podstawie ich raportów władze PR/IC dowiedziały się o problemach z ED74.

Bastian pisze:albo jest to wiedza dostępna powszechnie w środowisku, a więc i pracownikom SKM, przygotowującym zamówienie. Nieprawdaż?
Zgadza się. Tylko małe ale - każdą dokumentację przetargową ktoś musi zatwierdzić.

przewoz

Post autor: przewoz » 01 paź 2011, 20:56

Bastian pisze:rufio198 napisał/a:
PESA nie wyciągnęła żadnych wniosków z doświadczeń w eksploatacji ED74

A zamawiający?
Jest gorzej: trzeci przewoźnik (KM), czwarty (KŚ/UMWŚ) w końcu zamówiły to samo z różnym wnętrzem :)

[ Dodano: |1 Paź 2011|, 2011 21:09 ]
Glonojad pisze:uważam że sterownik powinien "umieć" pojechać na jednym wózku ubiernionym do końca eksploatacji, wskaźnik mocy na tonę i tak będzie porównywalny z 4Elfem albo Flirtem, nie?
Dojechać - na pewno dojedzie. Nawet na połowie wózków, albo 3/4 wózków wyłączonych, tylko z jakim efektem :)
Moc/tonę niewiele da, jak wsadzimy do konstrukcji rozkładu faktyczną charakterystykę, która będzie możliwa do osiągnięcia tylko przy tylu wózkach napędnych czynnych, ile ma skład.
Oczywiście, ELF dla SKM jest tylko troszkę przewymiarowany:
16,8kW/tonę - ELF 6-członowy
14,8kW/tonę - ELF 4-członowy
16,9kW/tonę - Flirt 4-członowy

W sumie dobrze wiem, że podwójny Flirt, który mało kiedy może pocisnąć 100% mocy, wyrobi się spokojnie w rozkładzie, ale niech mu spróbuje wyjść wymiana pasażerów dłużej i wywali z raz podstację - nic nie nadrobi, a dołoży.
ELF podstacje może będzie wywalać rzadziej na 100% mocy (choć jak na odcinkach zasilania będą się tylko ELFy i Flirty panoszyć, to marny nasz los), ale na jednym wózku mniej już tak szybko nie przyspieszy, czyli znowu nic nie nadrobi.
Ale OK. Niech się dotrze to wszystko. Miał być lepszy niż w ED74. Musi być (choć niestety szarpie), bo inaczej "lotniska", a więc również linia radomska i nasielska będą miały ciężko.

przewoz

Post autor: przewoz » 06 paź 2011, 20:48

Z jednego (przynajmniej) obiegu S2 wyleciał ELF. To pewnie pochodna połamania patyków parę dni temu. Ale wydaje mi się, że na S1 też już nie widać ELFa, albo na niego nie mogę po prostu trafić (widując kilka obiegów w ciągu dnia). Jeżdżą jeszcze na S1, czy pojechały na poprawki?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 06 paź 2011, 20:52

przewoz pisze:Z jednego (przynajmniej) obiegu S2 wyleciał ELF. To pewnie pochodna połamania patyków parę dni temu. Ale wydaje mi się, że na S1 też już nie widać ELFa, albo na niego nie mogę po prostu trafić (widując kilka obiegów w ciągu dnia). Jeżdżą jeszcze na S1, czy pojechały na poprawki?
Jeżdżą... Wczoraj sam jechałem, a dziś mijałem jednego...

kuracyja

Post autor: kuracyja » 06 paź 2011, 20:52

Jeśli dziś rano widziałem na Włochach Elfa 404 na S1 to raczej jeżdżą...

ODPOWIEDZ