(!) Budżet miasta 2013 - komunikacja miejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Powinien być zbliżony, ale wyciąganie wniosków na podstawie takich danych to absurd. Żeby nie było, w nosie mam te 318, bo nawet nie wiem gdzie to jeździ. Nie zmienia to faktu, że te dane nie są obiektywne. Równie dobrze można zrobić takie same badania badania na innej linii, która cieszy się dobrą frekwencją, ale jeśli średnia liczba skasowań biletów będzie niższa, niż jakiś tam wskaźnik, to co? Też byście uwalili tą linię? No ludzie...Jeśli bawimy się w merytoryczne argumenty dot. frekwencji, to zabawny się poważnie ,a nie na odpierdziel się. Trzeba zapłacić jakiemuś człowiekowi, bądź malej grupie ludzi i niech zrobią fachowe badanie na tej linii. Wtedy niech to 318 idzie do piekła, jeśli rzeczywiście nikt tym nie jeździ.
Ja myślę, że jest wprost proporcjonalny.fik pisze:Czy w 318 stosunek kasowań do przejazdów jest inny niż na innych liniach?
Dlaczego absurd?!Websterek pisze:Powinien być zbliżony, ale wyciąganie wniosków na podstawie takich danych to absurd.
Jeżeli jakąś linią
a) nikt nie jeździ, bo liczba skasowań i odbić karty na kurs jest mniejsza niż N na kurs
b) jeździ więcej gapowiczów niż klientów kasujących bilet/posiadających bilet okresowy, bo liczba skasowań jest mniejsza niż N na kurs
(gdzie N równa się liczbie miejsc siedzących w taborze obsługującym linię)
To taka linia jest do likwidacji, i to odpowiednio medialnie oprawionej i nagłośnionej, co może mieć wpływ na:
- nie jeździj na gapę bo Ci skasują linię
- odbijaj kartę bo Ci zlikwidują linę
Nie wiemy, jak bardzo jeden taki, ale odpowiednio nagłośniony odpowiednio przypadek, może wpłynąć na zachowania komunikacyjne pasażerów. Niemniej moim zdaniem jest to gra warta świeczki.
Co jest głupotą. Jedną z dwóch przesłanek, jaką się kieruję przy zakupie biletów okresowych, to wygoda - wsiadam do autobusu i zajmuję sobie miejsce, bez zawracania głowy kwestią biletu.Piottr pisze:odbijaj kartę bo Ci zlikwidują linę
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- fik
- Naczelne Chamidło
Websterek pisze:ale wyciąganie wniosków na podstawie takich danych to absurd.
I bardzo dobrze, ale dane z kasowników mogą (i powinny być) bodźcem do posłania pomiarowców tu i ówdzie.Adam G. pisze:Decyzje o zmianach na pewno nie są podejmowane na podstawie danych z kasowników.
Śmiem jednak twierdzić, że struktura biletowa w 338 różni się dość znacząco od 444. Na przykład.Piottr pisze: Ja myślę, że jest wprost proporcjonalny.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
To po co było inwestować w drogi system, instalować modemy do zbierania danych, serwery, skoro z tych danych nikt nie korzysta w taki sposób, w jaki można by było?Adam G. pisze:Decyzje o zmianach na pewno nie są podejmowane na podstawie danych z kasowników.
Oczywiście, że dane o zbyt małej, lub zbyt dużej w stosunku do średniej systemowej liczby skasowań powinny generować decyzję o pomiarach. Nie wykorzystywanie tych danych chociażby w podany przez Ciebie sposób podważa sensowność inwestycji w drogi, przestarzały i dziurawy system biletowy. To trochę tak, jakby miasto kupiło ciągnik siodłowy z naczepą do wożenia raz w miesiącu 5 skrzynek wody mineralnej dla pracowników Ratusza.fik pisze:I bardzo dobrze, ale dane z kasowników mogą (i powinny być) bodźcem do posłania pomiarowców tu i ówdzie.
Zresztą próbowałem ten temat już poruszać:
viewtopic.php?t=9266
Myślę, że twierdzisz słusznie. Inna będzie struktura biletowa na linii dowożącej co dzień do pracy, inna na linii wożącej na bazarek i do przychodni.fik pisze:Śmiem jednak twierdzić, że struktura biletowa w 338 różni się dość znacząco od 444. Na przykład.
ATSD to taki potworek jak 444 jeszcze istnieje?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zawieszona od półtora roku.Piottr pisze:ATSD to taki potworek jak 444 jeszcze istnieje?
http://www.trasbus.com/liniabus444.htm
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Prawie trafiłeś. Mówi ci cos hasło 'remonter'?Piottr pisze:Oczywiście, że dane o zbyt małej, lub zbyt dużej w stosunku do średniej systemowej liczby skasowań powinny generować decyzję o pomiarach. Nie wykorzystywanie tych danych chociażby w podany przez Ciebie sposób podważa sensowność inwestycji w drogi, przestarzały i dziurawy system biletowy. To trochę tak, jakby miasto kupiło ciągnik siodłowy z naczepą do wożenia raz w miesiącu 5 skrzynek wody mineralnej dla pracowników Ratusza.
-
Stary Pingwin
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Przecież w ostatnie wakacje jeździła, to jak od półtora?Bastian pisze:Zawieszona od półtora roku.Piottr pisze:ATSD to taki potworek jak 444 jeszcze istnieje?
http://www.trasbus.com/liniabus444.htm
- Bastian
- Sułtan Maroka
No to Trasbus się zawiesiłSzeregowy_Równoległy pisze:Przecież w ostatnie wakacje jeździła, to jak od półtora?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Już poprawiłem, zaktualizowany plik się zawieruszył i nie został przesłany na serwer.Szeregowy_Równoległy pisze:Przecież w ostatnie wakacje jeździła, to jak od półtora?
--------------------------------------------------------------------------
TRASBUS - Historia warszawskiej komunikacji miejskiej
http://www.trasbus.com
TRASBUS - Historia warszawskiej komunikacji miejskiej
http://www.trasbus.com
Mówisz o kasownikach?Piottr pisze:To po co było inwestować w drogi system, instalować modemy do zbierania danych, serwery, skoro z tych danych nikt nie korzysta w taki sposób, w jaki można by było?
Nie sądzę, aby taki był cel ich wymiany. W kartach chodzi właśnie o to, żeby odbić ją raz na miesiąc lub trzy i mieć spokój.