(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Krzykaczom i naciskom na ZTM, żeby wysłuchiwać wszystkich postulatów, byle do wyborów.
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja akurat uważam, że za Wiatraczną 18 kursów na godzinę byłoby jednak wystarczające, o ile Waszyngtona dostałaby porządną linię co 5 a nie składaka z różnych kawałeczków. Można by wówczas pomyśleć, by 9 nie stawała na Waszyngtona poza, powiedzmy, Kinową 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ostro! 
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
E, a ja uważam, że krzyki Kawęczyńskiej o 13 są dość uzasadnione. Połączenie z Wilenakiem (i WZ) tej części Pragi to jednak nie jest taki zły pomysł. Tam to powinno zniknąć 28.
Złym pomysłem to jest 6 od Koła na Gocławek (żeby chociaż z Huty na Wiatraczną...) i jednocześnie 7 i 22 na Kijowskiej (tam to w ogóle zrobiło się teraz od cholery linii).
Złym pomysłem to jest 6 od Koła na Gocławek (żeby chociaż z Huty na Wiatraczną...) i jednocześnie 7 i 22 na Kijowskiej (tam to w ogóle zrobiło się teraz od cholery linii).
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
Docelowo 22 wyląduje na miejscu 8.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
28 akurat dojazd do Wileniaka miałoby szansę zapewnić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Są dwie możliwości: jedną jest podbicie w szczycie 9 (do 2,5). Albo utworzyć 49 co 5 minut w godzinach szczytu na trasie Pl. Narutowicza-Wiatrak (coś jak dawne 25). Nie wiem też, czy nie warto byłoby wzmocnić 24 w DS do 7,5/10 zamiast obecnych marnych 15/20.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tyle, że na Okęciu też jest ciasno. 9 potrójne było po prostu bardzo dobrym rozwiązaniem...
Potrójna 9 jest bardzo fajna ale kosztuje co najmniej 11 brygad. Nawet wycięcie 8 z Pragi i skrócenie 24 do Wiatracznej tyle nie da. A wolnych brygad też nie ma. I trasowo też nie ma ich skąd podebrać.
Słowem: do otwarcia II linii metra, które wcale się nie przybliża, ZTM powinien przekierować 22 do Wiatracznej, bo marnuje się na Dworcu Wschodnim, a w al. Waszyngtona tłok.
Prędzej 22 na trasę docelową na Grochowską, a 8 na Waszyngtona, by potem ją zastąpić zagęszczeniem 9.
Albo uruchomić (choć w porannym szczycie) 77 od Wiatraka do Narutowicza. Najmniej zamieszania by to zrobiło. Kwestia brygad na to...
Do czasu otwarcia Bemowa i Tarchomina coś by się dało wyciągnąć spod płotu.
Generalnie główny problem polega nie na tym, czy dać, ale jak dać, by potem można było w miarę łatwo zabrać i zastąpić wariantem docelowym po M2C.
Generalnie główny problem polega nie na tym, czy dać, ale jak dać, by potem można było w miarę łatwo zabrać i zastąpić wariantem docelowym po M2C.
"Linia zastępcza ma wspomóc... do czasu..."
To 77 to chyba dobry pomysł. Niedawno kursowało na tej trasie. 22 puścisz docelowo - niewiele to Waszyngtona pomoże. Puścisz na Waszyngtona i zabierzesz - będzie krzyk, płacz (a wybory...). To samo z 8-ką... Późniejszy misz-masz z 9 i 24 jakoś usprawiedliwi skasowanie 77. Niedawno tak ratowano Al. Solidarności jakąś 4x.