Ateizm, wiara i tematyka kościelna...

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 sie 2009, 14:22

Zależy gdzie i dla kogo ;) Choć pomysł wliczania religii do średniej mi się niezbyt podoba, bo mi na przykład zanizało średni a(pozioma krecha) :P
Owszem, obecnie obydwa przedmioty są fakultatywne, lecz niestety, uczniowie "z urzędu" i bez ich zgody (względnie zgody prawnych opiekunów) są zapisywani na religię.

--

http://wiadomosci.onet.pl/2023173,11,item.html
Gazeta Wyborcza": Brazylijscy redemptoryści na łamach brytyjskiego tygodnika "The Tablet" przepraszają za zachowanie o. Tadeusza Rydzyka.
My, misjonarze redemptoryści z podprowincji Fortaleza w Brazylii całkowicie odcinamy się od prześmiewczego i infantylnego zachowania naszego współbrata Tadeusza Rydzyka, dyrektora Radia Maryja - napisano w liście do brytyjskiego tygodnika, który w całości drukuje "Gazeta Wyborcza".

Podczas 17. Pielgrzymki Rodziny Radia Maryja o. Rydzyk witając czarnoskórego misjonarza, powiedział zebranym pielgrzymom: "Kochani, jeszcze Murzyn. Boże! Gdzieś ty się nie mył", a następnie dodał: "Chodź tutaj bracie! On się nie mył wcale, zobaczcie no!".

Doniesienie w tej sprawie zgłosił poseł PO Janusz Palikot, jednak częstochowska prokuratura nie zdecydowała się na wszczęcie postępowania, stwierdzając, że "zamiarem o. Rydzyka nie było znieważenie czarnoskórego zakonnika, gdyż nie sposób dopatrzeć się w tej wypowiedzi pogardy lub chęci poniżenia tej osoby, a jest to warunkiem koniecznym dla uznania, że osoba wypowiadająca się na ten temat miała zamiar znieważyć kogoś"
Jak dla mnie, to zaniechanie działań przez prokuraturę jest haniebne. Przecież za taki tekst wygłoszony publicznie zwykły człowiek trafiłby na wokandę... ](*,)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 sie 2009, 22:07

Powiem złośliwie. Rydzyk powiedział publicznie "murzyn" i nic nie dostał.
Mieszkanka Szczecina nazwała sąsiada "pedał" i 15 tys zł straciła...

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 10 sie 2009, 22:09

Powtórz słowa o. Rydzyka i sprawdzimy konsekwencje ;]

Awatar użytkownika
Ryży

Post autor: Ryży » 10 sie 2009, 22:16

Adam G. pisze:teraz można sobie chyba nie chodzić na nic, ale w większości szkół tak etyka, jak i religia to po prostu łatwa piątka i podwyższenie średniej ;)
Phi. Nie chodziłem na religię od II semestru, nie było żadnych sprawdzianów, a na I semestr miałem "4". Na koniec roku ks. Ujma dał mi "6". :D Ale to nic dziwnego, bo cała klasa (poza dwoma osobami, które 'chodziły' na etykę) dostała szóstki...

Rosa

Post autor: Rosa » 10 sie 2009, 22:21

SławekM pisze:Powiem złośliwie. Rydzyk powiedział publicznie "murzyn" i nic nie dostał.
Mieszkanka Szczecina nazwała sąsiada "pedał" i 15 tys zł straciła...
A co złego jest w słowie murzyn? Chyba jakiejś nowej dziwnej nazwy na czarnych mieszkańców naszego globu jeszcze u nas nie wymyslono? Nie jesteśmy w koncu jeszcze tak popaprani jak amerykanie.

A co do religii to zagadzam się że zdecydowanie powinna powrócic do salek katechetycznych. Na religie powinni chodzić chętni i uuważam że lepiej jak 10 osób z klasy bedzie sie naprawde uczylo czym jest nasza religia niż 30 osób zbijalo bąki siedząc na tej lekcji w szkole. Jakośc powinna być ważniejsza od ilości.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 sie 2009, 22:24

Rosa pisze:A co złego jest w słowie murzyn?
Tak samo mogę zapytać, co jest złego w słowie "pedał"...

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 10 sie 2009, 22:26

Słowo "pedał" jest publicznie uznawane za obraźliwe, a myślę, że w sprawie Rydzyka problem nie jest w "murzynie", a w "on się nie mył". Zaraz mi ktoś powie, że to też nie jest obraźliwe, czym wygra w konkursie bilet na dożywotne bycie określanym jako "ten, co się nie myje" ;]

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 sie 2009, 22:33

JKTpl pisze:Słowo "pedał" jest publicznie uznawane za obraźliwe,
Powiedzmy sobie szczerze... Wiele rzeczy ma swoje synonimy [wulgarne też]...
I tak:
Homoseksualistę nazywają także gejem i pedałem...
Prostytutkę nazywają także dziwką i kurwą...
Czarnoskórego także murzynem i bambusem....
JKTpl pisze:a myślę, że w sprawie Rydzyka problem nie jest w "murzynie", a w "on się nie mył".
Tylko problem w Rydzyku jest to, że jak nie zgadzasz się z jego słowami nawet takimi, to Ciebie stado moherów, wróć, grupa osób starszych zlinczuje :D

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 sie 2009, 22:35

SławekM pisze:Powiedzmy sobie szczerze... Wiele rzeczy ma swoje synonimy [wulgarne też]...
no i chodzi o konotacje tych synonimów, te wulgarne są obraźliwe i osoba, wobec której je użyto, może poczuć się urażona. Co w tym dziwnego?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 sie 2009, 22:39

Nic. Wyraziłem tylko swoją opinię.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 10 sie 2009, 22:40

Jak Pan rzekomo pokrzywdzony nie wniósł do prokuratury zawiadomienia na ojca Rydzyka, że ten go obraził , to i nie ma sprawy. Inna sprawa, że jakby to zrobił to zapewne byłby wyklęty w środowisku RM.
Kolega gej wniósł i kara jest dla pani. Proste.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 11 sie 2009, 0:00

SławekM pisze:Homoseksualistę nazywają także gejem i pedałem...
Prostytutkę nazywają także dziwką i kurwą...
Czarnoskórego także murzynem i bambusem....
No to weźmy po kolei definicje ze Słownika Języka Polskiego:

homoseksualizm «pociąg seksualny do osób tej samej płci»
• homoseksualny • homoseksualista

gej, gay [wym. gej] «homoseksualista»
• gejowski

pedał II obraźl. «homoseksualista»

prostytucja «uprawianie seksu za pieniądze»
• prostytutka

dziwka
1. obraźl. «o kobiecie, której postępowanie uważa się za niemoralne lub oburzające»
2. posp. «prostytutka»

kurwa
1. wulg. «prostytutka; też: kobieta prowadząca rozwiązły tryb życia»
2. wulg. «przekleństwo»
3. wulg. «o kobiecie»
4. wulg. «o kimś, kto dla osiągnięcia korzyści postępuje w sposób moralnie naganny»
• kurewka

czarnoskóry II «Murzyn»
• czarnoskóra
czarnoskóry I «mający czarną skórę»

murzyn
1. Murzyn «człowiek należący do rasy czarnej»
2. pot. «człowiek opalony na ciemnobrązowy kolor»
3. pot. «ktoś, kto wykonuje pracę za kogoś bez ujawniania swego nazwiska»
4. pot. «ktoś, kto ciężko pracuje i jest wyzyskiwany»
• murzyński • murzyńskość

bambus
1. «tropikalna roślina o zdrewniałych łodygach, w środku pustych»
2. pogard. «człowiek należący do rasy czarnej lub żółtej»
• bambusowy

Zauważ, że przy słowach "gej" i "murzyn" w znaczeniu 1. nie ma takich oznaczeń jak przy pozostałych. Te słowa nie są uważane za wulgarne, czy obraźliwe.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 11 sie 2009, 9:41

Wczoraj w TV (bodajże w Kurierze) widziałem wypowiedzi przeciwników koncertu Madonny - jedna wzbudziła mój uśmiech, a druga zażenowanie. Pierwszy Pan się wypowiedział, że "ma nadzieję, że Matka Boża nie dopuści do koncertu w dniu jej święta i że jak będzie chciała, to koncert się nie odbędzie"(tu się uśmiechnąłem tylko). Drugi Pan natomiast zapowiedział protest przed bramkami wejściowymi na koncert i powiedział coś takiego "mam wielu znajomych wśród kibiców Legii, oni są dobrymi patriotami i na pewno nam pomogą". Ciekawie może być - garstka bandytów mieniących się być patriotami kontra tłum chcący dostać się na koncert...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 sie 2009, 10:11

Paweł_K pisze:Matka Boża nie dopuści do koncertu w dniu jej święta i że jak będzie chciała, to koncert się nie odbędzie
Pułapka, bo jak koncert się odbędzie, to będzie znaczyć, że Matka Boża go chciała :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 11 sie 2009, 18:39

Paweł_K pisze:Drugi Pan natomiast zapowiedział protest przed bramkami wejściowymi na koncert i powiedział coś takiego "mam wielu znajomych wśród kibiców Legii, oni są dobrymi patriotami i na pewno nam pomogą".
:arrow: I skończy się zapewne tak samo, jak zapowiadany kilkanaście dni wcześniej (prawdopodobnie przez tego samego pana) protest przed ratuszem. Przyszło kilkunastu dziennikarzy i... tylko ten jeden pan :D.

ODPOWIEDZ