Okolicznościowe linie specjalne

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 07 cze 2011, 16:45

Ale na tej zasadzie powinno się obciążać nie tylko kluby piłkarskie, bo nie tylko klubowe wlepki w wozach widać. Solidarnych 2010 na przykład widziałem. Faktura za sprzątanie pod namiot na Krakowskim?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

czaroT-11
Kontakt:

Post autor: czaroT-11 » 07 cze 2011, 16:46

No ale naklejki o Legii zdarzają się niestety częściej sta moje oburzenie :)

ashir

Post autor: ashir » 07 cze 2011, 17:25

ZTM pisze:W dniu 9 czerwca 2011r. po zakończeniu meczu (ok. godz. 23:00) uruchomione zostaną autobusy linii 901, które będą kursować na trasie:

w kierunku krańca DW. CENTRALNY od przystanku TORWAR 02, dalej trasą: al. Armii Ludowej – rondo Jazdy Polskiej – Waryńskiego – pl. Konstytucji – Marszałkowska – rondo Dmowskiego – Aleje Jerozolimskie – al. Jana Pawła II – DW.CENTRALNY,

w kierunku krańca WIATRACZNA od przystanku ROZBRAT 01, dalej trasą: al. Armii Ludowej – Most Łazienkowski – al. Stanów Zjednoczonych – WIATRACZNA.

Na trasie linii obowiązują wszystkie napotkane przystanki.

W autobusach linii 901 obowiązuje pełna taryfa biletowa ZTM, tj. honorowane będą wszystkie rodzaje biletów.
ZTM pisze:W dniu 10 czerwca br. od ok. godz. 23:30 do dnia 11 czerwca do ok. godz. 01:30 uruchomiona zostaje linia autobusowa oznaczona znakiem metra ("M") kursująca na trasie:

CONRADA (przystanek 57) – Conrada – al.Reymonta – Oczapowskiego – Kasprowicza – METRO WAWRZYSZEW (przystanek 02)

Dla ww. linii uruchomiony zostaje tymczasowy przystanek CONRADA 57 (dla wsiadających), zlokalizowany przy ul. Conrada przed skrzyżowaniem z al. Reymonta.

W dniu 10 czerwca br. od ok. godz. 23:30 do dnia 11 czerwca do ok. godz. 01:30 uruchomiona zostaje linia autobusowa „Centrum” kursująca na trasie:

WROCŁAWSKA (przystanek 02) – Powstańców Śląskich – Połczyńska – Wolska – al.Solidarności – pl.Bankowy – Marszałkowska – rondo Dmowskiego – Al.Jerozolimskie – DW.CENTRALNY (przystanek 02)

Websterek

Post autor: Websterek » 07 cze 2011, 20:13

Jeśli jest udowodnione, że kibice dokonali dewastacji, to klub płaci. Patrz zorganizowane wyjazdy pociągami. Jednak na ulicy nikomu nie udowodnisz, że wlepkę Legii nakleił legionista. Równie dobrze, może być to polonista, który specjalnie chciał te 60zł wyrwać od wrogiego klubu.
Co do wlepek, to nie będę się kłócił, tylko przyznam rację. Co do urywania kasowników, wybijania szyb, itp co według mnie jest dewastacją to takie rzeczy się nie dzieją. Wiadomo, za nikogo ręczyć nie można, po meczu dewastacji może dokonać każdy. Tak jak mówiłem, w przypadku Legii klub jest karany, a że SKLW odpowiada za wyjazdy, to w zasadzie płaci SKLW. Zresztą, zdaje się, że po meczu Legia Lech, było w prasie o powrocie i dewastacji w pociągu przez poznaniaków, jak i o karze finansowej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2011, 20:34

Szeregowy_Równoległy pisze:
czaroT-11 pisze: Bądź co bądz to klub powinien płacić za dewastację pojazdów. A te są w każdym autobusie po każdym meczu. Szkody znikome, ale są. Skoro ZTM zdziera np. z Mobilisu 60zł za brak np. jednej naklejki "Pojazd Klimatyzowany" (tych naklejek w SU12 jest 5) to klub powinien płacić za te wszystkie wlepki tych cudownych nic nie robiących kibiców. 60zł kary dla klubu za taką wlepkę to szybko by kibiców przestawili podnosząc ceny biletów na mecze. Zaczniecie się kłócić, ale ZTM właśnie takie wlepki uważa za dewastację. #A752 został po meczu obklejony na szybach kasownikach drzwiach suficie. Przyszedł Pan z ZTM klimę skontrolować to porobił zdjęcia mówiąc o dewastacji i kazał aby wóz zjechał na zajezdnie bo nie nadaje się do jazdy.
Ale to nie klub jest od pilnowania porządku na ulicach, czy w pojazdach KM, od tego są odpowiednie służby. Policja na przykład, albo Straż Miejska.
i policja ze strażą miejską mają jechać autobusami razem z kibicami i jeszcze patrzeć, czy ktoś gdzieś w zakarku nie przykleja naklejki? ](*,)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 07 cze 2011, 20:45

Jeśli przyjmujemy, że naklejenie naklejki jest dewastacją, to tak, policja i straż miejska mają temu zapobiegać, a jeśli nie są w stanie, to odnaleźć sprawców. No chyba, że przyjmiemy, że wlepka jednak nie jest dewastacją, to można uznać te środki za absurdalne.
Swoją drogą już widzę minę dyspozytora... "Zgłoś się. Wiozłem kibiców. Zdewastowali mi wóz, nie nadaje się do jazdy, muszę zjechać, natychmiast. Tak, muszę mówić szybko, muszę wyrzucić to z siebie, bo to okropne, nie mieści mi się w głowie. Straszni byli. Szaliki mieli. Nie, nie mordowali, nie gwałcili, nawet nikogo nie pobili. Oni nakleili naklejkę..."
I prośba do modteamu: może by to przenieść do tematu o bezpieczeństwie?

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2011, 20:49

Jak sobie w prkatyce wyobrażasz jeżdżenie policji z kibicami w jednym autobusie? Czy takie coś się w ogóle praktykuje?
Zresztą wbrew Twoim idealistycznym poglądom nikt nigdy nie odnajdzie sprawców szystkich porysowanych szyb w zatłoczonym autobusie itp. Tylko czemu mają za to płacić wszyscy?

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 07 cze 2011, 20:52

O, brawo, jestem pod wrażeniem. Dostrzegłeś, że polowanie na osoby naklejające wlepki jest absurdem. Ciekawi mnie, kiedy ktoś zauważy, że wlepka nie jest dewastacją.
Skoro nie ma możliwości złapania sprawców, to nie ma możliwości oskarżenia kogokolwiek. Czym innym jest wynajem pociągu przez stowarzyszenie kibiców, gdzie stowarzyszenie bierze na siebie odpowiedzialność za zachowanie osób jadących tym pociągiem, a czym innym ogólnodostępny autobus.
A czemu mają za to płacić wszyscy? Bo ktoś musi za to zapłacić, bo trzeba te uszkodzenia usunąć. A skoro nie ma możliwości ujęcia sprawców, to niby kto ma płacić? Jak zgarnę studentów spod WAT, po czym odkryję porysowaną szybę, to Mobilis ma fakturę wystawić WAT, czy jednak przyjąć, że to mógł być każdy z pasażerów, bo nie ma możliwości udowodnienia uszkodzenia wozu komukolwiek?
BTW: czy zdrapanie wlepki, co czasem robię na krańcach, mam wypisywać w naprawach i remontach? Bo skoro to dewastacja...

Nazywam się Major Bień

Websterek

Post autor: Websterek » 07 cze 2011, 21:11

MeWa pisze:Jak sobie w prkatyce wyobrażasz jeżdżenie policji z kibicami w jednym autobusie? Czy takie coś się w ogóle praktykuje?
Zresztą wbrew Twoim idealistycznym poglądom nikt nigdy nie odnajdzie sprawców szystkich porysowanych szyb w zatłoczonym autobusie itp. Tylko czemu mają za to płacić wszyscy?
Jakoś w metrze pseudo policja jeździ w wagonach. Aczkolwiek ich metody działania są godne Milicji, mam wrażenie, że część to byli ZOMOwcy, takie zamiłowanie do "działania" jest bardzo porównywalne.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2011, 21:56

Szeregowy_Równoległy pisze:O, brawo, jestem pod wrażeniem. Dostrzegłeś, że polowanie na osoby naklejające wlepki jest absurdem. Ciekawi mnie, kiedy ktoś zauważy, że wlepka nie jest dewastacją.
oczywiście vlepki można usunąć stosunkowo łatwo. Gorzej z pomazanymi, porysowanymi szybami czy innymi zniszczeniami. Za to też płacą wszyscy.
Websterek pisze:Jakoś w metrze pseudo policja jeździ w wagonach. Aczkolwiek ich metody działania są godne Milicji, mam wrażenie, że część to byli ZOMOwcy, takie zamiłowanie do "działania" jest bardzo porównywalne.
chyba Ci się epoki pomyliły :bredzisz:

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 07 cze 2011, 21:58

MeWa pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:O, brawo, jestem pod wrażeniem. Dostrzegłeś, że polowanie na osoby naklejające wlepki jest absurdem. Ciekawi mnie, kiedy ktoś zauważy, że wlepka nie jest dewastacją.
oczywiście vlepki można usunąć stosunkowo łatwo. Gorzej z pomazanymi, porysowanymi szybami czy innymi zniszczeniami. Za to też płacą wszyscy.
To robimy tak, że skoro nie wiemy kto popsuł, to płaci Legia? To ja wnoszę, żeby płacił prezes Kaczyński, nie lubię go, nie lubię jego wyznawców, niech płaci. Na pewno w tym wozie byli jacyś jego wyborcy. Tak, to nie ma sensu. Postulat o płacącej Legii też nie, więc co za różnica?

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2011, 22:06

nie no, oczywiście najlepiej udać, że wszystko jest w porządku, problemu nie ma, niech sobie kibice niszczą tabor - skoro nikt ich nie wykrył.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 07 cze 2011, 22:10

Tak, bo klub nie odpowiada w żaden sposób za bezpieczeństwo w autobusie po meczu. Klub nie wynajmuje tych autobusów, więc na jakiej podstawie miałby ponosić odpowiedzialność? Tylko dlatego, że w uszkodzonym wozie znajdowali się ludzie w szalikach? Ja uparcie twierdzę, że gdyby komuś się chciało tym zająć, to by sprawców mógł wykryć. Przynajmniej spróbować. Porysowana szyba w monitorowanym wozie zestawiona z bazą kibiców Legii Warszawa, w której są zdjęcia, mogłaby dać sprawcę na tacy, ale skoro nikomu się nie chce, to najłatwiej zrzucić na klub, zamiast zawiadomić policję i domagać się działań, do których (między innymi) policja została powołana. To przykład. A jak się okaże, że sprawcy w bazie kibiców Legii nie ma, to znaczy że nie był na meczu, a to znowu znaczy, że nie za bardzo można klub ścigać. A o ściganie powinien wnosić poszkodowany, w tym wypadku Mobilis.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 07 cze 2011, 22:13

Szeregowy_Równoległy pisze:Skoro nie ma możliwości złapania sprawców
To na ch te kamery?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2011, 22:14

Szeregowy_Równoległy pisze:Ja uparcie twierdzę, że gdyby komuś się chciało tym zająć, to by sprawców mógł wykryć
owszem, potem niska szkodliwość czynu. W takiej sytuacji natomiast wysiłek i koszty włożone w oskarżenie sprawcy (nawet z powództwa cywilnego) przewyższają często stratę. Przećwiczone.

ODPOWIEDZ