Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 lis 2009, 15:18

aqqaqq pisze: nieprzewidywalny czas stania autobusu w korku do buspasa na Modlińskiej
Bardzo przewidywany. Ostatnio podkorkowanie zaczyna się dopiero między Światowida, a Obrazkową. Jeśli korek jest dłuższy to tylko wtedy, gdy zdarzy się jakiś wypadek, a to wszędzie wywołuje zatory.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 13 lis 2009, 15:22

MisiekK pisze: Bardzo przewidywany. Ostatnio podkorkowanie zaczyna się dopiero między Światowida, a Obrazkową. Jeśli korek jest dłuższy to tylko wtedy, gdy zdarzy się jakiś wypadek, a to wszędzie wywołuje zatory.
Nie wszyscy jeżdżą z Tarchomina (-X . W dniach, gdy policja pilnowała buspasa, to korek na Płochocińskiej sięgał giełdy (przed zamknięciem wiaduktów TT)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 lis 2009, 15:28

aqqaqq pisze:Nie wszyscy jeżdżą z Tarchomina (-X . W dniach, gdy policja pilnowała buspasa, to korek na Płochocińskiej sięgał giełdy (przed zamknięciem wiaduktów TT)
Piszesz o ciągu Modlińskiej, to dostałeś odpowiedź. A na Płochocińskiej masz zwężenia i to one powodują tam w tej chwili pieprznik.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 13 lis 2009, 15:56

MisiekK pisze: Piszesz o ciągu Modlińskiej, to dostałeś odpowiedź. A na Płochocińskiej masz zwężenia i to one powodują tam w tej chwili pieprznik.
Pisałem o "korku do buspasa na Modlińskiej", bo autobus z Płochocińskiej musi się dostać na Modlińską, a to czasami zajmuje dużo czasu. Korelacja korków na Płochocińskiej z pilnowaniem buspasa na Modlińskiej wynosi prawie 1.
Płochocińska na prawie całej swojej długości ma układ 2x1 i nie ma co pisać o zwężeniach (z wyjątkiem 2x3 na kawałku od Cieślewskich do giełdy, ale to raczej rozszerzenie). Dodatkowo sporo samochodów zjeżdża z Płochocińskiej w Białołęcką i Marywilską. "Pieprznik" powoduje wąskie gardło jakim jest wjazd na Modlińską.
Na Płochocińskiej jest podobna sytuacja jak na Gocławiu po wymalowaniu buspasa na TŁ.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 13 lis 2009, 16:07

Niedługo na TT i tak zniknie buspas dla 132 na odcinku łączącym się z rampą z Marywilskiej. Na tym odcinku będzie jeden wspólny pas dla TT od Marek i jeden z rampy (bezkolizyjny wjazd). Związane jest to z remontem TT.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 lis 2009, 16:10

aqqaqq pisze:Płochocińska na prawie całej swojej długości ma układ 2x1 i nie ma co pisać o zwężeniach (z wyjątkiem 2x3 na kawałku od Cieślewskich do giełdy, ale to raczej rozszerzenie). Dodatkowo sporo samochodów zjeżdża z Płochocińskiej w Białołęcką i Marywilską. "Pieprznik" powoduje wąskie gardło jakim jest wjazd na Modlińską.
Na Płochocińskiej jest podobna sytuacja jak na Gocławiu po wymalowaniu buspasa na TŁ.
Po przywróceniu ruchu na końcowym odcinku na 2 pasy sytuacja się unormuje.
Majusi pisze:Niedługo na TT i tak zniknie buspas dla 132 na odcinku łączącym się z rampą z Marywilskiej. Na tym odcinku będzie jeden wspólny pas dla TT od Marek i jeden z rampy (bezkolizyjny wjazd). Związane jest to z remontem TT.
Jeśli prawy pas będzie docelowo tylko wyjazdowym z Marywilskiej to OK, bo jeśli tam będą jechały również samochody to będzie tam sporo stłuczek, bo widoczność przy wyjeżdżaniu z podjazdu na TT jest żadna.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 13 lis 2009, 16:21

mamadoo pisze:Obrazek
napisała:
Będzie jeszcze dłuższy buspas na Trasie Łazienkowskiej?
Jarosław Osowski 2009-11-13

Choć większość kierowców nie zostawia suchej nitki na buspasie wzdłuż Trasy Łazienkowskiej, ratusz zlecił właśnie analizy, jak bardzo go wydłużyć. I to z obu stron!

Proponuje, by na prawym brzegu Wisły zaczynał się na skrzyżowaniu Ostrobramskiej i Grenadierów (przystanek Rawar). To zdaniem dyrektora ZTM przyspieszy przejazd autobusów, które teraz utykają w tym miejscu w korku i zanim dobrną do buspasa, tracą nawet kilkanaście minut. Problemem na Ostrobramskiej jest jednak szerokość jezdni - z dwóch pasów kierowcom zostałby tylko jeden. Korek zatrzymujący autobusy mógłby się więc przenieść na wcześniejszy odcinek.

Z kolei na Ochocie dyrektor Ruta proponuje wydłużenie buspasa od Dworca Zachodniego. To powinno odblokować miejsce, gdzie dziś zaczyna się węższy fragment dla samochodów w stronę centrum. Kierowcy często nie zdążają zjechać ze skrzyżowania Wawelskiej z Grójecką, nim włączy się czerwone światło, i blokują przejazd m.in. tramwajom.

Wodatkowo zostanie ograniczona prędkość na dojazdach do Trasy Łazienkowskiej, a do namalowanych na jezdniach trójkątów ostrzegających o drodze z pierwszeństwem przejazdu dołączą grube ciągłe linie. Urszula Nelken: - To będzie jasny sygnał dla wszystkich, że w tym miejscu trzeba się zatrzymać

źródło
Ciekawe, jeżeli kierowcy BUS aby dotrzeć do buspasa tracą po kilkanaście minut to z tego wynika, że nie skrócono czasu przejazdu na całym odcinku (chyba bilans wyszedł na minus pomimo, że powinien na zero).
Jestem ciekaw jak daleko będą siegały korki na Ostrobramskiej i jak to odbije się na Siekierkowskiej.
I na koniec - to teraz będzie dopiero blokowana Grójecka przez Wawelską. Powodzenia p. Ruta w brnięciu w ten absurd. Przy analizach proponuję nie zapomnieć, że tymi trasamijeżdżąęż samochody i ich naężie ma wpływ na buspasy. Najlepszy buspas od pętli do pętli tylko czasami musi być pas wspólny dla pojazdów skręcających w prawo lub parkujących.
A ZDM wprowadzi oznakowanie, które skutecznie będzie blokował buspas przy wjazdach na rampę (lub same rampy i te po których wjeżdżają autobusy).

[ Dodano: |13 Lis 2009|, 2009 16:25 ]
MisiekK pisze:
Jeśli prawy pas będzie docelowo tylko wyjazdowym z Marywilskiej to OK, bo jeśli tam będą jechały również samochody to będzie tam sporo stłuczek, bo widoczność przy wyjeżdżaniu z podjazdu na TT jest żadna.
Dokładnie jak napisałeś. Buspas dla 132 będzie kończył sie przed rampą (będzie musiał wpleść się na pas (jeden) dla TT. Rampa z Marywilskiej bezkolizyjna (tworzy drugi pas na TT dalej w stronę Jagiellońskiej). Na dole sygnalizacja jak przy rampie na Jagiellonskiej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 lis 2009, 16:35

Majusi pisze:Dokładnie jak napisałeś. Buspas dla 132 będzie kończył sie przed rampą (będzie musiał wpleść się na pas (jeden) dla TT. Rampa z Marywilskiej bezkolizyjna (tworzy drugi pas na TT dalej w stronę Jagiellońskiej). Na dole sygnalizacja jak przy rampie na Jagiellonskiej.
Rozsądne rozwiązanie.

mw158979

Post autor: mw158979 » 13 lis 2009, 17:47

Glonojad pisze:Jak to dlaczego? Tyle ma skrajnia drogowa.
Jak mozna w niej postawic plotek odgradzajacy, zbudowac wyjscie z przejscia podziemnego albo szyb windy to czemu nie bariere?

Zreszta prawy pas na trasie Lazienkowskiej jest na tyle szeroki ze 2 skrajnie + bariera w wersji kompakt weszla by tam.

Awatar użytkownika
Ikarusomaniak

Post autor: Ikarusomaniak » 17 lis 2009, 9:11

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... wojna.html

Wspaniały przykład bezstronnego dziennikarstwa.
Bidni ci kierowcy, oj bidni.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2009, 10:46

mw158979 pisze:
Glonojad pisze:Jak to dlaczego? Tyle ma skrajnia drogowa.
Jak mozna w niej postawic plotek odgradzajacy, zbudowac wyjscie z przejscia podziemnego albo szyb windy to czemu nie bariere?
Można? Bo ja mam spore wątpliwości. Nawet na barierkę peronu przy NIK wniosek o odstępstwo do Ministerstwa poszedł.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

radeom

Post autor: radeom » 21 lis 2009, 16:18

Czy po trambuspasie na trasie WZ mogą jeździć prywaciarze? Z tego co pamiętam to chyba nie, a ostatnio coraz częściej widzę tam autobusy prywatnych przewoźników.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 21 lis 2009, 19:17

Czy Straż Miejska ma kompetencje do przeprowadzania Bardzo Poważnych Rozmów z takimi klientami?

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 21 lis 2009, 19:22

Jako że PAT jest oznakowany znakiem "zakaz ruchu", w tym przypadku SM może zatrzymywać pojazdy niezetteemowskie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 lis 2009, 19:58

radeom pisze:Czy po trambuspasie na trasie WZ mogą jeździć prywaciarze? Z tego co pamiętam to chyba nie, a ostatnio coraz częściej widzę tam autobusy prywatnych przewoźników.
Nie, nie mogą.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ