Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 kwie 2009, 20:53

Bastian pisze:
MeWa pisze:usunąłem nadprogramowy czasownik :)
To jeszcze byś mógł sens wyłuszczyć...
wzrosną koszty obsługi w związku z brakiem zaplecza, co na razie nie ma odzwierciedlenia w stawkach za wagonokilometr w umowie wieloletniej, która wciąż nie jest podpisania.
No i wciąż nie wiadomo co z samym taborem na II linię.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 kwie 2009, 21:44

MeWa pisze:
Glonojad pisze:A może, skoro Pani Prezydent już powoli przyznaje się, że na budowę metra poza odcinek centralny póki co nie ma co liczyć, warto byłoby powrócić do pomysłu przedłużenia tramwaju z Czynszowej Stalową na Targówek?
niech lepiej pani prezydent zrezygnuje z doradców nieprzychylnych metru... ;p
To przez doradców nieprzychylnych metru kupi linię centralną za 4,5 mld mimo, że jest warta 3 mld max?
To przez tych samych doradców wywaliła z planów TW tramwaj do Wilanowa, bo "muszą być pieniądze na metro"?
To ja boję się, jak wyglądałoby działanie "doradców przychylnych metru"... może więc napisz, czym się ta nieprzychylność przejawia i dlaczego jest nieprzychylnością, a nie np. realizmem budżetowym :p
i zacznie zwielokratniać koszty późniejszej stawki za obsługę centralnego odcinka.
Na razie MW ma problem z kalkulacją stawki nawet przy założeniu eksploatacji całej trasy :p - a dokładniej, problem by się zmieścić w kalkulacjach z Uchwały (sprzed batatelka roku). Więc konieczność (możliwość) przekalkulowania jej pod pretekstem przesunięcia otwarcia odcinka centralnego jest tak naprawdę Metru bardzo na rękę. :-$

[ Dodano: Pon 20 Kwi, 2009 22:08 ]
Byłoby jednak fajnie, jakbyś powstrzymał się od pisania nie na temat - rozumiesz, dawanie użytkownikom przykładu własną osobą, takie tam... :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 20 kwie 2009, 22:12

mar_2006 pisze:Witam wszystkich, chciałbym przyłączyć się do dyskusji jako oczywiście amator-pasażer :D

Mam pytanie jak to w końcu jest z tą trasą tramwajową na Tarchomin gdzie będzie pętla(Winnica?,Mechofera?,Dąbrówka?)? Jak to wygląda z formalnego punktu widzenia, wiem że z Winnicą były problemy z działkami. Czy trasa tramwajowa będzie oddana do użytku wraz z mostem(przewidywanie poślizgi w budowie tramwaju?)?

Nie jestem pewien czy to odpowiedni wątek, i chyba gdzieś był inny poświęcony tej sprawie bo czytałem co nieco o tym.
Napisz na priva do Wojtka "tarantuli01" - on Ci wszystko wyłoży. Poza tym ktoś mi mówił, że mają być zmiany w kwestii tej inwestycji :-k

Wracając do sprawy przebicia tramwaju ciągiem Nowo-Stalowej. Nie wiem czy Transprojekt Gdański uwzględnia rezerwę pod Nowo-Stalową z tramwajem w projekcie Obwodnicy Śródmieścia. Ten rejon to istny węzeł gordyjski - idealne miejsce do wytworzenia punktu przesiadkowego, ale zarazem też do spartolenia możliwości tego rejonu. I tu kłania się nam chociażby stacja metra Stalowa oddalona od nasypu kolejowego, gdzie planuje się stację SKM... ech
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 kwie 2009, 22:17

Transprojekt Gdański ostatnio programowo olewa rezerwy na tramwaj nawet tam, gdzie mu to w SIWZ zarezerwować kazali, więc...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 kwie 2009, 22:26

humptyangel pisze:Nie wiem czy Transprojekt Gdański uwzględnia rezerwę pod Nowo-Stalową z tramwajem w projekcie Obwodnicy Śródmieścia.
W projekcie uwzględnione jest przejście Nowostalowej pod obwodnicą. I nic więcej. Skomunikowania ich ze sobą nie przewiduje się.

A stacja Stalowa ma być w rejonie skrzyżowania Strzeleckiej ze Szwedzką, więc do węzła linii kolejowych trzeba by stamtąd dowozić autobusem :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 kwie 2009, 22:29

Bastian pisze:W projekcie uwzględnione jest przejście Nowostalowej pod obwodnicą. I nic więcej. Skomunikowania ich ze sobą nie przewiduje się.
A byłoby na to miejsce między Żabą i Radzymińską?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 kwie 2009, 22:32

Bastian pisze:
humptyangel pisze:Nie wiem czy Transprojekt Gdański uwzględnia rezerwę pod Nowo-Stalową z tramwajem w projekcie Obwodnicy Śródmieścia.
W projekcie uwzględnione jest przejście Nowostalowej pod obwodnicą. I nic więcej. Skomunikowania ich ze sobą nie przewiduje się.
Niemniej dla przejścia tramwaju na Targówek jest to zawsze możliwość...
A stacja Stalowa ma być w rejonie skrzyżowania Strzeleckiej ze Szwedzką, więc do węzła linii kolejowych trzeba by stamtąd dowozić autobusem :/
No tak, w tym kontekście "węzeł przesiadkowy Winnica" z optymalizacją dojść pieszych w relacji parkingP+R - autobusy na Modlińskiej jawi się jako wzorzec. W końcu jednak COŚ optymalizuje...

Tm

Post autor: Tm » 20 kwie 2009, 22:38

pawcio pisze:A byłoby na to miejsce między Żabą i Radzymińską?
Przynajmniej na dwa prawoskręty (Wiatraczna - Targówek i Targówek - Żaba) to na pewno będzie.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 kwie 2009, 22:43

Bastian pisze:A stacja Stalowa ma być w rejonie skrzyżowania Strzeleckiej ze Szwedzką, więc do węzła linii kolejowych trzeba by stamtąd dowozić autobusem
no i dobrze, przynajmniej będzie mieszkańców obsługiwać. A tak, to okolice Stalowej trzeba byłoby dowozić.
Poza tym przesunięta stacja zbliżyłaby się do następnej na Targówku.
Zresztą kogo i w jakich relacjach chcielibyście przesiadać?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 kwie 2009, 22:48

Panowie, czy to na pewno ten wątek?

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 21 kwie 2009, 8:11

Glonojad pisze: Nawiasem mówiąc - jesteś pewien, że tramwaj z Wyścigów do Metra Ursynów (albo do SGGW przez Metro Stokłosy) Puławską by się nie sprawdził? Do Centrum by nim raczej nie jeździł nikt oczywiście. Ale do metra, na Puławską czy do SGGW właśnie... :-k Jest tylko jeden problem - jak się z Puławskiej przebić tramwajem na Bartoka :p - Zaorskiego jest kapkę wąska. :shock:
To była oczywiście ironia. Wiem, że budowa trama na Ursynów jest bez sensu. Bo metro zapewnia połączenie z centrum. To było porównanie do bezsensowności budowy trama na Targówek.
A co do Nowostalowej i autobusów, to bym wybudował jezdnię i puścił tędy autobusy (w ograniczonej liczbie), które będą zapewniały połączenie z Targówek z pominięciem Radzymińskiej. Np zrobić silne połączenie Dw. Wschodniego z Targówkiem za pomocą 212.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 kwie 2009, 9:13

Niesłusznie zakładasz, że skoro ulica jeszcze nie istnieje, to nie będzie na niej korków...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 21 kwie 2009, 10:39

Trzeba być optymistyczny :)
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 kwie 2009, 11:06

Domino2001 pisze:Trzeba być optymistyczny :)
Inaczej: dlaczego miałoby nie być tam korków, skoro będzie można nią ominąć korki na Radzymińskiej i Wincentego?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 kwie 2009, 13:53

Domino2001 pisze:
Glonojad pisze: Nawiasem mówiąc - jesteś pewien, że tramwaj z Wyścigów do Metra Ursynów (albo do SGGW przez Metro Stokłosy) Puławską by się nie sprawdził? Do Centrum by nim raczej nie jeździł nikt oczywiście. Ale do metra, na Puławską czy do SGGW właśnie... :-k Jest tylko jeden problem - jak się z Puławskiej przebić tramwajem na Bartoka :p - Zaorskiego jest kapkę wąska. :shock:
A co do Nowostalowej i autobusów, to bym wybudował jezdnię i puścił tędy autobusy (w ograniczonej liczbie), które będą zapewniały połączenie z Targówek z pominięciem Radzymińskiej. Np zrobić silne połączenie Dw. Wschodniego z Targówkiem za pomocą 212.
Oczywiście to nie zrozumiałeś tego, co napisałem.
Użybłym raczej porównania - to jak puścić na Ursynów tramwaj z Belwederskiej i Sobieskiego
Niemniej uważam, że ze swojej ursynowskiej perspektywy możesz mieć lekko zgięte postrzeganie problemów komunikacyjnych reszty miasta. Tak, jakby na Ursynowie korków nie było, he he he...

[ Dodano: |21 Kwi 2009|, 2009 13:54 ]
Domino2001 pisze:Trzeba być optymistyczny :)
To nie optymizm, to apoteoza ignorancji :p

ODPOWIEDZ