Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 paź 2012, 9:28

MichalJ pisze:Można przed węzłem skręcić w stronę Wisły i przejść pod estakadami na zachód od ostatniej łącznicy w poziomie 0 a potem pomiędzy łącznicami i pętlą a elektrownią. Ale to jest właśnie ominięcie węzła, a nie przejście przez węzeł.
To jest przejście bokiem węzła, a nie żadne ominięcie go. Nadal mamy w węźle przystanki, nadal mamy możliwości przesiadki - i wcale nie takie złe, jak by się można spodziewać po twoim "omijamy węzeł". I może to być wariant dobry czasowo, ze względu na dość płynne łuki i niewielkie tylko przewyższenia. Byłem zwolennikiem twardego przebijania się na wprost, ale zaakceptowałem to rozwiązanie, gdy się mu przyjrzałem. I gdy porównałem z propozycjami przejścia przez środek węzła. Kilkadziesiąt metrów pewnie by się oszczędziło, może nawet i trochę więcej, ale niekoniecznie choćby sekundę. A to się dla pasażera liczy przede wszystkim.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 31 paź 2012, 13:45

MichalJ pisze:Jeszcze raz - co to znaczy przez węzeł? I, do jasnej cholery, bez "zobacz sobie".
Ogromnie ciebie przepraszam - nie mam zdolności plastycznych, które pozwolą na narysowanie tego w paincie i wystawienie, a gotowego rysunku nie mam. Stąd nie ma się co marszczyć, tylko obejrzeć na miejscu - widać jak można obok torów istniejących wpuścić kolejne. Tam jeśli chcemy przejść blisko i nie zwiedzać brzegu Wisły manewru innego nie ma. Pętla autobusowa traci na znaczeniu, stad można ograniczyć jej zasięg i przez jej zjazdy można wypuścić zjeżdżających z TT.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 paź 2012, 13:57

Sam se idź oglądać na miejscu.

Widzę, że takiej prostej rzeczy - czy dookoła, czy z przecięciem istniejących jezdni/łącznic, to się tutaj nie dowiem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 paź 2012, 14:33

Moim zdaniem niczego się nie przecina, idąc równolegle do łącznicy Modlińska -> Bródno. Tyle, że zaraz może się okazać, że z MiśkiemK wiemy całkiem różne rzeczy :term:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 paź 2012, 14:41

No więc niech tam. Ja umiem sobie wyobrazić dwa przebiegi - jeden na wprost, a drugi dookoła, mniej więcej tak (nie czepiajcie się, że kreska weszła na jakiś obiekt):
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?fs_trac ... =0000B0FTF
Wersja na wprost przecina dwie łącznice, każda linia wyprowadzona z obecnej pętli czy to na północ, czy to na zachód, musi te łącznice gdzieś przeciąć.
Wersja dookoła jest jakieś 300m dłuższa, a jakość przesiadek na przystanki autobusowe na Trasie Toruńskiej słaba.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 31 paź 2012, 14:41

MichalJ pisze:Sam se idź oglądać na miejscu.
Nie muszę - znam z wyglądu to miejsce dość dobrze, bo bywam tam 2-3 razy w tygodniu.
Bastian pisze:Moim zdaniem niczego się nie przecina, idąc równolegle do łącznicy Modlińska -> Bródno. Tyle, że zaraz może się okazać, że z MiśkiemK wiemy całkiem różne rzeczy :term:
Myślę, że krystalizacji projektu pojawi się dopiero w momencie ruszenia inwestycji....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 paź 2012, 14:51

I będzie się burzyć łącznice zbudowane teraz w ramach S8? Na miłość boską...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 paź 2012, 14:59

Wariant zachodni, choć nieco bliżej. Przystanki tam, gdzie umieściłeś kropkę najbliżej obecnej pętli. Nie jest to ideał, ale z Trasy Toruńskiej jest tam i tak bliżej i wygodniej, niż na pętlę autobusową. Wariant na wprost w ogóle nie wchodzi w rachubę i nie był rozważany. Analizowano przejście na wprost do przecięcia z wyjazdem z pętli autobusowej na Modlińską, a dalej w lewo łukiem, by przejść pod wjazdem z północy na most - na przeszkodzie, prócz zjazdu z Bródna (były pomysły na przerobienie go), stanęły ostatecznie kolizje z urządzeniami podziemnymi. No i światła po drodze by były... Realnie w grę wchodziło jedynie wyjście z obecnej pętli tramwajowej dokładnie na zachód (tunel pod zjazdem i wjazdami na górę), a potem po zewnętrznej. I ten wariant wcale nie bronił się czasowo - ciasne łuki, zwrotnice na łukach itp.

[ Dodano: Sro 31 Paź, 2012 ]
MichalJ pisze:I będzie się burzyć łącznice zbudowane teraz w ramach S8? Na miłość boską...
GDDKiA nie budowała teraz niczego kolizyjnego z żadnymi wariantami przejścia torowiska.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 paź 2012, 15:08

Dotąd - nie budowała. Ale w kolejnym etapie S8 (tym co właśnie upadł...) rekonstrukcja łącznic bez uwzględnienia tramwaju raz na zawsze wykluczy warianty wyprowadzane z pętli - sam piszesz, że trzeba by przerobić zjazd z Bródna (wjazd na Bródno też byłby kolizyjny) albo tunele.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 paź 2012, 15:09

Tuneli nie liczę (ani nikt inny) - nie oznaczają one przebudowy tego, co nad nimi, to miałem na myśli. Tu problemu nie ma.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 paź 2012, 15:18

Już widzę taki tunelik budowany inaczej niż odkrywką... Akurat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 paź 2012, 15:25

Przecież mówimy o przebiciu przez nasyp, a nie budowaniu tunelu szlakowego, uspokój się...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 31 paź 2012, 15:54

MichalJ - jest szansa, że zanim trasa zacznie być budowana, to węzeł znowu będzie wymagał przebudowy z powodu wieku :D

Ale MichalJ ma rację w jednym: przebudowa węzła powinna uwzględniać przebieg trasy tramwajowej. Perspektywiczne planowanie...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 paź 2012, 15:58

Tu się zgodzę, nie projektowano przebudowy węzła pod kątem przejścia torowiska. Ale GDDKiA zazwyczaj ma w d... to, co się dzieje dookoła jej inwestycji...

Natomiast ciekawi mnie co innego: przecież już w latach 70-tych planowano rozwój Warszawy na południe (pasmo julianowskie) i północ (pasmo tarchomińskie). Czemu, budując węzeł, opleciono pętlę tramwajowym morderczym uściskiem ślimaka? :-k

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 31 paź 2012, 16:32

Wydaje mi się, że zaangażowanie GDDKiA zależy wprost proporcjonalnie od zainteresowania i zaangażowania władz lokalnych. Przynajmniej tak pokazuje wiele przykładów z kraju...
Bastian pisze:Natomiast ciekawi mnie co innego: przecież już w latach 70-tych planowano rozwój Warszawy na południe (pasmo julianowskie) i północ (pasmo tarchomińskie). Czemu, budując węzeł, opleciono pętlę tramwajowym morderczym uściskiem ślimaka
Bo na Tarchomin wzdłuż Jagiellońskiej miała iść II linia metra. Po co wobec tego zakładać przedłużenie tramwaju?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ