To jest przejście bokiem węzła, a nie żadne ominięcie go. Nadal mamy w węźle przystanki, nadal mamy możliwości przesiadki - i wcale nie takie złe, jak by się można spodziewać po twoim "omijamy węzeł". I może to być wariant dobry czasowo, ze względu na dość płynne łuki i niewielkie tylko przewyższenia. Byłem zwolennikiem twardego przebijania się na wprost, ale zaakceptowałem to rozwiązanie, gdy się mu przyjrzałem. I gdy porównałem z propozycjami przejścia przez środek węzła. Kilkadziesiąt metrów pewnie by się oszczędziło, może nawet i trochę więcej, ale niekoniecznie choćby sekundę. A to się dla pasażera liczy przede wszystkim.MichalJ pisze:Można przed węzłem skręcić w stronę Wisły i przejść pod estakadami na zachód od ostatniej łącznicy w poziomie 0 a potem pomiędzy łącznicami i pętlą a elektrownią. Ale to jest właśnie ominięcie węzła, a nie przejście przez węzeł.
Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Ogromnie ciebie przepraszam - nie mam zdolności plastycznych, które pozwolą na narysowanie tego w paincie i wystawienie, a gotowego rysunku nie mam. Stąd nie ma się co marszczyć, tylko obejrzeć na miejscu - widać jak można obok torów istniejących wpuścić kolejne. Tam jeśli chcemy przejść blisko i nie zwiedzać brzegu Wisły manewru innego nie ma. Pętla autobusowa traci na znaczeniu, stad można ograniczyć jej zasięg i przez jej zjazdy można wypuścić zjeżdżających z TT.MichalJ pisze:Jeszcze raz - co to znaczy przez węzeł? I, do jasnej cholery, bez "zobacz sobie".
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Moim zdaniem niczego się nie przecina, idąc równolegle do łącznicy Modlińska
Bródno. Tyle, że zaraz może się okazać, że z MiśkiemK wiemy całkiem różne rzeczy 
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
No więc niech tam. Ja umiem sobie wyobrazić dwa przebiegi - jeden na wprost, a drugi dookoła, mniej więcej tak (nie czepiajcie się, że kreska weszła na jakiś obiekt):
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?fs_trac ... =0000B0FTF
Wersja na wprost przecina dwie łącznice, każda linia wyprowadzona z obecnej pętli czy to na północ, czy to na zachód, musi te łącznice gdzieś przeciąć.
Wersja dookoła jest jakieś 300m dłuższa, a jakość przesiadek na przystanki autobusowe na Trasie Toruńskiej słaba.
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?fs_trac ... =0000B0FTF
Wersja na wprost przecina dwie łącznice, każda linia wyprowadzona z obecnej pętli czy to na północ, czy to na zachód, musi te łącznice gdzieś przeciąć.
Wersja dookoła jest jakieś 300m dłuższa, a jakość przesiadek na przystanki autobusowe na Trasie Toruńskiej słaba.
Nie muszę - znam z wyglądu to miejsce dość dobrze, bo bywam tam 2-3 razy w tygodniu.MichalJ pisze:Sam se idź oglądać na miejscu.
Myślę, że krystalizacji projektu pojawi się dopiero w momencie ruszenia inwestycji....Bastian pisze:Moim zdaniem niczego się nie przecina, idąc równolegle do łącznicy ModlińskaBródno. Tyle, że zaraz może się okazać, że z MiśkiemK wiemy całkiem różne rzeczy
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wariant zachodni, choć nieco bliżej. Przystanki tam, gdzie umieściłeś kropkę najbliżej obecnej pętli. Nie jest to ideał, ale z Trasy Toruńskiej jest tam i tak bliżej i wygodniej, niż na pętlę autobusową. Wariant na wprost w ogóle nie wchodzi w rachubę i nie był rozważany. Analizowano przejście na wprost do przecięcia z wyjazdem z pętli autobusowej na Modlińską, a dalej w lewo łukiem, by przejść pod wjazdem z północy na most - na przeszkodzie, prócz zjazdu z Bródna (były pomysły na przerobienie go), stanęły ostatecznie kolizje z urządzeniami podziemnymi. No i światła po drodze by były... Realnie w grę wchodziło jedynie wyjście z obecnej pętli tramwajowej dokładnie na zachód (tunel pod zjazdem i wjazdami na górę), a potem po zewnętrznej. I ten wariant wcale nie bronił się czasowo - ciasne łuki, zwrotnice na łukach itp.
[ Dodano: Sro 31 Paź, 2012 ]
[ Dodano: Sro 31 Paź, 2012 ]
GDDKiA nie budowała teraz niczego kolizyjnego z żadnymi wariantami przejścia torowiska.MichalJ pisze:I będzie się burzyć łącznice zbudowane teraz w ramach S8? Na miłość boską...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tuneli nie liczę (ani nikt inny) - nie oznaczają one przebudowy tego, co nad nimi, to miałem na myśli. Tu problemu nie ma.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przecież mówimy o przebiciu przez nasyp, a nie budowaniu tunelu szlakowego, uspokój się...
- MeWa
- Cukiereczek
MichalJ - jest szansa, że zanim trasa zacznie być budowana, to węzeł znowu będzie wymagał przebudowy z powodu wieku
Ale MichalJ ma rację w jednym: przebudowa węzła powinna uwzględniać przebieg trasy tramwajowej. Perspektywiczne planowanie...
Ale MichalJ ma rację w jednym: przebudowa węzła powinna uwzględniać przebieg trasy tramwajowej. Perspektywiczne planowanie...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tu się zgodzę, nie projektowano przebudowy węzła pod kątem przejścia torowiska. Ale GDDKiA zazwyczaj ma w d... to, co się dzieje dookoła jej inwestycji...
Natomiast ciekawi mnie co innego: przecież już w latach 70-tych planowano rozwój Warszawy na południe (pasmo julianowskie) i północ (pasmo tarchomińskie). Czemu, budując węzeł, opleciono pętlę tramwajowym morderczym uściskiem ślimaka?
Natomiast ciekawi mnie co innego: przecież już w latach 70-tych planowano rozwój Warszawy na południe (pasmo julianowskie) i północ (pasmo tarchomińskie). Czemu, budując węzeł, opleciono pętlę tramwajowym morderczym uściskiem ślimaka?
- MeWa
- Cukiereczek
Wydaje mi się, że zaangażowanie GDDKiA zależy wprost proporcjonalnie od zainteresowania i zaangażowania władz lokalnych. Przynajmniej tak pokazuje wiele przykładów z kraju...
Bo na Tarchomin wzdłuż Jagiellońskiej miała iść II linia metra. Po co wobec tego zakładać przedłużenie tramwaju?Bastian pisze:Natomiast ciekawi mnie co innego: przecież już w latach 70-tych planowano rozwój Warszawy na południe (pasmo julianowskie) i północ (pasmo tarchomińskie). Czemu, budując węzeł, opleciono pętlę tramwajowym morderczym uściskiem ślimaka
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"