Objazdy tramwajowe 2009

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 sie 2009, 21:19

pawcio pisze:
Glonojad pisze:Natomiast 190 jeździ przez Nowy Zjazd i Grodzką, ciekawe czemu, skoro od soboty będzie przejazd na wprost dla autobusów...
Bo nowy rozkład obowiązywać będzie dopiero od wtorku.
To jak to ma działać sobota - poniedziałek?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 sie 2009, 21:23

Obecnym rozkładem.
Kra pisze:czy Wy naprawdę nie możecie przynajmniej jakoś w DS 17 i 5 sensownie ustawić, znowu wyszedł Wam takt 3-12 (w kierunku Huty) i 4-11 (od Huty) i naprawdę nie dziwcie się ludziom, że lubią Was inaczej.
Przecież teraz ani rozkład 5 ani 17 nie był ruszany w swoim zrębie koordynacyjnym. Za trzy tygodnie problem zostanie rozwiązany.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Kra

Post autor: Kra » 27 sie 2009, 21:42

pawcio pisze:Przecież teraz ani rozkład 5 ani 17 nie był ruszany w swoim zrębie koordynacyjnym. Za trzy tygodnie problem zostanie rozwiązany.
Jak się tyle zmieniało to można było taki "drobiazg" poprawić po wielu miesiącach.
A problem będzie tak średnio rozwiązany, skoro na lata 17 będzie tylko do AWF a dalej pewno jakieś "stałe" Z-x :-?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 sie 2009, 21:45

Na rok, na rok. I chyba się zgodzisz, że po otwarciu metra jedna silna 17 na Marymonckiej wystarczy z powodzeniem.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Kra

Post autor: Kra » 27 sie 2009, 22:44

pawcio pisze:Na rok, na rok. I chyba się zgodzisz, że po otwarciu metra jedna silna 17 na Marymonckiej wystarczy z powodzeniem.
Od momentu dłuższego pobytu kilka lat temu w Pradze stałem się zwolennikiem silnych linii tramowych (kosztem ich liczby) w takcie 5/10/10 (do późnej nocy) - teraz w Pradze jakoś to gorzej wypada. Uważam, iż takt 10 musi być minimalnym. A co Marymonckiej - linia z AWF w takcie DP 5/10/5/10 i DS 7,5/10 w zupełności wystarczy. Dalej pewno zastępcza busowa - tylko skąd z Potockiej czy z Wilsona, bo z pozostawieniem samych obecnych 103, 181 i 121 bym chyba nie eksperymentował (choć taki pewien to już nie jestem).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 sie 2009, 9:42

Prawdę mówiąc, nie przypominam sobie z Pragi zbyt wielu odcinków o mniej niż dwóch liniach tramwajowych, a często więcej. Z tym, że całej sieci nie zaliczyłem.

Dla mnie niedoścignionym przykładem jest w tym zakresie Wiedeń.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 sie 2009, 9:56

Pojedyncze bywają końcówki, niekiedy całkiem długie - 20 na Podbabę, 22 na Białą Górę (te dwie być może czasowo, ze względu na wyłączenie na Strzeszowicach - być może liniowo dojeżdża tam coś jeszcze), 7 na Radlicką i za Maleszicami, 11 na Sporzilow, 18 na Pankrac... Plus kilka, zazwyczaj krótkich, odcinków nie do końca wybiegowych (3 i 19 na Wysoczanach i Hloubietinie), czy wręcz w centrum (7, 17, 18, 21...). Znakomita większość odcinków obsługiwana jest przez dwie linie, niektóre przez więcej (trzy do pięciu).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mariow

Post autor: mariow » 28 sie 2009, 9:59

ja ostatnio prześledziłem tramy w Zurichu. podoba mi się system jednolitych czestotliwości. W DP wszystkie linie są co 7-8 min miedzy 6 a 20. w soboty też mają taką czestotliwość przez czesc dnia a w niedziele są rzadzej.

nawet mysle że mogło to byc wzorem do reformy łodzkiej pare lat temu gdzie tez zrobiono co 7-8 niemal wszystkie linie od 6 do 18/19 ale potem stopniowo zaczeto to psuc :-(
PURA VIDA!

drapka

Post autor: drapka » 28 sie 2009, 10:06

Mnie tam się podobało, że w zasadzie nie było potrzeby sprawdzania rozkładu, bo i tak zaraz tramwaj był. I to nie dowolny "byle do przodu", ale konkretny.
Popatrz, jaka franca!

Kra

Post autor: Kra » 01 wrz 2009, 23:22

Krótko o informacji w tramach wg. obecnego etapu remontu trasy WZ.
W tramach linii 41 nie ma tablic bocznych, trasa wypisana Żeran Wsch - ... - Żerań Wsch. o Potockiej śladu (no są żółte kartki, tylko autor zamiast największą czcionką "wybić" nową trasę użył jej (tzn. czcionki) do napisu "Zmiana trasy" :!: ).
Ten bałagan informacyjny nieco mnie zastanowił - do tego momentu myślałem, że zmiany tras linii w związku z tym całym remontem zostały opracowane zawczasu (łącznie z rozkładami) a teraz są tylko wdrażane (a informacji w całości nie podano jedynie z powodu obawy chaosu informacyjnego dla pasażerów), czyżby tak nie było :shock:

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 wrz 2009, 23:35

Część zmian jest na 3 tygodnie, dlatego niektóre linie są na plakatach, a nie na normalnych deskach objazdowych.
Kra pisze:do tego momentu myślałem, że zmiany tras linii w związku z tym całym remontem zostały opracowane zawczasu (łącznie z rozkładami) a teraz są tylko wdrażane
Nie. Wyprzedzenie wynosiło w szczytowym okresie półtora miesiąca. Teraz jednak drastycznie spadło i rozkłady na 19.09 jeszcze są w fazie przygotowania. Jednak masz etapy co 3 tygodnie, a nie co 6.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 01 wrz 2009, 23:40

Część zmian jest na 3 tygodnie, dlatego niektóre linie są na plakatach, a nie na normalnych deskach objazdowych.
Czyli 23 będzie jeździć po Broniewskiego i JPII teraz z tablicami z trasy NB-ZOO? :lol:
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 01 wrz 2009, 23:45

Czyli 23 będzie jeździć po Broniewskiego i JPII teraz z tablicami z trasy NB-ZOO? :lol:
Niektóre tramwaje jeżdżą. Większość jeździ bez...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 wrz 2009, 23:49

Tu zmiana jest na dłużej (do 17.10), więc nowe deski powinny być.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 01 wrz 2009, 23:53

SławekM pisze:Niektóre tramwaje jeżdżą. Większość jeździ bez...
Szkoda, że ZTM nie chce zainwestować w ploter, zwykły czarno-biały na format A1. Można wtedy zrobić wyklejane papierem dechy i źle to wyglądać nie będzie, a koszt niewielki. Ja już korale z kartek A4 posklejane widziałem i uchodziły w tłoku.

ODPOWIEDZ