Odczytywanie komunikatów w autobusach i tramwajach
Czy komunikat "uważaj, wysiadanie na jezdni" jest połączony z konkretnym przystankiem, czy tyczy się ogólnie zespołu przystankowego, bo inaczej ogarnąć się tego nie da? Informacja o wysiadaniu na jezdni na przystanku Zajezdnia Praga w kierunku Kawęczyńskiej brzmi głupio, bo wypuszcza się ludzi na regularny przystanek.
MotorMan 
Zespołu, wyglada na część zapowiedzi nazwy przystanku.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ŁK
Jest połączony z nazwą przystanku i dzięki temu w Jazzach można usłyszeć taki komunikat "Uwaga! Kurs skrócony, ostatni przystanek Rogalińska - Uważaj, wysiadanie na jezdni"Klawisz pisze:Czy komunikat "uważaj, wysiadanie na jezdni" jest połączony z konkretnym przystankiem, czy tyczy się ogólnie zespołu przystankowego, bo inaczej ogarnąć się tego nie da? Informacja o wysiadaniu na jezdni na przystanku Zajezdnia Praga w kierunku Kawęczyńskiej brzmi głupio, bo wypuszcza się ludzi na regularny przystanek.
Chwilę zastanawiałem się, gdzie umieścić tę informację. Doszedłem do wniosku, że tu, gdyż początkiem historii jest odczytany(?)/nieusłyszany(?) komunikat.
http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowar ... Czolka3Img
Z relacji pasażera wynika, że kierowca autobusu podczas kursu nie zatrzymał się na planowanych przystankach, ominął przystanek końcowy i popędził prosto do zajezdni. Ośmiu zaniepokojonych pasażerów poczuło się... porwanych.
Całość mrożącej krew w żyłach historii tu:Zdziwieni pasażerowie zaczęli dopytywać, gdzie jest następny przystanek. - Nigdzie. W zajezdni, we Włochach. Powiedziałem na "Centralnym", że to koniec trasy. Trzeba było słuchać - usłyszeli.
http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowar ... Czolka3Img
-
Stary Pingwin
Cóż, ludzie w słuchawkach wpatrzeni w smartfony, to nie słyszeli komunikatów. Wsiadając do pojazdu patrzą na numer linii, nie czytają wszystkiego na wyświetlaczu. A pod zakładem teksty- dlaczego nie pojechałeś na Wyścigi, przecież to 4 jest i ona na Wyścigi powinna.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
A ilu jest zaskoczonych, że zamiast do 2 wsiedli do 11 na Młocinach bo akurat motorniczy wyszedł zwrotnicę przerobić. Ostatnio miałem 1 z nowym softem i od Dw. Gdańskiego włączałem komunikat o zjeździe do zajezdni. Oczywiście nie pomogło i na Radosławie z 15 osób wysiadło zdziwionych.
Ja w czwartek miałem szanownego jegomościa który miał pretensję, że nie skręciłem w lewo przy Zbawicielu wyjazdową 15, odpowiedziałem mu że przecież na wyświetlaczu jest napisane że jadę na Marymont - Potok. Na co on z pretensją wyjaśnił, że na tablicy bocznej (Nie wyświetlaczu!) jest napisane Al. Krakowska. Ludzi od lat patrzą na numer linii a potem są zdziwieni, że to jedzie gdzie indziej gdy jest kurs zjazdowy czy wariantowy, to samo było w autobusach i jest w tramwajach.
Tym niemniej, jak się domyślam, nie wywiozłeś go na Marymont, tylko mógł opuścić pojazd najbliższym przystanku?
Ale tramwaj staje na każdym przystanku. 
- Piotrek_2274
Ja kiedyś na Metrze Marymont w skróconej 17stce usłyszałem od pana że "jest ciemno i nie widać na wyświetlaczu że to kurs skrócony" 
Dzisiaj podobno część przystanków zapowiadają dzieci z okazji Dnia Dziecka
Zna ktoś więcej szczegółów?
http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=1880&c=100&l=1SU89 pisze: Zna ktoś więcej szczegółów?
Bardzo fajny pomysł.
Dzisiaj w 35 słyszałem te zapowiedzi i muszę przyznać, że dzieci czytały bardzo wyraźnie.
Pozdrawiam
Zapowiedzi wygłaszane przez dzieci będą do niedzieli.