Informacja pasażerska

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 20 lut 2024, 22:20

Zauważyłem, że od paru dni Hultaje informują o trasie skróconej cały czas, a nie na 5 przystanków przed.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 lut 2024, 11:13

Od dłuższego niż 5 dni czasu - baaaaardzo irytujące.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 21 lut 2024, 12:59

person pisze:
21 lut 2024, 11:13
Od dłuższego niż 5 dni czasu - baaaaardzo irytujące.
Po pierwsze - pomysł debilny.
Po drugie - wykonanie jeszcze gorsze.

Dla przypomnienia - cały komunikat brzmi "Uwaga. Kurs skrócony. Ostatni przystanek. Metro Marymont."
przy czym pomiędzy poszczególnymi zdaniami są kilkusekundowe przerwy - tak więc sumarycznie jest to bardzo długi komunikat.
Do tego niewłaściwa intonacja trzeciego zdania ("Ostatni przystanek.") która sugeruje zakończenie informacji (czyli że najbliższy przystanek jest tym ostatnim), a nie ciąg dalszy (wsłuchajcie się i zastanówcie czym w intonacji różni się "Ostatni przystanek." od "Ostatni przystanek:").
No i rozwlekłość komunikatu która powoduje że po odjeździe z przystanku Postępu tramwaj zapowiada
"Uwaga. Kurs skrócony. Ostatni przystanek. Rondo Unii Europejskiej" (bo zapowiedź przystanku na który wjeżdża tramwaj ma wyższy priorytet niż komunikat o skróceniu trasy i "nadpisuje" tenże komunikat).
Wczoraj zauważyłem że kilka osób się w tym momencie poderwało z siedzeń niepewnych czy faktycznie Rondo UE nie jest ostatnim przystankiem. Mam nadzieję że będzie trochę skarg do ZTM na tę sytuację i wszystko wróci do stanu poprzedniego.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 21 lut 2024, 13:43

Też to zauważyłem w 10 na Puławskiej. I widziałem zaniepokojone twarze pasażerów, że nie dojadą tam gdzie zawsze.

michael112

Post autor: michael112 » 21 lut 2024, 15:36

To lepiej by było "Uwaga. Trasa skrócona. Ostatni przystanek: PKP Wola (Wolska)."

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 21 lut 2024, 15:46

Nie, lepiej nie informować werbalnie o jak zwykle skróconej trasie na początku trasy. Bo gdyby zaszła konieczność faktycznej zmiany trasy, to nikt tego nie zauważy.
A czy to słowo kurs czy trasa... 35 chyba ciągle ma na Swingach trasę skróconą a na 105N białe kwadraty i ZTM nie widzi w tym problemu.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 21 lut 2024, 15:52

Hyundaie zaczęły tak zapowiadać kursy skrócone po ostatniej aktulizacji SIL. Jest tam jeszcze jeden błąd - na elektro_koralach wszystkie przystanki są pogrubione a nie tylko krańcowe i pewnie stąd system odczytuje konieczność wygłoszenia komunikatu już od pierwszego przystanku na trasie.
Obrazek

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 21 lut 2024, 18:14

A tak będąc w temacie rozkładowej informacji pasażerskiej, to na FB ktoś wrzucił zdjęcie e-rozkładu z przyst. Dw. Gdański 08 gdzie dalej wyświetla się rozkład feryjny dla 1. I tak też jest na innych.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 21 lut 2024, 23:06

MJ pisze:
20 sty 2024, 19:58
Sądzę, że TW użyje części z Jazzów do Swingów z którymi sobie radzą.
Bez szans. Inny producent i inne sterowanie. Poza tym SIL w 128N i 134N wymieniany jest w ramach wady seryjnej, więc demontowane elementy są własnością dostawcy, nie TW.
Flash8222 pisze:
20 lut 2024, 22:20
Zauważyłem, że od paru dni Hultaje informują o trasie skróconej cały czas, a nie na 5 przystanków przed.
Marzy mi się dzień, gdy wreszcie zostanie posprzątany chlew polegający na tym, że co model wozu to inna obsługa komunikatów. A już cudem by było, gdyby wreszcie pojawił się wspólny system obstawiający wszystkie zmiany tras zamiast podawać początek i kraniec.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 11 mar 2024, 9:44

Wczoraj był podobno jednodniowy objazd wiaduktu przy Arkadii...
Podobno, bo w siedemnastkach (Hyundaie) lektor zapowiadał "nową trasę" (od pierwszego przystanku), a wyświetlacze pokazywały korale w wersji wyłącznie czerwonej - jakby trasa przez Stawki była domyślna, a nie objazdowa (żółta?)/nowa (niebieska).

Fun fact: na oknach wisiały nieśmiertelne podwieszki. Żeby było zabawnie, umieszczono je nie pod elektrodechami, tylko na przeciwległej szybie xD

Na drugą nóżkę coś o przystankowych SIPach: wczoraj była kolejna awaria, wiele wozów nie wyświetlało się w apkach lub na przystankach (pozdro dla pasażerów 10 przy rondzie ONZ, którzy nie wiedzieli, czy tramwaj będzie, czy nie; sam się do nich zaliczałem - nie sądziłem, że tak szybko przyzwyczaję się do tablic i odzwyczaję od papierków za szybką...). Wyświetlała się jednak linia... 73. Z predykcją czasu przyjazdu. Linia 73 wczoraj rzekomo kursowała z Młocin na Winnicę (2 pokazywało normalnie). Zabawny widok.

Coś niedobrego dzieje się z informacją pasażerską...

Awatar użytkownika
AdamKlocusky
Kontakt:

Post autor: AdamKlocusky » 11 mar 2024, 10:15

person pisze:Wczoraj był podobno jednodniowy objazd wiaduktu przy Arkadii...
Podobno, bo w siedemnastkach (Hyundaie) lektor zapowiadał "nową trasę" (od pierwszego przystanku), a wyświetlacze pokazywały korale w wersji wyłącznie czerwonej - jakby trasa przez Stawki była domyślna, a nie objazdowa (żółta?)/nowa (niebieska).
Nie tylko lektor maczał w tym palce, ale i same wyświetlacze kierunkowe zewnętrzne na 17-ce.
Obrazek
___________________________________________________________________________________
1 13 20 22 124 137 138 154 206 307 340 406 444 460 462 512 517 805 N12

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 11 mar 2024, 10:18

Znaczniki chyba zostały pomylone.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 30 mar 2024, 21:01

Na przynajmniej dwóch przystankach dziś nie udało mi się zastać dzisiejszych rozkładów jazdy: na :mewa: Młynów 03 dla 523 - jest tylko specjalny na cały okres świąteczny bez soboty, oraz na BW20 04 - dla wszystkich linii tylko specjalny na jutro i pojutrze. Dodatkowo wpieniający jest fakt, że za każdym razem opisy kolumn na tych żółtych rozkładach są nie w pełni jednoznaczne, bo komunikacja w trzymilionowej aglomeracji musi wisieć na ćwierćwiecznym oprogramowaniu samoróbce. Czy w ogóle ktoś nad tym panuje, czy wszystko już w tym mieście puszczono na żywioł?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

SU89

Post autor: SU89 » 31 mar 2024, 10:51

Nie ma ciśnienia na aktualizację kartek na przystankach, bo przecież one są tylko uzupełnieniem do wyświetlaczy przystankowych i do e-papieru. W pcimie dolnym z PKSem, gdy jest zmiana rozkładów, to kierownik z żoną muszą jechać rozwieszać rozkłady, bo inaczej wywiozą ich na taczkach. W Warszawie przecież mamy tak rozwinięty SIP przystankowy, że kartki z rozkładami służą tylko do spełnienia obowiązku umieszczania rozkładów na przystankach komunikacji, ewentualnie tu, gdzie jakaś Lxx zagląda 2 razy na dzień, więc w zasadzie nikt się nie zorientuje, że coś jest nie tak...

KM

Post autor: KM » 03 kwie 2024, 15:59

Na lotnisku Chopina wiszą bardzo estetyczne i czytelne schematy oraz informacje dotyczące funkcjonowania WTP przygotowane przez ZTM. Szkoda tylko, że przyjeżdżający do Warszawy mogą dowiedzieć się z nich o kursowaniu M2 na trasie Rondo Daszyńskiego – Dworzec Wileński i braku Warszawy Głównej (punktu przesiadkowego ze 175), bo ostatnia aktualizacja informacji miała miejsce prawie 10 lat temu – w 2015 roku.

A to i tak lepiej, bo w przejściu podziemnym Dworca Centralnego możemy znaleźć schemat dojazdu do stadionu z Euro 2012! Ale to już fajny artefakt, który podobnie jak drogowskazy do pociągów także z Euro 2012 w dawnym przejściu Dworca Zachodniego budzi jakiś sentyment:)

ODPOWIEDZ