"Maraton uśmiechu"Paweł D. pisze:Ciekawe, bardzo ciekawe.195 pisze:Tak samo jest z linią 181 która na odc. AWF-Cm.Północny jeździ pusta.
KM na Bielanach
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja mam do pracy, w zależności od trasy i środka transportu, jakieś 5 do 10 przystanków. Jak się nie obrócę - z dwiema przesiadkami lub ponadnormatywnym dojściem i jedną przesiadką. I nie zanudzam forum płaczem (chyba, że mi się te przesiadki chce urozmaicić krojąc o połowę połączenie środkowe) o połączenie bezpośrednie...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Niecały - są ludzie, którzy już zrozumieli, że taka zmiana była konieczna.adw pisze:Cały Żoliborz grzmi do dziś po kasacji 520
Poza tym nie kasacji, tylko zmianie trasy, bo na odcinku MARYSIN - Pl.Bankowy linia jeździ bez zmian.
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:19 ]
Ten tłum tak. Ale faktycznie, po południu lepiej jest pójść z metra na przystanek 122 przed wjazdem na Pl. Wilsona (03), bo na 06 są problemy z wejściem (zwłaszcza jak od ostatniego 122 nie było ani jednego 114).Paweł D. pisze:Sugeruje, że czekający "tłum" spokojnie się zmieści do autobusu, który przyjedzie.
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:21 ]
Nie ująłbym tego lepiej.JacekM pisze:122 jest potrzebne, 114 na odcinku Sady Żoliborskie - Reymonta niekoniecznie
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:25 ]
Ale ma tramwaje. Szkoda dublowania tramwajów przez autobusy. Tabor autobusowy potrzebny jest tam, gdzie tramwaju nie ma. Do metra z Broniewskiego są tramwaje 28 i 35 i autobusy jadące poprzecznie (103, 197, 122, 205). Jedynym wyjątkiem jest przystanek PARK Olszyna/Włościańska (tutaj nie wiem czemu tak blisko położone przystanki mają inną nazwę).adw pisze:Broniewskiego nie ma metra więc nie rozumiem sensu tej kasacji.
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:28 ]
Widziałeś jak wygląda zapełnienie 181 na odcinku POTOK - ŻUBROWA-UKSW (DP) i Pl. Wilsona - Cmentarz w DŚ kiedy wszystkie okoliczne emerytki wybierają się na Wólkę? Jakbyś publicznie powiedział, że chcesz wyrzucić 181 z Pl.Wilsona, to by Ci to szybko wybiły z głowy laskami.adw pisze:a jednocześnie obok ZTM marnuje tabor na jeżdżących również po pl. Wilsona 181
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:31 ]
Na 523 nie można było znaleźć taboru od 10 lat i jeździło w międzyszczycie co 20 minut. W DŚ dalej jeździ co 20 minut. Jak ZTM w takim tempie będzie szukał taboru na 122 to wątpię czy dożyjemy zwiększenia częstotliwości na tej linii.adw pisze:Co do weekendowych kursów to zapraszam do urzędu dzielnicy Bemowo, gdzie ZTM składa od miesięcy obietnice podniesienia częstotliwości 122 w weekend, tylko od miesięcy akurat na tę linię nie potrafią znaleźć taboru
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:32 ]
Na tym odcinku powinna jeździć lokalna dowozówka co 5/7,5 minut przegubami. Przy częstotliwości 5 minut w międzyszczycie do solówki są problemy z wejściem na Metro Młociny.adw pisze:Owszem, potoki są tam duże, ale nie ma jakichś niezabieralności czy nie wiadomo czego, co by uzasadniało twoje paniczne nawoływanie do nie wiadomo jakiego zwiększania częstotliwości na tym odcinku.
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Nie, ale porównaj długość 122 ( OSG - Gwiaździsta ) ze 185 ( Powązki - Ursynów Zach. ) a znajdziesz odpowiedź.adw pisze:
A obecne 122 to lokalny busik z 5 przystankami? Proszę patrzeć na realia, a nie na marzenia - każdy by chciał 20 linii lokalnych jako dowozówki. Na Żoliborzu tego nie ma. Jeśli ZTM nie ma wozów, a nie ma, to trzeba szyć tym, czym jest. A 185 jest i się marnuje, więc się świetnie przyda na Powązki, skoro akurat ten odcinek 122 jest newralgiczny i na tę linię brakuje wozów. Jak będzie ZTM stać na busy co 4 minuty z Powązek do Wilsona przez różne Przasnyskie, Elbląskie i gdzie tam kto jeszcze chce - proszę bardzo. Ale mówmy o realiach...
122 ( co 10/15/15 ) i 303 ( co 30/30 tj. obecnie ) i by wystarczyło.
Linia co 4 minuty między Powązkami a placem Wilsona nie ma żadnego uzasadnienia. Znajdź mi w Warszawie linię lokalną co kursuje z taką częstotliwością.
Ale tylko w DŚ. W DP jest bardzo dobrze. Byle tylko nie pocięli do 12 minut w szczycie.adw pisze:ws. 122 linia ta wymaga zwiększenia częstotliwości.
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:39 ]
Tym bardziej mająca opóźnienia i częstotliwość taką jak 185.JacekM pisze:Na Krasińskiego nie jest potrzebna nowa linia.
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:41 ]
Zgadza się. Przy takiej alternatywie autobusów nie starczyłoby tam, gdzie są nie ma tramwajów.Glonojad pisze:Bzdura i to... na resorach.Kosiniak pisze:(..) a alternatywa dla tramwaju musi być wzdłuż każdego torowiska.
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:45 ]
Wielu, czyli dwóch (w stronę Pl.Wilsona z jednego - Włościańskiej). Pozostałe przystanki mają jak już napisałem linie poprzeczne (103, 197 i 122), a na Broniewskiego zostaje jeszcze 303 dla obsługi Włościańska - Metro.adw pisze:114 na Broniewskiego nie stanowi alternatywy dla tramwaju, a jest jedynym środkiem lokomocji umożliwiającym szybki dostęp do metra z wielu przystanków
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:47 ]
Jak Ci się rano tramwaj na Włościańskiej popsuje i poczekasz sobie 30 minut na krótkie 510 które po odstaniu w korku przed Babką Cię dowiezie po 20 minutach, to chyba zrozumiesz, że to nie jest dobry pomysł. Awarie trwają najczęściej kilkanaście minut. Lepiej poczekać, aż tramwaje ruszą.adw pisze:Widziałbym tu przede wszystkim 510 skrócone do Radosława/Arkadii na trasie ...Trasa AK-Park Olszyna-Broniewskiego-Pl.Grunwaldzki-Radosława/CH Arkadia w ten sposób wreszcie Żoliborz w okolicach Broniewskiego i Tarchomin zyskałyby jakiekolwiek bezpośrednie połączenie i przy okazji zapewnienie komunikacji Sady-Radosława na wypadek awarii (186 pomijam, bo omija osiedla tak jak Broniewskiego z obu stron, którą tylko przecina).
To nie są wytwory wyobraźni tylko realna propozycja skierowania 185 od pl.Wilsona do Powązek. Podałem wiele merytorycznych argumentów.bepe pisze:O co w ogóle chodzi w tej całej dyskusji? Bo ja mam wrażenie, że kolega adw wymyślił sobie, ze w ramach ciemiężenia Żoliborza ktoś postanowił zabrać 114 i ściąć 122, co nie jest prawdą. Nikt też nie kwestionuje, że 122 w weekendy powinno jeździć częściej. Naprawdę jest sens pisania od pięciu stron o wytworach czyjejś wyobraźni pozbawionych podstaw w rzeczywistości?
Ale przypominam przede wszystkim! Dyskusja zaczęła się od kolegi, który zakwestionował sens 114, sugerując, że jest to dubel przegrywający z tramwajami na Broniewskiego. Ktoś musiał naprostować te głupoty.
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:50 ]
Nie założyłeś, że z tego Bródna jadę 112, a nawet np. z CH Marki tą linią.KwZ pisze:W ZP ks. Popiełuszki?Jak zabiorę 510 to zostaje 205, don't panicNo i kulą w płot, bo ja nie mieszkam na Tarchominie, tylko przy tzw. moherostopie. Więc ad personam ci nie wyszło.adw pisze:Co do Tarchomina - a będziesz musiał jechać od siebie tym 510 do Kaskady, nie masz innych częstszych linii u siebie? A nawet jeśli, mości panu korona z głowy spadnie, jak na Kaskadzie wysiądzie z 510 i przesiądzie się po chwili np. w 508? Będzie podcinanie żył z tego powodu? Bo ja się nie chlastam, jak jadę z Tarchomina/Bródna czym innym niż 186 i muszę na Kaskadzie przesiadać się na 186 a potem jeszcze na tramwaj na Broniewskiego. 2 przesiadki i muszę z tym żyć, ty już byś umarł?
Tak, 510 (razem z 508 i ew. 511) ma być po otwarciu Mostu Curie podstawową linią między Tarchodworami a Kaskadą/M Marymont.
I nie wiem, czemu jedziesz z Bródna i przesiadasz się w 186, jakbyś ze 414 na Parku Olszyna wysiąść nie mógł (nie licząc bezpośrednich 114 i 28).
A dlaczego?KwZ pisze:Kłania się postawa radnych dzielnicy, którzy nie chcą mieć pętli na pl. Wilsona.
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 21:54 ]
Tu warto dodać fakt, że na Powązkach masz miejsca mnóstwo, a na Gwiaździstej napchane już jest za dużo linii.adw pisze:można nawet zachować szkielet rozkładu kierując 185 na Powązki jako że jedzie ~tyle samo od Wilsona co na Gwiaździstą - więc idealna sprawa by ZTM to rozważył.
Zauważyłem, że nie tylko ja tak robię, gdy mam interes jechać 122 a nie 114Georg pisze:Ten tłum tak. Ale faktycznie, po południu lepiej jest pójść z metra na przystanek 122 przed wjazdem na Pl. Wilsona (03), bo na 06 są problemy z wejściem (zwłaszcza jak od ostatniego 122 nie było ani jednego 114).Paweł D. pisze:Sugeruje, że czekający "tłum" spokojnie się zmieści do autobusu, który przyjedzie.
Czyżbyśmy się dowiedzieli, gdzie mieszka adwGeorg pisze:Wielu, czyli dwóch (w stronę Pl.Wilsona z jednego - Włościańskiej).
Nie, nie założyłem: napisałeś z Bródna i odpisałem z Bródna. Z CH Marki (jakby innych nie było) i tak lepiej ci jechać 112+114, ale jak wolisz.adw pisze:Nie założyłeś, że z tego Bródna jadę 112, a nawet np. z CH Marki tą linią.
Przy okazji produkując 10x więcej...adw pisze:Ktoś musiał naprostować te głupoty.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Powązkowska do Metra ma także 103 od biedy. Trochę w górę, ale jak akurat przyjedzie i mam do wyboru czekać 15 minut na 122 i pojechać 103 + metrem to druga opcja jest lepsza.adw pisze:Powązkowska ma tylko 122 do metra co 20 minut wieczorem i weekend i co 15 minut w międzyszczycie. Jakie są tego efekty widać przecież w 122 na tym odcinku.
Linia co 4 minuty nie ma. Ale stała, dobra częstotliwość np. co 10 minut jest na krótkim odcinku Pl.Wilsona-Powązki jak najbardziej uzasadniona, w szczycie nawet częściej. Niestety jest znacznie gorzej, zwłaszcza w międzyszczycie, wieczorami, w weekendy.Pan Piotr pisze:Nie, ale porównaj długość 122 ( OSG - Gwiaździsta ) ze 185 ( Powązki - Ursynów Zach. ) a znajdziesz odpowiedź.adw pisze:
A obecne 122 to lokalny busik z 5 przystankami? Proszę patrzeć na realia, a nie na marzenia - każdy by chciał 20 linii lokalnych jako dowozówki. Na Żoliborzu tego nie ma. Jeśli ZTM nie ma wozów, a nie ma, to trzeba szyć tym, czym jest. A 185 jest i się marnuje, więc się świetnie przyda na Powązki, skoro akurat ten odcinek 122 jest newralgiczny i na tę linię brakuje wozów. Jak będzie ZTM stać na busy co 4 minuty z Powązek do Wilsona przez różne Przasnyskie, Elbląskie i gdzie tam kto jeszcze chce - proszę bardzo. Ale mówmy o realiach...
122 ( co 10/15/15 ) i 303 ( co 30/30 tj. obecnie ) i by wystarczyło.
Linia co 4 minuty między Powązkami a placem Wilsona nie ma żadnego uzasadnienia. Znajdź mi w Warszawie linię lokalną co kursuje z taką częstotliwością.
Porównaj całodniowo rozkłady klasycznej dowozówki 192 a 122.
Porównujesz ciągi 185 i 122 - mamy wrócić do dywagacji o powrocie 122 na Spartańską?
Osobiście nie widzę sensu, co innego dyskusja, czy 122 z Wilsona winno kierować się na Gwiaździstą, czy do centrum - powinno absolutnie w okolice Konwiktorskiej/Pl.Piłsudzkiego. Po nitce 122 na Gwiaździstą może jechać jedna z linii z Klaudyny tj. np. 157/185.
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 22:05 ]
To propozycja na teraz. Skoro 185 się marnuje, a i tak wpada w korki i tak, niech krańcuje tam, gdzie będzie jeździć z pożytkiem, vide od Wilsona - Powązki a nie Gwiaździsta. Jak znajdą się wozy - zrobić częściej 122 lub lokalną dowozówkę, wtedy można 185 ciąć, jak z Krasińskiego będzie dobry dojazd co 10 minut powiedzmy, nikt nie będzie zazdrościł Klaudyny, że ZTM marnuje wozy i wozi muchy, psy ogrodnika mieszkają właśnie po tamtej stronieGeorg pisze:Tym bardziej mająca opóźnienia i częstotliwość taką jak 185.JacekM pisze:Na Krasińskiego nie jest potrzebna nowa linia.
Co do 185 taki komentarz. Długa trasa tej linii i opóźnienia mogłyby powodować, że 122 i 185 jeździłyby Krasińskiego stadami (bo nie wiem, czy 185 dałoby radę od Pl.Wilsona jechać punktualnie). Druga rzecz, to czy byłoby możliwe wykonanie lewoskrętu z Powązkowskiej na Cmentarz, tak jak 1XI czy 185 musiałoby objeżdżać rondo przy Al. Prymasa? A to spowodowałoby utratę 3 minut.
Dlatego jednak 185 lepiej skrócić do Pl. Wilsona, a 122 wzmocnić w DŚ do 15 minut i będzie ok.
Dlatego jednak 185 lepiej skrócić do Pl. Wilsona, a 122 wzmocnić w DŚ do 15 minut i będzie ok.
Od WIELKIEJ biedy chyba. Już widzę te babcie na środku ulicy wypatrujące, czy przyjedzie 122, a może 103 po drugiej stronie ulicy...Georg pisze:Powązkowska do Metra ma także 103 od biedy. Trochę w górę, ale jak akurat przyjedzie i mam do wyboru czekać 15 minut na 122 i pojechać 103 + metrem to druga opcja jest lepsza.adw pisze:Powązkowska ma tylko 122 do metra co 20 minut wieczorem i weekend i co 15 minut w międzyszczycie. Jakie są tego efekty widać przecież w 122 na tym odcinku.
[ Dodano: |18 Mar 2012|, 2012 22:09 ]
Też mi się marzy...ale mówię o realiach, stąd propozycja choćby ze 185. Nie śmiem zabierać 157, choć też zastanowić się można, wszak na Gwiaździstej przez Klaudyny zostałyby wówczas 181 185 {(+205) co jest i tak dużo więcej niż 122 + 185 na Krasińskiego. To wręcz woła o sprawiedliwość społeczną.KwZ pisze:(pomijając, że jeszcze lepsze byłoby 112+2 przez most Krasińskiego)