radeom pisze:To się cieszę, że się do tego nie stosują. Ale np. jechałem dziś krótkim MANem z ITS-u i nie rozumiem, czemu kierowca używał CG. W autobusie i tak było cholernie gorąco, to chociaż te otwarcie drzwi na przystankach powodowało świeże powietrze w wozie.
Tak sobie przeglądam tę dyskusję i się trochę dziwie, bo jeszcze rok temu na stronie internetowej ztm było napisane wyraźnie, że cg ma być stosowany przez cały rok tylko w wozach z klimą dla pasażerów. I domyślam się, że tylko podczas włączenia tejże. Bo uzasadnienie było jasne, że klimatyzowany autobus nie może się nagrzewać. Jak teraz się okazało, że we wszystkich to albo ktoś się stał nadgorliwy, albo nie zrozumiał, przeinaczył itp.
Adam G. pisze: dziś jest naprawdę gorąco, a autobusy jeżdżą z wyłączoną klimą, poza nielicznymi wyjątkami - głównie w ITSie...
Kurczę, ja jakoś jeżdżę autobusami ITSu i rzadko w nich klimę można poczuć ostatnio. Za to z półtora tygodnia temu, przed długim weekendem, przyjemnie zaskoczyła mnie wydajność klimatyzacji w najnowszych Solarisach z Ostrobramskiej. A konkretnie w jednym z nich na E-2. Jeśli tylko wszystko będzie dobrze ustawione, to w lato może być całkiem przyjemnie w solarisach ze śródziemnomorską klimą.