Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 10 lut 2010, 23:16

Jeśli 3 wozy pod rząd w DS to jest regularność, to ja za taką dziękuję. Jeżdzę 116 w każdym tygodniu do Instytutu Neurologii z Rozdroża lub Dolnej i sterownik pokazuje, że jesteśmy w plecy.

521 też wozi wiele osób.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 10 lut 2010, 23:26

Emdegger pisze:Jeśli 3 wozy pod rząd w DS to jest regularność, to ja za taką dziękuję.
Notorycznie tak się dzieje?
Emdegger pisze:Jeżdzę 116 w każdym tygodniu do Instytutu Neurologii z Rozdroża lub Dolnej i sterownik pokazuje, że jesteśmy w plecy.
Mam nadzieję, że taki stosunkowo mądry człowiek jak Ty, oczywiście żartował pisząc to zdanie. Generalnie, to nic Cię nie powinien interesować sterownik, nieprawdaż ? Po to linia 116, na którą ''psioczysz'' dostała tak mocny rozkład, by pasażerowie nie musieli Bóg wie ile czekać na przystankach. A to, że jechał pojazdem, która był do tyłu w czasie? No nie osłabiaj. ;-)

Ogólnie to te twoje wywody na nt. beznadziejności 116 stają się z deka irytujące. :smile:

Awatar użytkownika
maciej180
Kontakt:

Post autor: maciej180 » 10 lut 2010, 23:29

Ale 116 nie ma po drodze przedzierania się przez węzeł Marsa.

I nie spotkałem jeszcze 3 wozów pod rząd. Ale tak to się możemy licytować ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 11 lut 2010, 0:15

Santos pisze:Notorycznie tak się dzieje?
Mnie się zdarzyło widzieć 2 razy. Ale to jest o 2 razy za dużo.
Santos pisze:Ogólnie to te twoje wywody na nt. beznadziejności 116 stają się z deka irytujące. :)
116 nie jest linią beznadziejną, ale ma dość istotne wady. Z teoretycznego punktu widzenia jest zrobiona dobrze - obsługuje tereny bez szyny, często (i gęsto ;)), jest przepuszczona korytarzowo najlepiej jak to tylko możliwie w relacji N-S. Naturalnym przedłużeniem Sobieskiego są przecież Aleje Ujazdowskie i NŚ, stąd też fakt, że 116 ma mocny rozkład nie powinien nikogo dziwić.

Natomiast liczne objazdy, długa trasa, niedobre przesiadki do tramwaju i brak metra od strony mokotowskiej powodują, że nie wszystko przedstawia się tak fajnie, jakbyśmy wszyscy chcieli. Czemu 116 do metra ma dowozić Żeromskiego, doprawdy jest trudno ustalić. Spójrz, że ani PTK, ani Foksal nie są węzłami przesiadkowymi, a odległości międzyprzystankowe na tym drugim są naprawdę duże. To uderza przede wszystkim tych, którzy czerwonych nie mają. Na Sobieskiego są pasy dla autobusów, ale dość często wpieprzają się tam samochody (czy w Warszawie pojawi się kiedykolwiek kawałek gumy w postaci separatora, czy też nas na to nie stać? :roll:), jest niedobre skrzyżowania z Bonifacego, ulicą z wyczerpaną absolutnie przepustowością na wlotach.

116 ma swój sens i powinno jeździć często, ale niektóre funkcje tej linii powinny zostać przejęte przez uzwyklone 519 oraz jakąś linię na Bielanach.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
maciej180
Kontakt:

Post autor: maciej180 » 11 lut 2010, 1:13

Emdegger pisze:Spójrz, że ani PTK, ani Foksal nie są węzłami przesiadkowymi,
I Ty jeżdżąc 116 piszesz takie rzeczy? Zaobserwuj sobie ile osób wyskakuje ze 116 na Foksalu i ciśnie do tramwaju na Muz.Narodowe...
Obrazek

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 11 lut 2010, 7:09

Od Spacerowej do Starego Miasta to mamy rzadki zatłoczony 180 i częsty luźny 116 (w porównaniu tych dwóch linii). Coś jest jednak do poprawiania...

Trasę Uniwersytet-Sielce pokonuję 116+dowolna (w końcu sama Gagarina jest nasycona busami do Metra Pole Mokotowskie), jeżeli 116 przyjedzie a 180 nie widać, ale przeciętny człowiek wybiera z góry czekanie i przytulanie w 180.

Pozaszczytowe i jadące pod prąd w szczycie, czyli nie te zapełniane przez mieszkańców Sobieskiego, kursy 116 mogłyby mieć co drugi wariantowy przez Sielce. Zaś dowozówka do roboty i na uczelnię rano i popołudniu zostałaby jak jest.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lut 2010, 8:03

A ja wczoraj jechałem 116 ok. 18 na Mokotów i autobus dopychał się zarówno na PTK, jak i na Rozdrożu, pomimo że tuż przed nim jechało E-2.

[ Dodano: |11 Lut 2010|, 2010 08:06 ]
Emdegger pisze:116 ma swój sens i powinno jeździć często, ale niektóre funkcje tej linii powinny zostać przejęte przez uzwyklone 519 oraz jakąś linię na Bielanach.
Gdyby jeszcze wykrawać jakąś linię na Bielanach, to by nie starczyło na częste 116.

Żeromskiego ma jeszcze 112. Też eszelon, ale jakąś podaż te dwie linie dają. Plus podbite 110. I to musi wystarczyć. A z dowozówkami jest jeszcze ten problem, że gdzieś je trzeba zakrańcować.

[ Dodano: |11 Lut 2010|, 2010 08:07 ]
Emdegger pisze:Natomiast liczne objazdy
Coś więcej na temat tej liczności? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

drapka

Post autor: drapka » 11 lut 2010, 8:34

Wolfchen pisze:drapka napisał/a:
Powiem inaczej: Gdyby pomyślano o odrębnym zakresie numeracyjnym, warto może byłoby, żeby koncepcja metrobusów nie zdechła była.
A po kija osobny zakres numeracyjny? Żeby jeszcze większy burdel robić?
A to zalezy. Jeśli taki metrobus miałby być wyraźnie nową jakością w porównaniu ze wszystkim, co znaliśmy do tej pory (także taborowo), to taki zakres byłby sensowny z dwóch przyczyn: po pierwsze odróżniałby tę jakość, po drugie - gwarantowałby ją (bo nie można byłoby takiego metrobusa zbyt łatwo krok po kroku ubić obcinając częstotliwość co minutkę)
Ale jeśli jedyna róznica byłaby taka, że linia 190 między 7:25 a 7:47 zamiast co 5 minut jeździ co 3, to faktycznie sensu nowej numeracji robić nie ma - ale i nie ma sensu wprowadzać do szerszego obiegu określenia "metrobus".

[ Dodano: |11 Lut 2010|, 2010 08:48 ]
Bastian pisze: ja wczoraj jechałem 116 ok. 18 na Mokotów i autobus dopychał się zarówno na PTK, jak i na Rozdrożu, pomimo że tuż przed nim jechało E-2.
No to jak to 116 takie złe jest, to nie ma wyjścia, trzeba będzie Edwarda uzwyklić:)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 11 lut 2010, 9:07

Żadnego uzwyklania 519! Wzmocnić 130 jako osłonę i tyle.
Bastian pisze:A ja wczoraj jechałem 116 ok. 18 na Mokotów i autobus dopychał się zarówno na PTK, jak i na Rozdrożu, pomimo że tuż przed nim jechało E-2.
Rozwalono 503 to co się dziwić...

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 11 lut 2010, 9:10

TGM pisze:Żadnego uzwyklania 519! Wzmocnić 130 jako osłonę i tyle.
Ale tu 519 się kwalifikuje do wzmocnienia choćby z wchłonięciem 130. Dokąd ludzie jadą przede wszystkim?
Układ 116 i 519 co 10 minut każda (w szczycie może nawet częściej) zapewni bardzo dobrą obsługę ciągu ul. Sobieskiego.
A w ogóle po co osłona w postaci 130, jeśli jest 519?

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 11 lut 2010, 9:16

Dla T. Stegny i Kostrzewskiego nad którymi tu się użalają.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lut 2010, 9:24

TGM pisze:
Bastian pisze:A ja wczoraj jechałem 116 ok. 18 na Mokotów i autobus dopychał się zarówno na PTK, jak i na Rozdrożu, pomimo że tuż przed nim jechało E-2.
Rozwalono 503 to co się dziwić...
Co ma piernik do wiatraka? :shock: Dokąd nie dojedziesz E-2, dojedziesz 116, a dojechałbyś 503? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 11 lut 2010, 9:27

Dolna. A to i w praktyce rejony z Kostrzewskiego też. No to z rejonów gdzie nie ma E-2 a jest 116 zostaje Tor Stegny.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lut 2010, 9:29

TGM pisze:Dolna.
No dobra, z tym jednym się zgodzę. Ale tu 116 wystarczy...

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 11 lut 2010, 9:37

A ja wczoraj jechałem 116 ok. 18 na Mokotów i autobus dopychał się zarówno na PTK, jak i na Rozdrożu, pomimo że tuż przed nim jechało E-2.
Czyli szczyt. Tego bym właśnie nie zmieniał. Tylko kursy pod prąd.

ODPOWIEDZ