SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
Widocznie ktoś intensywnie myśli co zakrańcować na nowej Warszawie Głównej. Ech...gdyby odtworzyć przedwojenną bocznicę do Ronda Daszyńskiego byłby dojazd do metra (SKM z lotniska). A tak trzeba kombinować.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A dokładnie 7 mln 718 tysięcy za jedną.Premo pisze: Cena 2 jednostek to nie 7,5mln. Tyle nawet jedna nie kosztuje. Za obie jednostki miasto zapłaci 18mln 800tys czyli 9mln 400tys za 1.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale to przecież detal.
[ Dodano: 2007-03-09, 18:10 ]
[ Dodano: 2007-03-09, 18:10 ]
Brutto. Czyli netto tyle, ile podałem. Dla spółek prawa handlowego istotna jest cena netto, bo VAT jest zwracany i tak się przyjęło podawać.Premo pisze:Czytałem o rozstrzygnięciu przetargu. Cena wynosiła 18 831 920 zł.A dokładnie 7 mln 718 tysięcy za jedną.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Uważam że linia Lotnisko-Wschodnia nie miałaby zbyt wysokiego zainteresowania. Rozwiązaniem byłyby raczej autobusy szynowe tak jak w KrakowieKarol pisze:Widocznie ktoś intensywnie myśli co zakrańcować na nowej Warszawie Głównej. Ech...gdyby odtworzyć przedwojenną bocznicę do Ronda Daszyńskiego byłby dojazd do metra (SKM z lotniska). A tak trzeba kombinować.
Zawsze można kupić szynobusy. Świat nie kończy się na 14 WE
PS.Dobrze, że nie kończy na EN 57
PS.Dobrze, że nie kończy na EN 57
www.kolej.one.pl
Projekt stworzenia autonomicznej linii między Warszawą Zachodnią a Wschodnią autorstwa Zespołu Doradców Ekonomicznych Tor pojawił się juz dość dawno temu. Wbrew pozorom jego niektóre założenia nie są zupełnie pozbawione sensu.Premo pisze:"Echa Miasta" opisały inną koncepcję dalszych losów SKM. Otóż miałaby powstać linia Warszawa Zachodnia-Warszawa Centralna-Warszawa Wschodnia. Czyli linia z znikąd do nikąd. Oraz mało realne otworzenia linii Warszawa Główna-Warszawa Gdańska-Targówek
Cena 2 jednostek to nie 7,5mln. Tyle nawet jedna nie kosztuje. Za obie jednostki miasto zapłaci 18mln 800tys czyli 9mln 400tys za 1.
Najmniej udanym pomysłem jest skrócenie biegu pociągów Kolei Mazowieckich jadących z zachodu do Dworca Zachodniego i analogiczny zabieg w stosunku do relacji ze wschodu. Podejrzewam, że przyczyną był bardzo słaby wizerunek spółki PKP PR wówczas działającej na Mazowszu.
Jednak zwiększenie roli linii średnicowej w obsłudze aglomeracyjnej jest chyba jak najlepszą propozycją. Warto zauważyć, że gęstość przystanków planowanego odcinka centralnego drugiej linii metra jest prawie taka sama jak linii średnicowej z tym, że ta jest przesunięta o mniej więcej jedną przecznicę na południe. I stąd zdaje się pomysł upodobnienia jej do linii metra. Jedynym, moim zdaniem, błędnym założeniem zespołu Tor jest nieskorzystanie z zsumowanej częstotliwości przejeżdżających przez średnicę pociągów regionalnych. Słusznym, zdaje się, postulatem było uzupełnienie tej trasy o brakujące przystanki przy Niemcewicza i Brackiej, brakujące oczywiście przy założeniu zwiększenia znaczenia kolei w obsłudze ruchu miejskiego i aglomeracyjnego.
W ogóle uważam, że we wszelkich dyskusjach o SKM Warszawa i obecnej linii S-2 nie można pominąć Kolei Mazowieckich. Pierwszy krokiem powinno chyba być dalsze ujednolicenie taryfy w granicach miasta, tak żeby korzystać z biletów jednorazowych ZTM we wszystkich pociągach. Dalszym wytaktowanie odjazdów pociągów ewentualnie ich wytaktowanie. Tu właśnie może odegrać swoją rolę SKM Warszawa. Na liniach gdzie w krótkich aglomeracyjnych, relacjach może brakować częściej jeżdżących pociągów powinien pojawić się właśnie ten przewoźnik. Kolejnym krokiem w kierunku stworzenia linii SKM powinno być zagęszczęnie przystanków. Tu może pojawić się potrzeba przerzucenia części długich relacji regionalnych do tunelu dalekobieżnego i wprowadzenia na ich miejsce krótkich, zatrzymujących się na każdym przystanku.
Nie wiem czy pewnym probelemem nie będzie odmienna specyfika taboru regionalnego i miejskiego ale to może mieć miejsce dopiero w przyszłości.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O ile rozumiem, skrócenie przebiegów wynikało wprost ze zmiany charakteru linii średnicowej, związanej z budową nowych przystanków i wprowadzeniem taboru a-la metrowskiego; po pierwsze, EN57 nie mają na taką linię odpowiednich parametrów (drzwi, przyspieszenia, energochłonność itd.), zaś łatwiej kupić składów nowoczesnych 20 niż 200; poza tym, jeśli metro , to pewnie z kabinówką (kolejne więc koszty i kwestia dostosowania EN57). Wreszcie, jeśli o wschód chodzi, to postulowano podłączyć potem Bródno.
Pomysł ZDE TOR jest wg mnie beznadziejny i zamiast ułatwić utrudni życie mieszkańcom. Chcąc dojechać do centrum trzeba byłoby dojechać do Dworca Wschodniego lub Zachodniego i łazić kilka peronów po to żeby przesiąść się do pociągu PseudoMetra którego zaledwie 3km z 9 znajdowałyby sie pod ziemią. Strata dodatkowych kilku minut
Ten projekt ma pewne dobre strony (np. zwiększenie częstotliwości kursowania pociągów, etc), ale można to załatwić w inny sposób, np. poprzez utworzenie sieci SKM z centralnym punktem na średnicy, niektóre (połączone) osobowe przesunąć na Centralny, a część pociągów ze średnicy na Gdański, po jego gruntownej modernizacji...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale przy istniejącym taborze dobudowanie 4 przystanków (nawiasem to wątpię, czy potrzebnych jest aż tyle), oznaczać będzie koszmarne wydłużenie czasu podróży. Czasy wymiany tez mogłyby być krótsze. A wymiana 200 jednostek w krótkim czasie jest po prostu niemożliwa i to mimo, że zapobiegawczo marszałek tak zakręcił, żeby wyciąć z potencjalnych beneficjentów programu regionalnego TW i MZA, których odpowiedniki w innych regionach całkiem sporą kaskę otrzymać będą mogły.
A przecież nigdzie w projekcie nie jest napisane, że przesiadka będzie na sąsiedni peron, a nie drzwi w drzwi. ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
A przecież nigdzie w projekcie nie jest napisane, że przesiadka będzie na sąsiedni peron, a nie drzwi w drzwi.
4 przystanki to rzeczywiście wygląda na przesadę, ale czas podróży nie musi sie tak bardzo zwiększyć; taka Krucza mogłaby być atrakcyjna dla masy ludzi, którzy muszą korzystać obecnie ze Śródmieściainż. Glonojad pisze:le przy istniejącym taborze dobudowanie 4 przystanków (nawiasem to wątpię, czy potrzebnych jest aż tyle), oznaczać będzie koszmarne wydłużenie czasu podróży.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى