120Na SWING

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 lut 2011, 21:02

Siecool pisze:Może i faktycznie jest coś na rzeczy, ale nadal twierdzę, że to w dużej mierze kwestia rozwiązań konstrukcyjnych.
Moim niekoniecznie, bo od dawna na to nie natrafiłem (a na początku było często).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 06 lut 2011, 21:24

Siecool pisze:Jak jedzie świeci na niebiesko, przy otwieraniu wszystkich drzwi piszczy i świeci na czerwono, przy zamykaniu miga na czerwono. Nie jestem do końca pewien czy przy otwieraniu drzwi via CG działa to tak samo, wydaje mi się, że nie świeci w ogóle.
Masz racje, pomyliło mi się, rzadko korzystam ze Swingów, przepraszam za zamieszanie, w szczególności "flugera".
Obrazek

przewoz

Post autor: przewoz » 06 lut 2011, 21:25

Knorr przyjal postawe "wagon spelnia wymaganha Siwz i homologaali, spadac."
E tam, ja już wiem że da się to załatwić. Tylko trzeba pokazać skutki i udowodnić, że to z ich strony jest problem.

fraktal

Post autor: fraktal » 06 lut 2011, 21:25

Siecool pisze:Jak jedzie świeci na niebiesko, przy otwieraniu wszystkich drzwi piszczy i świeci na czerwono, przy zamykaniu miga na czerwono. Nie jestem do końca pewien czy przy otwieraniu drzwi via CG działa to tak samo, wydaje mi się, że nie świeci w ogóle.
Jest chyba tak jak napisałeś z tym, że gdy jest uruchomiony cg, to nie piszczy wcale ani nie pali się lampka na czerwono nad drzwiami, nawet nie piszczy przy zamykaniu (przypuszczam, że to zamykanie czasowe, bo nadal jest uruchomiony cg i można wsiadać), piszczy dopiero wtedy, jak motorkowy wyłączy cg i zamyka po to, by ruszyć z przystanku. Co jest w sumie niekonsekwencją, bo jeżeli przyjąć, że dźwięk/światło ma ostrzegać odpowiednio niewidomych/niesłyszących przed otwieraniem drzwi to powinno działać w każdym przypadku, bo tak jest tylko zamieszanie. A do piszczenia można przywyknąć, choć założę się, że za parę miesięcy brzęczyki te zostaną wyciszone. A co do hamowania jeszcze - z tym szarpaniem to dużo zależy, czy pojazd jedzie pierwszy, czy drugi. Jeżeli jedzie drugi czy to autobus czy tramwaj, to zazwyczaj hamuje kierowca mocniej, bardziej szarpiąc, wynika to prawdopodobnie z bliskiej odległości między nim a poprzedzającym pojazdem, no i elemencie zaskoczenia (drugi kierowca nie wie dokładnie co zrobi kierowca przed nim i stąd reaguje z pewnym opóźnieniem i mocniej hamuje żeby nie wpaść tamtemu w tyłek). Nie wiem, czy za bardzo rozwlekle się nie wyrażam, ale morał z tego taki, że wolę zawsze, aby mój autobus był pierwszy na przystanku, niż drugi - lepsze hamowanie i lepiej wysiadać. Co nie zmienia faktu, że jeśli można coś poprawić w tych hamulcach, to jak najbardziej lepiej to zrobić.

szparag

Post autor: szparag » 07 lut 2011, 23:26

Znaleziony w sieci plan Pesy na luty:
07.02 038/3153
10.02 039/3154
14.02 003/803
15.02 040/3155
18.02 006/1016
21.02 007/1017
22.02 004/804
28.02 041/3156

Szop

Post autor: Szop » 08 lut 2011, 5:36

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... st63369487

ciekawe zabawy z malowaniem Swingów na obrazku
Cześć.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lut 2011, 8:51

przewoz pisze:
Knorr przyjal postawe "wagon spelnia wymaganha Siwz i homologaali, spadac."
E tam, ja już wiem że da się to załatwić. Tylko trzeba pokazać skutki i udowodnić, że to z ich strony jest problem.
Pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 08 lut 2011, 10:05

Szop pisze:http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... st63369487

Znane, ktoś już zarzucił linkiem tutaj, wystarczy poszukać.

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 08 lut 2011, 15:28

Dziś usiłowałem przeprowadzić kontrolę w Swingu. Okazało się, że na kasownikach jest <praca zakończona>. Podszedłem więc do motorniczego i go poinformowałem o tym. Odp: 'Oj, zadzwonię na zakład i dowiem się co trzeba zrobić'.

Czy to aż tak skomplikowane jest, że aż trzeba dzwonić?
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Adam G.

Post autor: Adam G. » 08 lut 2011, 17:30

Flash8222 pisze:
Szop pisze:http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... st63369487
Znane, ktoś już zarzucił linkiem tutaj, wystarczy poszukać.
Co nie zmienia faktu, że bardzo wiele bym dał choćby za to pierwsze zmodyfikowane malowanie. Zresztą, każde z tych trzech jest lepsze i nowocześniejsze od obecnego.
noidea

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 08 lut 2011, 17:45

floyd pisze:Dziś usiłowałem przeprowadzić kontrolę w Swingu. Okazało się, że na kasownikach jest <praca zakończona>. Podszedłem więc do motorniczego i go poinformowałem o tym. Odp: 'Oj, zadzwonię na zakład i dowiem się co trzeba zrobić'.

Czy to aż tak skomplikowane jest, że aż trzeba dzwonić?
Też się z tym kiedyś spotkałem. Poinformowany motorniczy wyszedł z kabiny,coś pogmerał w schowku za pierwszymi drzwiami i uruchomił kasowniki.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 08 lut 2011, 21:12

Adam G. pisze:
Flash8222 pisze:Znane, ktoś już zarzucił linkiem tutaj, wystarczy poszukać.
Co nie zmienia faktu, że bardzo wiele bym dał choćby za to pierwsze zmodyfikowane malowanie. Zresztą, każde z tych trzech jest lepsze i nowocześniejsze od obecnego.
zgadzam sie z GAdamem :) skoro wszystko ma czarny,pas to czemu swing ma nie miec?
MOBILIS Ursus

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 10 lut 2011, 23:10

fraktal pisze:Co nie zmienia faktu, że jeśli można coś poprawić w tych hamulcach, to jak najbardziej lepiej to zrobić.
Swing ma hamowanie podobne do hamowania samochodem, pod koniec należało by zluzować trochę joystick do pozycji 0. Takie wnioski wyciągnęli koledzy jeżdżący już tym wagonem

Michał J

Post autor: Michał J » 12 lut 2011, 22:35

Hamując każdym pojazdem, należy stopniowo zluzować pod koniec hamowania, żeby nie było szarpnięcia.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 lut 2011, 9:53

Fajnie, tylko to powinien realizować program Nieomylnej Firmy Knorr Bremse.

Nawiasem mówiąc, na ten sam problem, tego samego Knorra, narzekał kolega z Bergen - gdzie bynajmniej swingów nie eksploatują.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ