Niepotrzebne przystanki

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 29 sie 2011, 21:26

fik pisze:Traci to się czas na dochodzeniu do/od przystanku linii przyspieszonej, która w centrum miasta ma ponadkilometrowy przelot bez zatrzymania.
Nie, bo 509 (517 pomijam, ja jestem za kasacją bądź uzwykleniem z podziałem na dwie linie, albo jedną, bo Targówek moim zdaniem 517 nie potrzebuje) jest linią dla Tarchomina i Gocławia, które to osiedla wraz z przyległościami ma szybko i sprawnie dostarczyć do węzłów przesiadkowych, aby umożliwić kontynuowanie podróży, bądź zapewnić bezpośrednie połączenie miedzy Tarchominem/Nowodworami a Gocławiem. Ząbkowska to nie jest węzeł, jeśli ktoś chce dojechać z Nowodworów na Ząbkowską bezpośrednio, to ma 302, a jeśli chce szybciej, to niech albo się przespaceruje od Wileńskiego, albo niech się przy tym Wileńskim przesiądzie. Opinię zmienię, jeśli ktoś przedstawi wyniki pomiarów, które faktycznie udowodnią, że Ząbkowska jest celem podróży jakiejś znaczącej części pasażerów 509. Bo inaczej jest to najzwyklejsze opóźnianie linii przyspieszonej, jednej z sensowniejszych w tym mieście.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

ashir

Post autor: ashir » 29 sie 2011, 21:36

Szeregowy_Równoległy pisze:517 pomijam, ja jestem za kasacją bądź uzwykleniem z podziałem na dwie linie, albo jedną, bo Targówek moim zdaniem 517 nie potrzebuje.
Potrzebuje, potrzebuje. :maruda:

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 29 sie 2011, 21:56

ashir pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:517 pomijam, ja jestem za kasacją bądź uzwykleniem z podziałem na dwie linie, albo jedną, bo Targówek moim zdaniem 517 nie potrzebuje.
Potrzebuje, potrzebuje. :maruda:
Napisałem: moim zdaniem. Możesz się nie zgadzać, możesz nawet ze mną próbować dyskutować, niemniej jednak: nie w tym temacie.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sie 2011, 22:10

Szeregowy_Równoległy pisze:509 (517 pomijam, ja jestem za kasacją bądź uzwykleniem z podziałem na dwie linie, albo jedną, bo Targówek moim zdaniem 517 nie potrzebuje) jest linią dla Tarchomina i Gocławia, które to osiedla wraz z przyległościami ma szybko i sprawnie dostarczyć do węzłów przesiadkowych
Których węzłów i w celu przesiadki do czego?
Szeregowy_Równoległy pisze:bądź zapewnić bezpośrednie połączenie miedzy Tarchominem/Nowodworami a Gocławiem
Jak duży jest potok pasażerski w tej relacji? Bo Pawcio utrzymuje, że nikły.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 29 sie 2011, 22:40

Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:509 (517 pomijam, ja jestem za kasacją bądź uzwykleniem z podziałem na dwie linie, albo jedną, bo Targówek moim zdaniem 517 nie potrzebuje) jest linią dla Tarchomina i Gocławia, które to osiedla wraz z przyległościami ma szybko i sprawnie dostarczyć do węzłów przesiadkowych
Których węzłów i w celu przesiadki do czego?
"Węzeł" był być może niefortunnym stwierdzeniem. Miałem na myśli miejsca, które umożliwiają sensowną przesiadkę, czyli licząc od Gocławia: Saska, Rondo Waszyngtona, Zieleniecka, Wileński, Żerań FSO. To moja, optymalna, wersja 509. Wtedy byłoby szybko i sprawnie, teraz nie ma na to cienia szansy, szczególnie jak się to nieszczęsne 509 zmusza do jazdy Targową prawym pasem, w celu zaliczenia Ząbkowskiej.
Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:bądź zapewnić bezpośrednie połączenie miedzy Tarchominem/Nowodworami a Gocławiem
Jak duży jest potok pasażerski w tej relacji? Bo Pawcio utrzymuje, że nikły.
Tego nie wiem, też bym się zastanawiał nad podzieleniem 509, ale nie ma gdzie tego zakrańcować. Od Gocławia pl. Hallera, a od Tarchomina Dw. Wschodni? Niemniej: dalej nie widzę uzasadnienia dla (przede wszystkim) Ząbkowskiej i Kijowskiej.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sie 2011, 22:46

Szeregowy_Równoległy pisze:Zieleniecka
Do czego?
Szeregowy_Równoległy pisze:Wileński
Do czego?
Szeregowy_Równoległy pisze:Tego nie wiem, też bym się zastanawiał nad podzieleniem 509, ale nie ma gdzie tego zakrańcować. Od Gocławia pl. Hallera, a od Tarchomina Dw. Wschodni? Niemniej: dalej nie widzę uzasadnienia dla (przede wszystkim) Ząbkowskiej i Kijowskiej.
Wiesz, że sam sobie przeczysz? Kto traci na Ząbkowskiej? Pasażerowie tranzytowi, którym sam byś tę linię w ogóle przeciął? Czy też jadący do centrum Pragi? Otóż Ząbkowska to jest centrum Pragi. Ten rejon jest dla 509 odpowiednikiem ścisłego Śródmieścia.

A więc prędzej z Ząbkowską, ale bez FSO, Saskiej (choć tu może Ostra chcieć przesiadać się na Pragę), Ronda Waszyngtona i Zielenieckiej :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 29 sie 2011, 22:52

Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Zieleniecka
Do czego?i
Na Grochowską. Tam też jest cywilizacja.
Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Wileński
Do czego?
Targówek, Marki.
Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Tego nie wiem, też bym się zastanawiał nad podzieleniem 509, ale nie ma gdzie tego zakrańcować. Od Gocławia pl. Hallera, a od Tarchomina Dw. Wschodni? Niemniej: dalej nie widzę uzasadnienia dla (przede wszystkim) Ząbkowskiej i Kijowskiej.
Wiesz, że sam sobie przeczysz? Kto traci na Ząbkowskiej? Pasażerowie tranzytowi, którym sam byś tę linię w ogóle przeciął? Czy też jadący do centrum Pragi? Otóż Ząbkowska to jest centrum Pragi. Ten rejon jest dla 509 odpowiednikiem ścisłego Śródmieścia.
Ale to 509 nie musi przecinać tego prawobrzeżnego Śródmieścia, i mknąć dalej na Białołękę albo Gocław, może przeciąć to miejscowe centrum, po czym stanąć na krańcu, zawrócić i ruszyć z powrotem, wszak sam poddałeś w wątpliwość konieczność utrzymywania bezpośredniej relacji Białołęka - Gocław.
Bastian pisze:A więc prędzej z Ząbkowską, ale bez FSO, Saskiej (choć tu może Ostra chcieć przesiadać się na Pragę), Ronda Waszyngtona i Zielenieckiej :P
Ząbkowska wtedy i tylko wtedy, gdy jakiekolwiek pomiary wykażą, że Gocław chce tam jeździć na tyle tłumnie, że bezpośredni pośpiech jest uzasadniony. Bo Białołęka ma 302. Bo Białołęka naprawdę ma się w co przesiąść przy Wileńskim, i to jednoperonowo, wersja full wypas.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sie 2011, 22:58

Szeregowy_Równoległy pisze:Na Grochowską. Tam też jest cywilizacja.
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że Gocław pojedzie raczej przez Wiatrak.
Szeregowy_Równoległy pisze:Targówek, Marki.
Jaki jest potok Gocław - Targówek lub Gocław - Marki?
Szeregowy_Równoległy pisze:Ząbkowska wtedy i tylko wtedy, gdy jakiekolwiek pomiary wykażą, że Gocław chce tam jeździć na tyle tłumnie, że bezpośredni pośpiech jest uzasadniony.
Hm, więcej ludzi z Gocławia pojedzie w rejon Ząbkowskiej, czy do Marek lub na Targówek? jesteś gotów na kolejny zakład? :P

Zazwyczaj nie jesteś na bakier z logiką, ale tym razem coś ciut ona szwankuje ;)

[ Dodano: |29 Sie 2011|, 2011 22:59 ]
Szeregowy_Równoległy pisze:Bo Białołęka ma 302.
Ach, bym zapomniał. Wolałbym 302 skasować, niż trzymać tylko po to, by 509 mogło ominąć Ząbkowską.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 29 sie 2011, 23:11

Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Na Grochowską. Tam też jest cywilizacja.
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że Gocław pojedzie raczej przez Wiatrak.
PKS Stadion poza tym. I brak jakiejkolwiek szkodliwości tego przystanku, Zieleniecka stoi tak samo na obu pasach. Jeśli można pasażerom przypadkiem ułatwić życie, a jednocześnie nie zepsuć szybkiej linii, to czemu nie? Przypominam: w mojej wersji to 509 jedzie tylko do Hallera.
Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Targówek, Marki.
Jaki jest potok Gocław - Targówek lub Gocław - Marki?
Gocław - Wileński w sensie dworca, z którego WWL-e jeżdżą do swoich stron. Tam są burakowozy do ich miejscowości, jeśli zachęcamy ich do korzystania z usług ZTM, to zachęcajmy konsekwentnie, stwarzajmy ofertę, a nie wywalajmy wsiobusy z centrum nie dając nic w zamian. A poza tym: Bródno, tramwaje, przesiadka.
Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Ząbkowska wtedy i tylko wtedy, gdy jakiekolwiek pomiary wykażą, że Gocław chce tam jeździć na tyle tłumnie, że bezpośredni pośpiech jest uzasadniony.
Hm, więcej ludzi z Gocławia pojedzie w rejon Ząbkowskiej, czy do Marek lub na Targówek? jesteś gotów na kolejny zakład? :P
Tak, tutaj mogę się zakładać, twierdzę, że więcej osób jadących z Gocławia wysiądzie przy Wileńskim, niż przy Ząbkowskiej.
Bastian pisze:Zazwyczaj nie jesteś na bakier z logiką, ale tym razem coś ciut ona szwankuje ;)
Panie Moderatorze... Ad personam, w poważnej dyskusji? Wstydź się :P A tak serio: może i się mylę, ale chyba założeniem forum jest wymiana poglądów i dyskusja, jeśli się mylę, to niech ktoś mi to w sposób logiczny i sensowny uświadomi. A jeśli się nie mylę, to tym lepiej dla mnie. Wyrażając jakąś opinię zawsze trzeba się liczyć z tym, że jednak się nie ma racji, wkalkulowałem to w moją wizję podzielonego 509, dodatkowo pozbawionego części przystanków.
Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Bo Białołęka ma 302.
Ach, bym zapomniał. Wolałbym 302 skasować, niż trzymać tylko po to, by 509 mogło ominąć Ząbkowską.
Ja też bym to wolał skasować, podobnie jak 178 czy 410 w aktualnej wersji, ale niestety, podobno ludzie umierają jak się im linie zabiera, więc 302, tak jak pozostałe potworki, musi trwać.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sie 2011, 23:46

Szeregowy_Równoległy pisze:więcej ludzi z Gocławia pojedzie w rejon Ząbkowskiej, czy do Marek lub na Targówek?
Szeregowy_Równoległy pisze:więcej osób jadących z Gocławia wysiądzie przy Wileńskim, niż przy Ząbkowskiej.
Twierdzisz, że to to samo? :P
Szeregowy_Równoległy pisze:PKS Stadion poza tym.
123 + 147 by nie wystarczyły?
Szeregowy_Równoległy pisze:Gocław - Wileński w sensie dworca, z którego WWL-e jeżdżą do swoich stron. Tam są burakowozy do ich miejscowości, jeśli zachęcamy ich do korzystania z usług ZTM, to zachęcajmy konsekwentnie, stwarzajmy ofertę, a nie wywalajmy wsiobusy z centrum nie dając nic w zamian. A poza tym: Bródno, tramwaje, przesiadka.
Wszystko fajnie, tylko znów: ilu tych WWL-i jedzie z Gocławia?

Przy czym przypominam, że ja tego Wileniaka nie chcę skasować, nie wątpię też, że jest on potrzebny bardziej, niż Ząbkowska ;)

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 30 sie 2011, 0:04

Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:więcej ludzi z Gocławia pojedzie w rejon Ząbkowskiej, czy do Marek lub na Targówek?
Szeregowy_Równoległy pisze:więcej osób jadących z Gocławia wysiądzie przy Wileńskim, niż przy Ząbkowskiej.
Twierdzisz, że to to samo? :P
Na potrzeby tej dyskusji - tak. Pytanie brzmiało: czy trzeba zatrzymywać przyspieszoną linię z Gocławia na Wileńskim, a jeśli tak, to dlaczego, i czemu Wileński jest fajniejszy niż Ząbkowska, więc odpowiedziałem.
Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:PKS Stadion poza tym.
123 + 147 by nie wystarczyły?
Być może by wystarczyły, potrzebne są pomiary. Optymistycznie zakładam, że takich decyzji nie podejmuje się bez pomiarów.
Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Gocław - Wileński w sensie dworca, z którego WWL-e jeżdżą do swoich stron. Tam są burakowozy do ich miejscowości, jeśli zachęcamy ich do korzystania z usług ZTM, to zachęcajmy konsekwentnie, stwarzajmy ofertę, a nie wywalajmy wsiobusy z centrum nie dając nic w zamian. A poza tym: Bródno, tramwaje, przesiadka.
Wszystko fajnie, tylko znów: ilu tych WWL-i jedzie z Gocławia?
A nie wiem, ale wiem, że z 509 na Wileńskim to dużo ludzi wysiada, widocznie mają taką potrzebę. Poza tym zestaw PKP + Carrefour to wystarczający powód do stworzenia przystanku, a dodatkowo przesiadki na Bródno.
Bastian pisze:Przy czym przypominam, że ja tego Wileniaka nie chcę skasować, nie wątpię też, że jest on potrzebny bardziej, niż Ząbkowska ;)
To o czym tak naprawdę traktuje ta dyskusja? Poza tym, że jest modelowym przykładem kulturalnej, wyważonej wymiany poglądów? :D

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 sie 2011, 0:08

Szeregowy_Równoległy pisze:Pytanie brzmiało: czy trzeba zatrzymywać przyspieszoną linię z Gocławia na Wileńskim, a jeśli tak, to dlaczego, i czemu Wileński jest fajniejszy niż Ząbkowska, więc odpowiedziałem.
Odpowiedziałeś, ale na pewno nie w ten sposób, w jaki twierdzisz, że odpowiedziałeś :P Tylko piszesz, że napisałeś, czemu, ale ja tego wyjaśnienia nie widzę. A prościej: oczywiście, że Wileniak jest bardziej atrakcyjnym celem, ale twoja hipoteza, że powodują to podróżujący w kierunku Bródna, Targówka i Marek, pozostaje, wbrew twemu mniemaniu, nieudowodniona :P

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 30 sie 2011, 0:12

Nie mając możliwości przeprowadzenia rzetelnych pomiarów nie jestem w stanie tej hipotezy udowodnić. Hipoteza bazuje na tym, że sensowniejszego połączenia Bródna, Targówka i powiatu Wołomińskiego z Gocławiem nie ma, a patrząc na ilość lemmingów wypełzających codziennie z kretowiska przy Wileńskim, dobijających 509 wnoszę, że jest to dosyć konkretna grupa. I to 509 nie robi się puste przy Rondzie Waszyngtona, oni jadą dalej, więc chyba jakiś cel mają?

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 sie 2011, 0:13

Swoją drogą - ciekawe, jaki. Jak wygląda frekwencja w 509 w przeciwpotoku? :-k

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 30 sie 2011, 0:18

I znowu: pomiary. Zanim 410 uwalono, to przeprowadzono pomiary. Rzetelne, kilkudniowe, zarówno na przystankach jak i w autobusach. Ciekawi mnie, czy w przypadku innych zmian angażuje się takie ilości pasażeromierzy.
A tak offtopicznie: dziwi mnie, że Groty, czy szerzej pojmowane Bemowo, nie umie powalczyć o to 410. Patrząc na to, jak ZTM robi dobrze tym, którzy najgłośniej krzyczą (Tarchomin, Nowodwory, Pani Wanda z Targówka, nie liczę Jacka Marszałka :P), i jednocześnie konfrontując to z tym, co Grocianie gderają myślę, że mieliby szanse, gdyby uświadomili sobie zasady funkcjonowania społeczeństwa obywatelskiego.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ