Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Objazdy i inne okresowe zmiany tras tramwajów - 2015
Moderator: Wiliam
Co do weekendowego zamknięcia za Kołem - dzisiaj widziałem w akcji przynajmniej dwie ekipy: jedna na przystankach Orlich Gniazd, dwa busy, gromada wiaderek po czymśtam i palniki; drudzy na dojeździe pod górkę od Marynina w stronę Koła, m.in. kopara i spychacz, tor w kierunku Boernerowa i Nowego Bemowa całkowicie zdjęty. Jechałem Z24 - w sobotnie popołudnie z pętli Nowe Bemowo frekwencja symboliczna, począwszy od Radiowej trochę ludzi wsiadło - czyli w zasadzie zapełnienie podobne jak 23 lub 24 o tej samej porze.
Apropos 11, od kilku miesięcy mam tą linię po kilka, kilkanaście razy w miesiącu i nie raz od Daszyńskiego w stronę Marymontu jedzie kilka osób a nawet czasem pusty tramwaj. A niech na ONZ wjedzie przede mnie 17 (a często tak jest) to do samego końca jadą pojedyncze osoby.
Bo rozkładowo w DS 11 jedzie 2 minuty po 17. W praktyce jedzie tuż za 17. Więc pasażerami 11 stają się albo ci, którzy nie lubią stać w zatłoczonej 17, albo ci, którzy na nią nie zdążyli. W DP w międzyszczycie jest tak samo, a w szczycie 11 jest minutę po 17. Więc sytuacja jest taka sama. Trochę dziwny ten nowy, praski model koordynacji, ale...drobert pisze:Apropos 11, od kilku miesięcy mam tą linię po kilka, kilkanaście razy w miesiącu i nie raz od Daszyńskiego w stronę Marymontu jedzie kilka osób a nawet czasem pusty tramwaj. A niech na ONZ wjedzie przede mnie 17 (a często tak jest) to do samego końca jadą pojedyncze osoby.
Nie, po prostu nie ma zapotrzebowania na relację JPII-Prosta i żadne kombinacje z rozkładem tego nie zmienią. Jak się nie przyklei do 17-ki to do 33-ki - efekt będzie taki sam. Owszem, jeżeli będzie jechać przez wozem jadącym od strony Centralnego, zbierze trochę ludzi, ale na takie luksusy to naprawdę nas nie stać. Jeśli już to wzmocnienie się przyda na całym ciągu JPII-Niepodległości-Wołoska.
1. Rozumiem, że skrócenie 11 do Ronda Daszyńskiego nastąpi po zakończeniu remontu na Bródnie?Paweł D. pisze:Nie, po prostu nie ma zapotrzebowania na relację JPII-Prosta i żadne kombinacje z rozkładem tego nie zmienią. Jak się nie przyklei do 17-ki to do 33-ki - efekt będzie taki sam. Owszem, jeżeli będzie jechać przez wozem jadącym od strony Centralnego, zbierze trochę ludzi, ale na takie luksusy to naprawdę nas nie stać. Jeśli już to wzmocnienie się przyda na całym ciągu JPII-Niepodległości-Wołoska.
2. Przypuszczam, że gdyby istniał skręt na Daszyniaku, to 11 kończyłaby na Pl. Narutowicza. Nie ma niestety żadnej normalnej pętli w okolicy, gdzie można zakrańcować 11. Najbliższy jest właśnie Marymont.
No właśnie, po co dyskutować o czymś, co za chwilę zostanie skrócone
Choć może właśnie dla potomnych - ale za 5 lat sytuacja i tak może być inna.
ŁK
Z tą 11 i tak będzie trzeba coś robić w razie gdyby dwukierunki miały być potrzebę do obsługi jakiejś nakładki. Wiec ten problem akurat wracać będzie dość regularnie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
A co, Twoim zdaniem, powinno się zrobić z 11, żeby nie ciągnąć jej do Marymontu?pawcio pisze:Z tą 11 i tak będzie trzeba coś robić w razie gdyby dwukierunki miały być potrzebę do obsługi jakiejś nakładki. Wiec ten problem akurat wracać będzie dość regularnie.
Chyba jednak ilość taboru dwukierunkowego będzie się zwiększać, a docelowo chyba każda nowa linia ma być zakończona normalną pętlą.pawcio pisze:Z tą 11 i tak będzie trzeba coś robić w razie gdyby dwukierunki miały być potrzebę do obsługi jakiejś nakładki. Wiec ten problem akurat wracać będzie dość regularnie.

Co ciekawe "2" na wiele lat, nawet po dociągnięciu torów do WInnicy, jest przewidziana na dwukierunki: http://autobusczerwony.blox.pl/2015/11/ ... nnica.html
Szybko będzie musiało powstać coś bardziej docelowo bo przepustowość zwrotki dla dwukierunków raczej nie wystarczy dla Tarchomina i Nowodworów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
To się wzmocni E-x.
Mnie zaniepokoiło jedno zdanie: "Ten odcinek powinien być gotowy jesienią 2016 r., dzięki temu tramwaje odciążą autobusy wyruszające z Nowodworów." Tramwaje powinny zastąpić autobusy, a nie je odciążyć. Czy to oznacza, że będą jeździły i tramwaje i autobusy?pawcio pisze:Szybko będzie musiało powstać coś bardziej docelowo bo przepustowość zwrotki dla dwukierunków raczej nie wystarczy dla Tarchomina i Nowodworów.
Tarchomin Kościelny do likwidacji nie idzie, więc 2 i 17 z Nowodworów + np.42 z Tarchomina może zadziałać.pawcio pisze:Szybko będzie musiało powstać coś bardziej docelowo bo przepustowość zwrotki dla dwukierunków raczej nie wystarczy dla Tarchomina i Nowodworów.