Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu Al. Jerozolimskich

Moderator: Wiliam

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 15 gru 2007, 23:18

JacekM pisze:No ale wyświetlacz w Twoim podpisie na szczęście działa :-$ :D
To chyba dobrze, nie ? ;)

tomkrt

Post autor: tomkrt » 16 gru 2007, 0:14

Tablice nie działają. Nikt nie wie dlaczego
http://pl.youtube.com/watch?v=dbF1mcVQ4_c
firma nawet nie próbowała się tłumaczyć mimo, że dzisiaj minął termin zawarty w umowie.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 16 gru 2007, 0:21

Ascom dał plamy i nie chce się przyznać. Chyba nie umieją tego robić w ogóle

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 16 gru 2007, 0:59

A czy mozliwe jest zerwanie umowy? A jezeli tak to, do kogo naleza teraz tablice ? Do tej firmy czy TW ? A jak do tej firmy, to czy moga je sobie zabrac :> ?
MOBILIS Ursus

Rosa

Post autor: Rosa » 16 gru 2007, 10:25

Ciekawe co będzie jak się okaze że Unia nam każe zwrócić kasę za niezrealizowany projekt. ](*,)
Może się okazać że lepiej by jednak to wyszło gdyby nie robić żadnej modernizacji a kase przeznaczyć po prostu na nowy tabor, więcej pożytku byśmy chociaż z tego mieli bo na razie jedynym sukcesem "modernizacji" jest te 15 PES z kwadratowymi kólkami które co prawda są głośne ale ciepłe i co też ważne dobrze oświetlone.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 gru 2007, 10:47

Bujdy opowiadasz.

[ Dodano: 2007-12-16, 10:48 ]
solaris8315 pisze:Ascom dał plamy i nie chce się przyznać. Chyba nie umieją tego robić w ogóle
Bez przesady, kilka systemów już zainstalował.

[ Dodano: 2007-12-16, 10:52 ]
tomkrt pisze: firma nawet nie próbowała się tłumaczyć mimo, że dzisiaj minął termin zawarty w umowie.
Termin zapisany w umowie minął miesiąc temu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 16 gru 2007, 16:43

Czy hipolity były zakupione w ramach modernizacji alej? Naklejki na niektórych z nich twierdzą że tak...

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 16 gru 2007, 19:32

piotram pisze:Czy hipolity były zakupione w ramach modernizacji alej? Naklejki na niektórych z nich twierdzą że tak...
Nie były kupowane.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 gru 2007, 20:06

solaris8315 pisze:
piotram pisze:Czy hipolity były zakupione w ramach modernizacji alej? Naklejki na niektórych z nich twierdzą że tak...
Nie były kupowane.
Owszem, były. Tak twierdzą naklejki. :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 gru 2007, 22:55

Obrazek
Wyświetlacze na przystankach wciąż nieczynne
Krzysztof Śmietana2007-12-16, ostatnia aktualizacja 2007-12-16 22:12

Czy elektroniczne tablice na przystankach tramwajowych w Al. Jerozolimskich kiedykolwiek zaczną działać? Firma Ascom nie dotrzymała już czwartego terminu ich uruchomienia.

28 wyświetlaczy zamontowano kilka tygodni temu na przystankach na wyremontowanej trasie tramwajowej między rondem Waszyngtona a pętlą na ul. Banacha. Miały pokazywać, ile minut pozostało do przyjazdu określonej linii. System miał uwzględniać wszelkie spóźnienia i wyświetlać rzeczywisty czas oczekiwania na tramwaj. Tablice wciąż jednak są wyłączone. Firma Ascom, które montuje system, miała je uruchomić już 15 października. Ten termin kilka razy przesuwała. Ostatnio zarzekała się, że tablice zaczną działać w miniony weekend. Niestety, nic z tego nie wyszło. Pasażerowie mogą jedynie na przystankach przy rondzie Waszyngtona nacisnąć przycisk pod tablicą i posłuchać zapowiedzi.

Damski głos ogłasza, kiedy przyjedzie tramwaj. Kolejność podjeżdżających linii w rzeczywistości jest jednak inna. Dlaczego system informacji pasażerskiej wciąż nie działa? - Nie wiemy, co się dzieje. Firma Ascom nie poinformowała nas, dlaczego ma kolejny poślizg. Naliczamy jej kary za opóźnienia - mówi Wojciech Szydłowski, rzecznik Tramwajów Warszawskich.

Przedstawiciel Ascomu odpowiedzialny za kontakt z mediami w weekend nie odbierał telefonu. Wcześniej firma tłumaczyła, że musi zabezpieczyć system przed włamaniami hakerów. Później tłumaczono, że system musi nauczyć się działać o różnych porach dnia, kiedy tramwaje jeżdżą raz szybciej, raz wolniej. Nadal nie wiadomo, kiedy tablice wreszcie zostaną włączone. Miasto ma za nie zapłacić 8,2 mln zł.

Remont torów w Al. Jerozolimskich rozczarował mieszkańców jeszcze z innych powodów. Nie udało się zmniejszyć znacząco hałasu na wiadukcie mostu Poniatowskiego, który powodują przejeżdżające tramwaje. Wciąż nie wprowadzono także priorytetu w sygnalizacji dla tramwaju. Dzięki temu podróż miała trwać krócej.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 gru 2007, 21:45

A kary robią: "ding!"
Może wyświetlacz na Okęciu dałoby się za nie zrobić? Albo na Kercelaku w stronę południową? Albo na Wiatracznej na wylocie? :-k

matemaciek
Kontakt:

Post autor: matemaciek » 17 gru 2007, 22:07

inż. Glonojad pisze:A kary robią: "ding!"
Może wyświetlacz na Okęciu dałoby się za nie zrobić? Albo na Kercelaku w stronę południową? Albo na Wiatracznej na wylocie? :-k
Ciekawe, czy system na to pozwala - być może kolejne tablice muszą być w pobliżu istniejących. W końcu dwie dodatkowe tablice postawili bardzo blisko istniejących, nawet kosztem tego, że nie są stricte przy trasie objętej modernizacją...
Error 404: signature not found.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 gru 2007, 22:11

Dwie dodatkowe tablice są płatne "ekstra", postawione tam, gdzie brakowało kompletu dla węzła.

Natomiast ZTCW, tramwaje w systemie są śledzone ciąle - bo na tej zasadzie system szacuje, kiedy dojadą na otablicowany odcinek. Więc bez inwestycji w moduły tramwajowe można postawić tablice tam, gdzie jeżdżą wyłącznie linie:
1, 7, 8, 9, 15, 22, 24, 25, 32, 35, 46.
A takie odcinki, prócz otablicowanego, to właśnie Okęcie - Banacha, Kercelak - Pl. Zawiszy, Zielenicka - Waszyngtona, Wiatraczna - Waszyngtona oraz Al. Niepodległości - Pl. Narutowicza.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 gru 2007, 22:14

hmm może na Naruciaku na przystanku w kierunku Centrum (na istniejącej tablicy) powinny też być wyświetlane odjazdy z pętli? Dzięki temu pasażer wiedziałby za ile odjedzie 32 i 46, co mogłoby zwiększyć zainteresowanie tymi liniami... Bo tablicy zbiorczej dla pętli raczej nie potrzeba (tzn. nie jest to priorytet)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Tm

Post autor: Tm » 17 gru 2007, 22:19

poza tym wtedy tablice ujawniłyby w pełni swój potencjał - wskazując jaki przystanek wybrać bez konieczności biegania między rozkładami
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

ODPOWIEDZ