To może czas z nich zrezygnować? Bo pożytku, to żadnego nie ma - tylko awarie i koszty. Taniej i lepiej już było liczniki zdublować...MeWa pisze:Poza tym problemem na wszystkich stacjach jest tempo w jakich padają te monitory i współpraca z firmą.
System informacji pasażerskiej w metrze
Moderator: JacekM
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
Z brakiem pożytku bym nie przesadzał. Z czasem, podejrzewam, nabierze to większej sprawności. Trwają zresztą prace koncepcyjne nad tym.
wolna droga - możesz zgłóosić, nawet i prokuraturze. Bo podejrzewam, że Twoja aktywność i tak ograncza się tylko do marudzenia na forum.JacekM pisze:Dzisiaj była jakaś awaria w metrze i nie jeździły pociągi między Politechniką a Stokłosami. Oczywiście ekrany wyświetlały pełną trasę - grube tysiące wydane na statyczny JPG, to chyba sprawa dla NIK-u
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Niestety muszę się z Jackiem zgodzić. Nie po to wydano pieniądze, żeby pasażera robić w konia. Czy dyspozytor stacji nie ma możliwości wprowadzenia komunikatu przewijanego na ekranie? A jeśli ma to zaraz powiesz, że ma inne problemy na głowie niż jacyś tam pasażerowie...MeWa pisze:wolna droga - możesz zgłosić, nawet i prokuraturze. Bo podejrzewam, że Twoja aktywność i tak ogranicza się tylko do marudzenia na forum.JacekM pisze:Dzisiaj była jakaś awaria w metrze i nie jeździły pociągi między Politechniką a Stokłosami. Oczywiście ekrany wyświetlały pełną trasę - grube tysiące wydane na statyczny JPG, to chyba sprawa dla NIK-u
Myślę, że metro trzeba zamknąć dla pasażerów, bo tylko przeszkadzają w bawieniu się "symulatorem" metra. Powiem wprost. Metro ma pasażera w dupie.
[ Dodano: Sob 24 Lip, 2010 21:17 ]
A po zakończeniu prac wyjdzie jeden trafny wniosek. "niedasię".MeWa pisze:Z brakiem pożytku bym nie przesadzał. Z czasem, podejrzewam, nabierze to większej sprawności. Trwają zresztą prace koncepcyjne nad tym.
Na obecną chwilę tak jest w istocie - funkcjonalność na poziomie naklejekMeWa pisze:Z brakiem pożytku bym nie przesadzał.
Tylko jak długo? Przecież te monitory nie wiszą tam od wczorajMeWa pisze:Z czasem, podejrzewam, nabierze to większej sprawności. Trwają zresztą prace koncepcyjne nad tym.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
Oczywiście - system wymaga dopracowania, takie informacje powinny być wyświetlane.
nie - podstawową funkcją systemu jest pokazywanie czasu do przyjadu pociągu.Wolfchen pisze:Na obecną chwilę tak jest w istocie - funkcjonalność na poziomie naklejek
Myślę, że w tym zakresie jesteś w błędzie.SławekM pisze:A po zakończeniu prac wyjdzie jeden trafny wniosek. "niedasię".
Jakie prace koncepcyjne? Co to za mowa-trawa? Nad czym tu się zastanwiać? Nad możliwością wklepania jakiegokolwiek komunikatu? Nad możliwością pociągnięcia kawałka trasy na szaro/czerwono/whatever w razie awarii?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Hm, na każdej stacji jest zegar, pokazujący czas od odjazdu pociągu. Wystarczy umieścić co np. 50 metrów analogiczne zegary, które odliczałyby czas do przyjazdu pociągu (na podstawie prostego działania, polegającego na odejmowaniu od średniej czestotliwości kursowania czasu, jaki upłynął od odjazdu poprzedniego pociągu).MeWa pisze:nie - podstawową funkcją systemu jest pokazywanie czasu do przyjadu pociągu.
[ Dodano: Sob 24 Lip, 2010 21:33 ]
Wystarczyłby zwykły komunikat tekstowy, wklepany z klawiatury.JacekM pisze:Nad możliwością pociągnięcia kawałka trasy na szaro/czerwono/whatever w razie awarii?
- MeWa
- Cukiereczek
system wymaga większych zmian niż się tobie wydaje. Zresztą od samego twojego marudzenia na forum nic się nie zmieni.JacekM pisze:Jakie prace koncepcyjne?
pomysł zupełnie bez sensu, wiarygodność jeszcze mniejsza.Wolfchen pisze:Hm, na każdej stacji jest zegar, pokazujący czas od odjazdu pociągu. Wystarczy umieścić co np. 50 metrów analogiczne zegary, które odliczałyby czas do przyjazdu pociągu (na podstawie prostego działania, polegającego na odejmowaniu od średniej czestotliwości kursowania czasu, jaki upłynął od odjazdu poprzedniego pociągu).MeWa pisze:nie - podstawową funkcją systemu jest pokazywanie czasu do przyjadu pociągu.![]()
Hm, to może taki system, jak zastosowano w Alejach Jerozolimskich odnośnie tramwajów?MeWa pisze:pomysł zupełnie bez sensu, wiarygodność jeszcze mniejsza.
Przepraszam bardzo, ale jeśli firma, która rzekomo obsługuje najbardziej zaawansowany technologicznie środek transportu w Warszawie, nie może sobie poradzić z SIPem, to o czym to świadczy?
Psujące się monitory pokazujące odjazdy. Znów argument z pieniędzmi. W takim tempie to wszystkie monitory na całej linii padną i wrócimy do czasów, gdzie trzeba będzie czekać i obliczać jak "mniej więcej" pociąg przyjedzie. W końcu Metro Warszawskie sprawdza wiedzę z podstawowej znajomości matematyki. Ja firmie która dostarczyła te monitory się nie dziwię, skoro Metro Warszawskie jest takie wybredne...
Wadliwe mapy na peronach, w pociągach. Też nie można wymienić tych map, bo przecież znów odzywają się pieniądze. Na Dworcu Gdańskim na mapie, gdzie pokazywany jest kierunek "Plac Wilsona" jest naklejony pasek z papieru technicznego z napisem "Młociny". Bo tak prościej. I taniej. Zajezdnia Inflancka dawno nie istnieje, ale na mapie wiecznie żywa ! No i te schematy w pociągach, gdzie bocznice są traktowane jak zwykłe linie kolejowe, czy "dziwne" skrzyżowania ulic to norma. Przesiadek na tramwaj też się w pociągach na tych schematach trasy nie da zaznaczyć, bo i po co...
Czy Metro Warszawskie tonie w długach, że najprostszych rzeczy nie potrafi wprowadzić, tylko wiecznie mówi "niedasię"?.
[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sob 24 Lip, 2010 ]
Skrócenie postu o treści niezwiązane z tematem.
MeWa
Wadliwe mapy na peronach, w pociągach. Też nie można wymienić tych map, bo przecież znów odzywają się pieniądze. Na Dworcu Gdańskim na mapie, gdzie pokazywany jest kierunek "Plac Wilsona" jest naklejony pasek z papieru technicznego z napisem "Młociny". Bo tak prościej. I taniej. Zajezdnia Inflancka dawno nie istnieje, ale na mapie wiecznie żywa ! No i te schematy w pociągach, gdzie bocznice są traktowane jak zwykłe linie kolejowe, czy "dziwne" skrzyżowania ulic to norma. Przesiadek na tramwaj też się w pociągach na tych schematach trasy nie da zaznaczyć, bo i po co...
Czy Metro Warszawskie tonie w długach, że najprostszych rzeczy nie potrafi wprowadzić, tylko wiecznie mówi "niedasię"?.
[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sob 24 Lip, 2010 ]
Skrócenie postu o treści niezwiązane z tematem.
MeWa
- MeWa
- Cukiereczek
akurat nie uświadczyłem na ekranach wzdłuż Al. Jerozolimskich informacji o utrudnieniach i awariach. W mojej ocenie sprawność i wiarygodność w wyświetlaniu rzeczywistego czasu pozostającego do przyjazdu w przypadku metra jest jednak większa.Wolfchen pisze:Hm, to może taki system, jak zastosowano w Alejach Jerozolimskich odnośnie tramwajów?MeWa pisze:pomysł zupełnie bez sensu, wiarygodność jeszcze mniejsza.
Przepraszam bardzo, ale jeśli firma, która rzekomo obsługuje najbardziej zaawansowany technologicznie środek transportu w Warszawie, nie może sobie poradzić z SIPem, to o czym to świadczy?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co, jak doskonale wiesz, nie jest immanentną cechą tego systemu.MeWa pisze:akurat nie uświadczyłem na ekranach wzdłuż Al. Jerozolimskich informacji o utrudnieniach i awariach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
tak, niemniej jednak przykład płynie z góryGlonojad pisze:Co, jak doskonale wiesz, nie jest immanentną cechą tego systemu.MeWa pisze:akurat nie uświadczyłem na ekranach wzdłuż Al. Jerozolimskich informacji o utrudnieniach i awariach.
A ja takich informacji nie uświadczyłem na monitorach w metrzeMeWa pisze:akurat nie uświadczyłem na ekranach wzdłuż Al. Jerozolimskich informacji o utrudnieniach i awariach.
Bo w metrze nie ma problemu ze zlokalizowaniem składu w tunelu. Stąd i większa precyzjaMeWa pisze:W mojej ocenie sprawność i wiarygodność w wyświetlaniu rzeczywistego czasu pozostającego do przyjazdu w przypadku metra jest jednak większa.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
System metrowski też nie za bardzo, jak widać.MeWa pisze:tak, niemniej jednak przykład płynie z góryGlonojad pisze: Co, jak doskonale wiesz, nie jest immanentną cechą tego systemu.na poważnie - nie uważam zatem, żeby ten system w chwili obecnej był dobrym punktem odniesienia.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.