Niepotrzebne przystanki
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Są o tyle przegrani, że przedtem ludzie z Grot zawzięcie protestowali przeciwko 410 (a także nocnikom), bo głośno, a ulice ciasne. Nie wiem więc, co by teraz musieli zrobić, by zrównoważyć tamte protesty i zostać wziętymi na poważnie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ludzie z Grot nie chcą autobusów, bo im hałasują, a jednocześnie tęsknią za 410, bo marzy im się szybki i sprawny dojazd do Bankowego? Przez 9 miesięcy ich woziłem, i nie zauważyłem, że aż tak durni są 
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tak to działa. Przy czym nie będę się upierać, że chodzi dokładnie o tych samych ludziSzeregowy_Równoległy pisze:Ludzie z Grot nie chcą autobusów, bo im hałasują, a jednocześnie tęsknią za 410, bo marzy im się szybki i sprawny dojazd do Bankowego?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Czy na 509 (i 517) przystanek Ząbkowska ma sens, czy nie. Taka przynajmniej była pierwotna idea problemu podniesionego przez Ashira.Szeregowy_Równoległy pisze:To o czym tak naprawdę traktuje ta dyskusja? Poza tym, że jest modelowym przykładem kulturalnej, wyważonej wymiany poglądów?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A zatrzymywanie przewożących niemal dwukrotnie więcej pasażerów na brygadę tramwajów jest niezbędne?Szeregowy_Równoległy pisze:Naprawdę zatrzymywanie tam autobusu przyspieszonego, powodujące odczuwalne zwiększenie czasu przejazdu, jest niezbędne?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A czy ten tramwaj odczuwa to zatrzymanie? Wpływa ono jakoś znacząco na czas podróży? Moim zdaniem nie. A w 509 to robi różnicę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bardzo szczególna teoria względności?Szeregowy_Równoległy pisze:A czy ten tramwaj odczuwa to zatrzymanie? Wpływa ono jakoś znacząco na czas podróży? Moim zdaniem nie. A w 509 to robi różnicę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie, w kierunku Wileńskiego na tramwaj nie wpływa, a przynajmniej nie powinno, obsługa przystanku podczas oczekiwania na światło. W kierunku Kijowskiej natomiast jest to strata pomijalna, na czas przejazdu bardziej wpływają światła przy zawrotce przez Targową. A w przypadku 509 jadącego w stronę Wileńskiego straty są większe. I tylko w stronę Wileńskiego, w stronę Kijowskiej 509 również nie cierpi jakoś strasznie. Oczywiście problem w stronę Wileńskiego jest w korkach, bo kiedy nie ma korków, to i nie ma problemu.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To, czy obsługa przystanku jest w czasie oczekiwania na światło, jest albo kwestią losową (więc nie generuje straty stale i nie można zatem powiedzieć, że nie generuje jest wcale - średnia wartość straty na pojazd jest niezerowa) albo kwestią koordynacji, którą, gdyby przystanków nie było, można by ustawić inaczej i czas przejazdu byłby krótszy.
CNU
Aczkolwiek filozofia jest ciekawa, już słyszałem postulaty, by ze względu na antytramwajową koordynację, zamiast ją poprawiać, dostawić tramwajom przystanki. Myślę S_R, że masz zadatki na pracownika BDiK.
CNU
Aczkolwiek filozofia jest ciekawa, już słyszałem postulaty, by ze względu na antytramwajową koordynację, zamiast ją poprawiać, dostawić tramwajom przystanki. Myślę S_R, że masz zadatki na pracownika BDiK.
A dla tramwaju, który "musi" zatrzymać się na przystanku mimo, że ma pionową pałkę, to też nie ma problemu?Szeregowy_Równoległy pisze:Oczywiście problem w stronę Wileńskiego jest w korkach, bo kiedy nie ma korków, to i nie ma problemu.
Przystanek Ząbkowska jest w centrum Pragi, po środku zabudowań i bliżej od niego np. do Kina Praha, czy tęczowego Urzędu. Jak dla mnie jest to oczywiste, że pośpiech może na nim obsłużyć dodatkowych pasażerów.
Sytuacja wydaje mi się podobna do Świętokrzyskiej, którą obsługuje metro, ale 520 już nie (bo przystanek jest po środku niczego? nie jest (już
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Świętokrzyskiej i 520 to i ja nie rozumiem, szczególnie, że ŚP 506 się przy niej zatrzymywało. Ząbkowska natomiast jest dosyć specyficzna, właśnie przez popołudniową Targową. Albo jedziesz lewym pasem Targowej, i jesteś w miarę o czasie, albo zaliczasz Ząbkowską, i masz sporo w plecy. Albo 509 jest przyspieszone, albo trzeba mu dowalić wszystkie przystanki, przemalować numerek na czarno, i problem znika.
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Szeregowy_Równoległy pisze:Świętokrzyskiej i 520 to i ja nie rozumiem, szczególnie, że ŚP 506 się przy niej zatrzymywało. Ząbkowska natomiast jest dosyć specyficzna, właśnie przez popołudniową Targową. Albo jedziesz lewym pasem Targowej, i jesteś w miarę o czasie, albo zaliczasz Ząbkowską, i masz sporo w plecy. Albo 509 jest przyspieszone, albo trzeba mu dowalić wszystkie przystanki, przemalować numerek na czarno, i problem znika.
Bo 506 miało jeden przystanek przesiadkowy z metrem, a 520 trochę więcej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Za to zero z 520.Pan Piotr pisze:Bo 506 miało jeden przystanek przesiadkowy z metrem
- Solaris U10