Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Budżet partycypacyjny
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
Nie za bardzo. I znowu na liście wygranych są projekty typu 'zabawki dla przedszkola X'...
Tutaj wystarczyłoby, żeby rodzice wpłacili parę groszy więcej na Radę Rodziców...
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522
Po co jak się cała dzielnica może zrzucić. 900 dzieci razy 100 zł od dziecka to 90 tys zł czyli koszt marnego placu zabaw.
900 dzieci razy dwoje rodziców (2 głosy) daje 1800 głosów co spokojnie pozwoli przepchnąć plac zabaw za 150 tys bez wydawania ani jednej złotówki z własnej kieszeni. Poza tym nie ma ryzyka że ktoś się nie będzie chciał złożyć
Ja czekam kiedy wejdzie opcja głosowania przeciwko projektowi, bo obecnie garstka mieszkańców swoimi pomysłami utrudnia życie znacznej większości.
900 dzieci razy dwoje rodziców (2 głosy) daje 1800 głosów co spokojnie pozwoli przepchnąć plac zabaw za 150 tys bez wydawania ani jednej złotówki z własnej kieszeni. Poza tym nie ma ryzyka że ktoś się nie będzie chciał złożyć
Ja czekam kiedy wejdzie opcja głosowania przeciwko projektowi, bo obecnie garstka mieszkańców swoimi pomysłami utrudnia życie znacznej większości.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gwoli sprawiedliwości jak ta "znaczna większość" by zagłosowala po swojemu, to na projekty garstek hy nie było.
A np. projekty parkingowo-garazowe (notabene niezgodne z regulaminem, ale czego oczekiwać po niektórych dzielnicach), choć podobno dotyczą "zmotoryzowanej większości", z reguły dołują w głosowaniu.
Aczkolwiek, co do zasady, brak możliwości sprzeciwu jest zwyczajnie słaby.
A np. projekty parkingowo-garazowe (notabene niezgodne z regulaminem, ale czego oczekiwać po niektórych dzielnicach), choć podobno dotyczą "zmotoryzowanej większości", z reguły dołują w głosowaniu.
Aczkolwiek, co do zasady, brak możliwości sprzeciwu jest zwyczajnie słaby.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W wyborach powszechnych głosu sprzeciwu też nie posiadasz. Slabe.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To nie są wybory, tylko bardziej referendum wielowariantowe.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Dzisiaj ruszyło głosowanie na projekty przeznaczone do realizacji w 2018 r.
https://app.twojbudzet.um.warszawa.pl/voting/welcome
https://app.twojbudzet.um.warszawa.pl/voting/welcome