Nowe przystanki kolejowe w Warszawie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 gru 2006, 16:03

geograf pisze: Kto powiedział, że wszystkie pociągi o każdej godzinie musza się tam zatrzymywać?
Praktyka.
geograf pisze: O ile czas podróży wydłuży się po dodaniu stacji Arkadia?
Legionowo - Wola obencie jest 49 minut. Na hamowanie+postój+rozruch trzeba 2-3 minut, czyli 4-6%.

[ Dodano: 2006-12-28, 16:05 ]
MeWa pisze:nikt nie powiedział, że "martwe postindustrialne tereny" mają pozostać niewykorzystane.
A gdzie przeniesiesz cmentarz?
MeWa pisze:Sam jej nie stosujesz - chociażby w kontekście pojawiającej się dyskusji propozycji likwidacji np. przystanku tramwajowego Kino Ochota.
Bo jestem zwolennikiem rozwiązań systemowych, a nie prowizorycznych, a likwidacja jednego przystanku takim jest. Nikomu poważnej korzyści nie przyniesie, a sporej liczbie ludzi wymierne straty.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 gru 2006, 16:09

Fikander pisze: A gdzie przeniesiesz cmentarz?
w czym cmentarz przeszkadza? Napiszałeś cmentarz I POSTINDUSTRIALNE tereny.
Fikander pisze: Bo jestem zwolennikiem rozwiązań systemowych, a nie prowizorycznych, a likwidacja jednego przystanku takim jest. Nikomu poważnej korzyści nie przyniesie, a sporej liczbie ludzi wymierne straty.
to temat na oddzielną dyskusję na forum IT, nie mniej jednak u nas jest tendencja do kolejnych "prowizorycznych rozwiązań" w postaci dodawania przystanków (vide Hale Banacha).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 gru 2006, 16:12

MeWa pisze:w czym cmentarz przeszkadza?
Nie no, po prostu generuje tłumy pasażerów. :roll:

Proponuję zakończyć dyskusję - uważam budowę kolejnego przystanku w odległości kilkuset metrów od poprzedniego w momencie, gdy JEDYNYM potencjalnym generatorem potoków jest centrum handlowe, za co najmniej nierozsądną; dawno już minęły czasy, w których jeździło się na zakupy na drugi koniec miasta, CH pełnią teraz w większości funkcję nieomalże lokalną.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 gru 2006, 16:14

przeczysz sam sobie - wpierw piszesz, że koło Arkadii nic nie ma, prawie nic nie generuje tam ruchu, potem twierdzisz, że centrum handlowe pełni funkcję lokalną - to skąd w takim razie tłumy w tym centrum? Poza tym oprócz funkcji handlowej CH pełni funkcję rozrywkową, a to już jest zdecydowanie aspekt ponadlokalny.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 gru 2006, 16:16

MeWa pisze:to skąd w takim razie tłumy w tym centrum?
A skąd tłumy na bazarku pod Halą Banacha? :roll:

I nie widzę żadnej sprzeczności logicznej w tym, co piszę.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 gru 2006, 16:17

bez przesady, nie porównujmy "tłumów" Hali Banacha i starszych pań tam codziennie dojeżdżających, które zresztą dostały swój przystanek do tłumów w CH Arkadia...
Fikander pisze:I nie widzę żadnej sprzeczności logicznej w tym, co piszę.
to przeczytaj jeszcze raz, to co napisałem. Skoro wg Ciebie okolice Arkadii to pustkowie, to co sprawia, iż to centrum jest takie popularne, skoro pełni tylko rolę lokalnego?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 gru 2006, 16:29

Bo CH ma większy 'zasięg' od stacji kolejowej? :roll:

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 gru 2006, 16:31

myślę, że akurat Arkadia, tak jak i Galeria Mokotów dawno wyszły poza lokalność.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 28 gru 2006, 19:42

Dziwna ta stacja przy Arkadii, nie mniej myślę, że potok pasażerów byłby całkiem niezły.
MeWa pisze:myślę, że akurat Arkadia, tak jak i Galeria Mokotów dawno wyszły poza lokalność.
To jest duża racja. Znajomi np. z Ursynowa jeżdżą najczęściej do Arkadii.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 28 gru 2006, 20:24

Popieram tutaj Fikandra. Stacja jest tam niepotrzebna. Będziemy budować kolejną stację oddaloną o 200m, żeby dowieźć paru darmozjadów do Arkadii :shock:, bo nie da się tam tak zbudować stacji, żeby umożliwiała dogodne przesiadki w ciąg JP2

Co do Arkadii, to faktycznie obecnie jest chyba najlepszym CH w Warszawie (również ze względu na dojazd), ale przypominam, o tym co powstaje przy Centralnym.. Po otwarciu tego molocha, Arkadia zyska charakter zdecydowanie bardziej lokalny i straci wielu klientów.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 gru 2006, 20:27

darmozjady, czy nie - też stanowią pasażerów, którzy wcale nie takie małe potoki tworzą do i z Ronda Babka.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 28 gru 2006, 20:34

MeWa pisze:darmozjady, czy nie - też stanowią pasażerów, którzy wcale nie takie małe potoki tworzą do i z Ronda Babka.
Do i z Arkadii a nie Ronda Babka, a to jest zasadnicza różnica, bo nie umieścisz tam stacji przy Arkadii jednocześnie w dogodny sposób do przesiadek na Rondzie bez potrzeby przejścia sporego kawałka z buta. A jak ludzie lubią chodzić to widać na przykładzie dojazdu z Metra do Arkadii, gdzie ludzie czasem wolą czekać 10 minut na tramwaj niż przejść się jeden przystanek piechotką.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 gru 2006, 20:40

Myślę, że więcej będzie można powiedzieć gdy podane będą dokładne dane dotyczące lokalizacji i rozwiązań komunikacyjnych związanych z nową stacją pasażerską.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 28 gru 2006, 20:50

Ja myślę, że nikt nie będzie narzekał jak taka stacja powstanie, ale na pewno są póki co stacje z większym priorytetem do powstania...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 28 gru 2006, 22:37

W Krakowie powstaje o ile wiem 'prywatna' stacja kolejowa, dla obsługi jakiegoś CH. Tak się zastanawiam, czy zarząd CH Arkadia nie sfundowałby przystanku kolejowego - który możnaby przecież połączyć ruchomymi schodami, windami itp. z główną bryłą CH. Wyobrażam sobie, że gdyby 'gdańską obwodnicą kolejową' jeżdziły pociągi relacji np. Pruszków-Sulejówek, alternatywnie (nie zamiast) do obecnej S2 to duża ilość ludzi korzystałaby z tego połączenia. Sam nigdy nie miałem zamiaru jeździć do CH Arkadia pociągiem z Pruszkowa i to nie dlatego, że nie ma takiej relacji Pruszków-DwGdański, bo gdyby była, to i tak 'dzięx'. Bo po co mam łazić po ulicach, przechodzić przez jezdnię czekając na światła itp. skoro mam u siebie Tesco. 'Moje' Tesco ma jednak minusy - duży parking, z którego po zaparkowaniu blachosmroda zasuwam przez 'śnieg i mróz' piechty. Pewnie tego będzie spokojnie ze 150 metrów 'na wygwizdowie'. Myślę, że nie chodzi o fizyczną odległość perony od CH, a o jego 'wbudowanie w CH' - przecież wchodząc do CH pokonuje się w jego wnętrzu znacznie więcej niż 200m. Gdyby peron stacji 'Warszawa Arkadia' był FUNKCJONALNĄ częścią CH to nikt nie liczyłby metrów, idąc np. zadaszonym korytarzem, na który nie pada deszcz.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

ODPOWIEDZ