Paliwa alternatywne w warszawskiej komunikacji miejskiej

Moderatorzy: JacekM, Dantte

TLG

Post autor: TLG » 15 sty 2006, 20:03

Plesim pisze:W Polsce też. Obecnie coraz więcej pojazdów przyjeżdza na tankowanie do gazownii i nie są to już tylko pojazdy Gazownii Warszawskiej.
Nie tylko. Niektóe z pojazdów, należących do PGNiG też. Ale i w wózkach widłowych i pojazdach transportu wewnętrznego w halach fabrycznych i hurtowniach. Są dużo bardziej wydajne niż pojazdy elektryczne.
15/12/2005-12/7/2019

Tm

Post autor: Tm » 24 sty 2006, 8:43

Rzeczpospolita pisze:KOMUNIKACJA Ekologiczne autobusy dla Warszawy
Na gazie przez miasto

Władze miasta planują do końca roku kupić 60 autobusów na gaz i wybudować stację do ich tankowania

- Doszliśmy do porozumienia w sprawie dostaw gazu. Do końca tygodnia podpiszemy umowę z Mazowiecką Spółką Gazownictwa -mówi Janusz Bosakirski, wiceprezes Miejskich Zakładów Autobusowych. - W lutym przewiduję ogłoszenie przetargów na 60 ekologicznych autobusów - twierdzi.

40 pojazdów to niskopodłogowce prosto z fabryki. Władze miasta planują też przerobić na sprężony gaz ziemny 20 używanych autobusów Jelcz 120M kupionych w drugiej połowie lat 90. Według wstępnych szacunków, pojazdy będą łącznie kosztowały 50 mln zł. Od 2007 roku mają kursować na liniach w ścisłym centrum.

Warszawa będzie drugim miastem na Mazowszu z autobusami na gaz. Po Radomiu jeździ ich na razie tylko siedem, ale do końca roku będzie 30.

Warszawskie gazowce będą obsługiwane w zajezdni przy ul. Woronicza, na której terenie urzędnicy planują stację do tankowania. Obiekt ma powstać w tym roku, ale zacznie działać nie wcześniej niż w roku 2007. Pojawił się pomysł, żeby był dostępny przez całą dobę, także dla klientów indywidualnych. Decyzja w tej sprawie jeszcze jednak nie zapadła.

Według Roberta Pastwy z Gazowni Warszawskiej, autobusy będą tankowane każdej doby w trybie mieszanym: 20 przy stanowiskach najbardziej efektywnego tzw. tankowania wolnego (taka operacja trwa kilka godzin), a 40 przy dystrybutorach szybkiego tankowania (od kilku do kilkunastu minut).

O autobusach na gaz szefowie MZA mówią już od kilku lat. Chcą rozpocząć ich eksploatację akurat, kiedy media aż huczą na temat wątpliwości w sprawie ciągłości dostaw tego surowca. Czy to dobry pomysł? - Potrzebujemy ok. 5 mln metrów sześciennych rocznie. W skali kraju to minimalna ilość - odpowiada Janusz Bosakirski z MZA.
Konrad Majszyk
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/wa ... a_a_3.html
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

TLG

Post autor: TLG » 24 sty 2006, 8:55

Rzeczpospolita pisze:Władze miasta planują też przerobić na sprężony gaz ziemny 20 używanych autobusów Jelcz 120M kupionych w drugiej połowie lat 90
Czy Warszawa kupowała w drugiej połowie lat 90. 120M? Bez komentarza. Jak równierz bez komentarza pozostawie opłacalność przebudowy tak starych autobusów jak "kwadraty".
Rzeczpospolita pisze:Warszawskie gazowce będą obsługiwane w zajezdni przy ul. Woronicza, na której terenie urzędnicy planują stację do tankowania.
I niech mi kto powie, że to było trudne do przewidzenia :wink:
Rzeczpospolita pisze:Według Roberta Pastwy z Gazowni Warszawskiej, autobusy będą tankowane każdej doby w trybie mieszanym: 20 przy stanowiskach najbardziej efektywnego tzw. tankowania wolnego (taka operacja trwa kilka godzin), a 40 przy dystrybutorach szybkiego tankowania (od kilku do kilkunastu minut).
Stacja hybrydowa-w sumie dobre rozwiązanie, najbardziej optymalne, nie wymaga rozbudowy dużych magazynów tzw. kaskadowych już sprężonego gazu, gotowego do zatankowania.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sty 2006, 9:06

Chyba jednak chodzi o gnioty...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 24 sty 2006, 12:18

TLG pisze:Rzeczpospolita napisał/a:
Warszawskie gazowce będą obsługiwane w zajezdni przy ul. Woronicza, na której terenie urzędnicy planują stację do tankowania.

I niech mi kto powie, że to było trudne do przewidzenia :wink:
inż. Glonojad pisze:Chyba jednak chodzi o gnioty...
no żesz.... czemu tylko tak dogadzają R7
to się staje powoli chore :evil:
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701

TLG

Post autor: TLG » 24 sty 2006, 16:08

inż. Glonojad pisze:Chyba jednak chodzi o gnioty...
W sumie logika podpowiada, że to chodzi o "gnioty". Ale-jak wiadomo-nigdy niczego nie można być pewnym do końca. Nie zdziwiłbym się, gdyby koniec końców przerobili Neoplany.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość » 24 sty 2006, 16:22

TLG pisze: W sumie logika podpowiada, że to chodzi o "gnioty". Ale-jak wiadomo-nigdy niczego nie można być pewnym do końca. Nie zdziwiłbym się, gdyby koniec końców przerobili Neoplany.
Szczerze mówiąc taka myśl też przemknęła mi kiedyś przez głowę. W przetargu na 40 nowych przegubowców CNG największe chyba szanse ma Solaris, a ten zna się przecież i na Neoplanach. Być może w grę wchodziłoby przerabianie Neo na gaz w Bolechowie. Poza tym MZA oglądało już gazowego Neosia z DLA, mógł im się spodobać ;) Ale to tylko takie teoretyzowanie z nudów, co będzie zobaczymy miejmy nadzieję już w lutym [-o<

TLG

Post autor: TLG » 24 sty 2006, 17:03

Gość pisze:Szczerze mówiąc taka myśl też przemknęła mi kiedyś przez głowę. W przetargu na 40 nowych przegubowców CNG największe chyba szanse ma Solaris, a ten zna się przecież i na Neoplanach. Być może w grę wchodziłoby przerabianie Neo na gaz w Bolechowie. Poza tym MZA oglądało już gazowego Neosia z DLA, mógł im się spodobać Ale to tylko takie teoretyzowanie z nudów, co będzie zobaczymy miejmy nadzieję już w lutym
Też obstawiam Solarisa. Prezes Olszewski przyznał na jednej z konferencji, że bardzo liczy (kto wie, może jest już pewien) na zamówienia z Warszawy. Ciekawe tylko czy też z wynalazkiem typu 8-letni serwis. Neoplana MZA oglądało to, bo po prostu innego nie było. Ale z drugiej strony może nie bez powodu Włościańska zaczeła sie bawić w nowe nadwozia do Jelczy. Z resztą takie 120M z nowym nadwoziem to prawie jak nowe. Tylko jedno-czy to aby na pewno jest opłacalne?
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 24 sty 2006, 18:17

Wszystko dobrze, ale krew mnie zalewa jak MZA nie potrafi ustalić co i jak robić.
Wypowiedz pana Wiesława Protasiewicza - dyrektora do spraw finansowych w MZA z połowy stycznia 2006 roku:
Dodatkowo, ale dopiero w 2007 roku, planowany jest też zakup 40 autobusów na gaz.
Wypowiedz pana Janusza Bosakirskiego - wiceprezesa MZA tydzień póżniej:
W lutym przewiduję ogłoszenie przetargów na 60 ekologicznych autobusów.
Już nie chodzi o ilości ale terminy zamówienia to już rozrzut że ho, ho.
Swoją drogą, jeżeli przetarg się odbędzie, to jak R1 to Solaris. :-D

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 24 sty 2006, 18:42

TLG pisze:Też obstawiam Solarisa. Prezes Olszewski przyznał na jednej z konferencji, że bardzo liczy (kto wie, może jest już pewien) na zamówienia z Warszawy.
:arrow: Tylko może być problem, jeśli w specyfikacji przetargu zostanie zapisane, że producent musi już prowadzić seryjną produkcję autobusów CNG. W Radomiu był taki zapis, Solaris wygrał, ale przetarg został unieważniony, bo okazało się, że seryjnej produkcji nie prowadzi.

TLG

Post autor: TLG » 24 sty 2006, 19:14

Też o tym pomyślałem. Zależy jak by to sformuoiwali w przetargu. Czy produkcja autobusów dla Rzeszowa podchodzi pod produkcje seryjną? Teraz to trudno powiedzieć do czasu przetargu. Ale pewnie MZA postawi na Solarisy.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość » 24 sty 2006, 19:35

Jeden z przedstawicieli Solarisa mówił pod koniec ubiegłego roku, że poszczególne warianty długości wozów CNG produkowane będą na zamówienie, zgodnie z zapotrzebowaniem. Jeśli Warszawa się nie zgłosi, to wydaje mi się że długo poczekamy sobie jeszcze na SU18 CNG...

TLG

Post autor: TLG » 24 sty 2006, 19:46

Gość pisze:Jeden z przedstawicieli Solarisa mówił pod koniec ubiegłego roku, że poszczególne warianty długości wozów CNG produkowane będą na zamówienie, zgodnie z zapotrzebowaniem.
Tak jak każdy inny producent, który oferuje takie autobusy. Warszawa nie ma co zgłaszać. Po prostu rozpisuje sie przetarg. I tylko problem jakie wymogi zostaną postawione w przetargu. Przynajmniej wiemy, że nie grozi nam Jelcz
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość » 24 sty 2006, 19:48

TLG pisze: Tak jak każdy inny producent, który oferuje takie autobusy. Warszawa nie ma co zgłaszać.
Ekhm, chodziło mi o to, że nie widzę póki co chętnych na przegubowe gazowce (a przynajmniej w Polsce), więc jeśli MZA się nie zdecyduje to raczej długo takich nie wyprodukują ;)

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 24 sty 2006, 21:25

Gość pisze:Ekhm, chodziło mi o to, że nie widzę póki co chętnych na przegubowe gazowce (a przynajmniej w Polsce), więc jeśli MZA się nie zdecyduje to raczej długo takich nie wyprodukują ;)
Być może będą: Wrocław czy Trójmiasto.

ODPOWIEDZ