Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

mariow

Post autor: mariow » 22 lut 2008, 14:36

pawcio pisze:Ja jestem za,
mi tez sie podoba
pawcio pisze: na koncpecję rozcinania 507 przy okazji wysyłania połówki 517 na Gocław lub Marysin
nie przejdzie rozcinanie 517. ostatnio Targówek jest podobno równorzędny Ursusowi popytowo (by Jarek)
PURA VIDA!

Lipa

Post autor: Lipa » 22 lut 2008, 14:36

Dennis pisze:A może jednak skasujmy E-6 i nie uruchamiajmy E-7, wyślijmy 507 na Bródno, a supermocne 506 na Gocław (coś sam kiedyś proponował, choć wówczas było to nie do przyjęcia)
Też dobry pomysł. Rozumiem że nowe E-5 zaakceptowane. ;-)

[ Dodano: 2008-02-22, 14:37 ]
mariow pisze:nie przejdzie rozcinanie 517. ostatnio Targówek jest podobno równorządny Ursusowi popytowo
Ale nikt nie mówi teraz o rozcinaniu 517.

mariow

Post autor: mariow » 22 lut 2008, 15:40

I jeszcze skan artykułu z Dziennika zamieszczony na SSC

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... st18590602

W skrócie: Ostrobramska moze niezadługo potrzebowac niezłego wzmocnienia busów ....

[ Dodano: 2008-02-22, 15:42 ]
Lipa pisze:Ale nikt nie mówi teraz o rozcinaniu 517.
no tak zrozumiałem tę "połówkę 517" o której napisał pawcio ....
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 22 lut 2008, 15:45

Dennis pisze:
Nazgul pisze:Ostatnim przystankiem na Ostrobramskiej powinno być Centrum Optyki
:shock: Bo??! Jakoś nie znajduję merytorycznych argumentów za wywaleniem co najmniej RAWARu =; Bo 158, 182 i 135 mają? :rotfl2:
Mają 5xx...
Pisałem to w założeniu, że Ex będzie jechał do Płowiecka/Marsa i głównie dla przesiadających się tam pasażerów oraz powiedzmy mieszkańców okolic Centrum Optyki byłby utworzony. Żeby realnie przyspieszyć więc podróż do Politechniki linia taka musiałby omijać coś więcej niż tylko Saską. IMHO tworzenie Ex jadącego z Os. Ostrobramska głównie tylko po to, żeby ominąć tylko Saską to gra nie warta świeczki. To usuńmy może Saską z 405 i mamy prawie że ten sam efekt..

mariow

Post autor: mariow » 22 lut 2008, 15:48

Nazgul pisze:To usuńmy może Saską z 405 i mamy prawie że ten sam efekt..
Marszałkowska, Pl. Na Rozdrozu, OI PKP, Berestecka, Popularna, Mikołajska, Ryżowa - sporo by było tego usuwania .....
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 22 lut 2008, 15:53

mariow pisze:
Marszałkowska, Pl. Na Rozdrozu, OI PKP, Berestecka, Popularna, Mikołajska, Ryżowa - sporo by było tego usuwania .....
Pisałem o odcinku do Politechniki... A rozdroże IMHO powinno być, dla sporej grupy osób jadących na trakt.

mariow

Post autor: mariow » 22 lut 2008, 15:57

Nazgul pisze:Pisałem o odcinku do Politechniki...
ale patrzmy na całość - to nie bedzie linia do Politechniki.
PURA VIDA!

Lipa

Post autor: Lipa » 22 lut 2008, 16:11

To będzie linia z Os. Ostrobramska a nie z Płowieckiej więc nie ma co nad tym dywagować. A Rozdroże powinno zostać, ta linia musi się gdzieś zapełnić a nie jeździć z zajętymi tylko miejscami siedzącymi. Wystarczy się pozbyć Saskiej i Marszałkowskiej. O tym już była tutaj mowa a Wy znowu swoje.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 lut 2008, 16:22

mariow pisze:
Ryżowa to niekoniecznie do usunięcia :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 lut 2008, 19:17

Dennis pisze:A może jednak skasujmy E-6 i nie uruchamiajmy E-7, wyślijmy 507 na Bródno, a supermocne 506 na Gocław (coś sam kiedyś proponował, choć wówczas było to nie do przyjęcia) :-k
Przemyślałem sobie tą kwestię i doszedłem do następujących wniosków:
1. Ty to masz pamięć, już nawet ja zdążyłem o tym zapomnieć!
2. Problem Bródna. Nawet jeżeli to nieco przesadzone, to nie po to cięto 506 do 20 minut, by wpuszczać tam teraz 507 co 12/15/12//20.
3. 506 dla Gocławia to albo 6/15/7,5//20 przy założeniu, że powsyaje jeszcze linia na Politechnikę co 12/-/12//- lub 4-5/15/6//20 bez takiej linii. Nie za dużo dla Jelonek?
4. Dojazd Jelonek na Świętokrzyską zawieszasz na jednym 125, wystarczy?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 22 lut 2008, 19:45

Lipa pisze:To będzie linia z Os. Ostrobramska a nie z Płowieckiej więc nie ma co nad tym dywagować. A Rozdroże powinno zostać, ta linia musi się gdzieś zapełnić a nie jeździć z zajętymi tylko miejscami siedzącymi. Wystarczy się pozbyć Saskiej i Marszałkowskiej. O tym już była tutaj mowa a Wy znowu swoje.
Ale taka linia na odcinku do Politechniki jest bez sensu, jej ekspresowość ma polegać na wywaleniu z niej Gocławian, dla szybszego dowiezienia ciągu Ostrobramskiej bez zahaczenia o Płowiecką/Marsa, czyli tam gdzie Ex by się najbardziej przydała dowożąc szybko do centrum mieszkańców dalszych dzielnic. To już lepszy efekt da linia z Polibudy na Gocław, bo raz że odciąży wszystkie 5xx to i dla Gocławian umożliwi przejazd bez przesiadki.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 lut 2008, 20:09

Nazgul pisze:To już lepszy efekt da linia z Polibudy na Gocław, bo raz że odciąży wszystkie 5xx to i dla Gocławian umożliwi przejazd bez przesiadki.
No ale oni nie chcą jeździć bez przesiadki... :twisted:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dennis

Post autor: Dennis » 22 lut 2008, 20:23

Lipa pisze:Też dobry pomysł. Rozumiem że nowe E-5 zaakceptowane.
A skąd taki wniosek? :P Mnie się nie tyle podoba pozbawienie Ursusa jednej linii wogóle, ile pakowanie tam dwóch - jadących po bardzo podobnych trasach - ekspresów :D Zaproponowany przeze mnie dinx z 506 i 507 można wcielić w życie po prostu np. skracając E-5 do PTK, a 405 zostawiając w świętym spokoju, nie?
pawcio pisze:2. Problem Bródna. Nawet jeżeli to nieco przesadzone, to nie po to cięto 506 do 20 minut, by wpuszczać tam teraz 507 co 12/15/12//20.
Ha, autobusy na Bródnie chyba wogóle stanowią ostatnio dla ZTMu główny problem :P Jeśli chodzi o częstotliwość, to Bródna nie zachęci się do korzystania z linii widmowych, to na pewno. Poza tym może jednak dałoby się Nowemu Bemowu trochę podaży uszczknąć, nie wiem sam :-k Natomiast obawiam się, iż linia z Nowego Bemowa, jadąca przez Świętokrzyską na Bródno, chyba nie ma dużych szans być wykorzystywana w dalszych relacjach (chociaż jak już wytną wszystkie tramy kursujące pomiędzy tymi osiedlami, to kto wie). Ponadto rozkładamy tym sposobem wspólnotę trasową 501/507, od GÓRCÓW do CENTRUM. Mniej więcej tyle samo dodatnich plusów, co ujemnych minsów.
pawcio pisze:3. 506 dla Gocławia to albo 6/15/7,5//20 przy założeniu, że powsyaje jeszcze linia na Politechnikę co 12/-/12//- lub 4-5/15/6//20 bez takiej linii. Nie za dużo dla Jelonek?
Ostanio podoba mi się szkieletyzacja, więc wolałbym bez linii na Politechnikę. Ale 5 dla Jelonek, to chyba jednak za dużo. Chyba, żeby trochę pomącić, i 125 oraz 408 skierować przez Człuchowską, 506 przez Szeligowską i Lazurową, a 105 skrócić do Cm. Wolskiego (od Bemowa), degradując ją do linii o charakterze lokalnym (chociaż to będzie trudne, jak ZTM uwiesi nań całe Boernerowo :roll:) :-k
pawcio pisze:4. Dojazd Jelonek na Świętokrzyską zawieszasz na jednym 125, wystarczy?
Ja bym zaryzykował. Co prawda ludzie na Człuchowskiej przyzwyczaili się już do dojazdów w okolice Metra Świętokrzyska, ale IMHO jeżdżą tak właśnie bardziej z przyzwyczajenia, niż rzeczywistych potrzeb :-k Sam nie wiem, głowy nie daję, dobrze, że to tylko akademickie rozważania :D W każdym razie wówczas 408 raczej solówkowe, ale za to 125 w pełni 18-o metrowe.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 lut 2008, 20:41

Jeśli chcecie 507 zabić, to niech jedzie na to Bródno. Chyba, że nauczycie je latać...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dennis

Post autor: Dennis » 22 lut 2008, 20:44

Czyli przyznajesz otwarcie, że obecna "koordynacja" 506 z E-6 z założenia może i mogła być jedynie fikcyjna?

ODPOWIEDZ