Autobusy San i inne pojazdy historyczne

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 23 lis 2006, 16:52

chruscik pisze:Co do dziadka, sadze ze powinien znalesc sie w kolekcji KMKM, tyle ze poki co na stanie prywatnej osoby/firmy lub samo MZA (...) powinni myslec o zachowaniu tego i paru innych wozow.
MZA to jest firma przewozowa, a nie organizacja charytatywna.
Jej zadaniem jest eksploatacja taboru, a jak już się zużyje pozbywanie się go. Szefostwo MZA nie ma prawa plątać firmy w jakiekolwiek układy z jakimi innymi podmiotami (np. klubami, organizacjami etc), mających na celu takie gospodarowanie taborem, jak chcą tego jakieś zewnętrzne podmioty.

Autobusy wycofane z ruchu powinny być wystawiane na sprzedaż na wolnym runku – i nie ma znaczenia czy będzie to np. 5254 czy jakikolwiek inny pojazd powinien być zbytu w drodze przetargu, i po rynkowych cenach.

A to że akurat sobie KMKM upodobał np. 5254 to powinno MZA tyle obchodzić, co Afrykańczyka zeszłoroczny śnieg w Polsce Autobus to autobus, i jeżeli MZA uzna to za stosowne, i uzyska odpowiednią zgodę ZTM może do przemalować nawet na różowo – i wara wam od tego i innych autobusów. Do czasu aż autobus jest eksploatacji może się z nim dziać wszystko to, co dzieje się z innymi pojazdami. I żadne naciski KMKM że akurat ten autobus sobie upodobali nie powinny tu mieć żadnego znaczenia.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 23 lis 2006, 17:05

Predator pisze:
chruscik pisze:Co do dziadka, sadze ze powinien znalesc sie w kolekcji KMKM, tyle ze poki co na stanie prywatnej osoby/firmy lub samo MZA (...) powinni myslec o zachowaniu tego i paru innych wozow.
MZA to jest firma przewozowa, a nie organizacja charytatywna.
Jej zadaniem jest eksploatacja taboru, a jak już się zużyje pozbywanie się go. Szefostwo MZA nie ma prawa plątać firmy w jakiekolwiek układy z jakimi innymi podmiotami (np. klubami, organizacjami etc), mających na celu takie gospodarowanie taborem, jak chcą tego jakieś zewnętrzne podmioty.

Autobusy wycofane z ruchu powinny być wystawiane na sprzedaż na wolnym runku – i nie ma znaczenia czy będzie to np. 5254 czy jakikolwiek inny pojazd powinien być zbytu w drodze przetargu, i po rynkowych cenach.

A to że akurat sobie KMKM upodobał np. 5254 to powinno MZA tyle obchodzić, co Afrykańczyka zeszłoroczny śnieg w Polsce Autobus to autobus, i jeżeli MZA uzna to za stosowne, i uzyska odpowiednią zgodę ZTM może do przemalować nawet na różowo – i wara wam od tego i innych autobusów. Do czasu aż autobus jest eksploatacji może się z nim dziać wszystko to, co dzieje się z innymi pojazdami. I żadne naciski KMKM że akurat ten autobus sobie upodobali nie powinny tu mieć żadnego znaczenia.
Koniec Świata, rzekł by Pan Popiołek. ](*,)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 lis 2006, 17:15

Predator pisze:MZA to jest firma przewozowa, a nie organizacja charytatywna.
Co nie znaczy, ze nie moze posiadac swojej Izby Pamieci i dbac o historie firmy.
Na szczescie nie masz pojecia o staraniach MZA i KMKM aby jednak kilka wozow zachowac.

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 23 lis 2006, 19:32

jacek2357 pisze:Nie dość, że wygadujesz głupoty, to masz jeszcze rozdwojenie jaźni? ;-)
Szyderców olewamy [-X

"Młody" to dziadek jest teraz, też każdy bus wkońcu będzie się kwalifikował na zabytek, o to mi chodziło z Ikarusami, pozatym "dziadek", jest bardzo odmienny technicznie od innych więc raczej zostanie pocięty, raczej unikatów się nie zachowuje się w Polsce. Raczej Volvo i Biała Dama zostanie zachowana. Są to busy z Jelcza i nie będize problemów z częściami oraz z odrestaurowywaniem go za powiedzmy 5-10 lat. Trzeba się dziś zainteresować takimi kwestiami. Na stronach czytałem iż TMMB powoli będize likwidować kolecję, jeśli się to stanie, nie wiem jak KMKM zareaguje na to gdyż są 3 nasze autobusy, i przydałoby się je przejąć.

pozatym nawet na wzmiankowanym dziadku była reklama, jakoby MZA="tradycja i nowoczesność", pozatym za 24 lata będzie 100 autobusów i załorzę się że nawet z cynizmu czyt. promocji w oczach rady miasta MZA chce wypaść na firmę dbającą o swoją historię.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 23 lis 2006, 19:35

Czy Ty w ogóle rozumiesz o czym jest mowa? Za autobus 10-12 letni jakimi są Ikarusy 405, 411 czy 417 a także Neoplan "dziadek" klub musiałby płacić pełną składkę do ubezpieczenia. Poza tym utrzymanie takiego autobusu będzie trudniejsze, niezbyt jest miejsce na autobusy... A tak swoją drogą, to jako członek klubu zapraszam na najbliższe zebranie, które odbędzie się 1 grudnia, o 17:00 na R-3 Mokotów...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 23 lis 2006, 19:37

205WrAs pisze:Na stronach czytałem iż TMMB powoli będize likwidować kolecję, jeśli się to stanie, nie wiem jak KMKM zareaguje na to gdyż są 3 nasze autobusy, i przydałoby się je przejąć.
Chodzi o tych z Bydgoszczy?
Masz jakiś adres ich strony?

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 23 lis 2006, 19:38

Nie, nie są teraz ale będą i wtedy co tak jak z Sanami które trzeba ze złomu wyciągać, pozatym na KMKM chodzę od 3 lat i co wiem co się dzieje.
Popatrz na 9002, chodzi o takie coś przywrócenie jakiemuś Ikarowi barw z 1981 i jakiejś solówce wyglądu z 1985, KMKM jeż zbiera elementy na taką przemianę.

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 23 lis 2006, 21:43

205WrAs pisze:"dziadek"
Pierwszy niskacz w Warszawie, wiec jednak jakas wartosc ma. Poza tym nikt nie mowi aby zgarnac go od tak teraz, jak sie "wyczerpie" wtedy powinien isc na zabytek. Volvo i Biala Dama nie mialy diametralnego wplywu na stoleczna KM.
MOBILIS Ursus

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 23 lis 2006, 21:56

Wiesz, mówie on jest za bardzo odmienny, części są tak samo drogie jak odratowywanie Ikarusa 417 (pierwszego przeguboniskacza). Niestety dlatego też ja spotykam się ze niezrozumieniem. Ja chce ratować Ik417, a ty dziadka. Sądze żę i dziadek i Volvo nie będzie zachowane. Białą damę zachowają bo to gniot i tyle

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 23 lis 2006, 21:57

205WrAs pisze:Ja chce ratować Ik417,
Proszę bardzo. Napisz pismo do MZA, że jesteś chętny, by zakupić ten wóz.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 23 lis 2006, 22:00

No a chruścik chce dziadka i tak w kółko, niech chociaż zachowają Ik280, Ik260. Przecież w muzeum musimy mieć napradę 200% warszawskich zabytków. :-#
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

zadzior

Post autor: zadzior » 23 lis 2006, 22:07

205WrAs pisze:
jacek2357 pisze:Nie dość, że wygadujesz głupoty, to masz jeszcze rozdwojenie jaźni? ;-)
Szyderców olewamy [-X

"Młody" to dziadek jest teraz, też każdy bus wkońcu będzie się kwalifikował na zabytek, o to mi chodziło z Ikarusami, pozatym "dziadek", jest bardzo odmienny technicznie od innych więc raczej zostanie pocięty, raczej unikatów się nie zachowuje się w Polsce. Raczej Volvo i Biała Dama zostanie zachowana. Są to busy z Jelcza i nie będize problemów z częściami oraz z odrestaurowywaniem go za powiedzmy 5-10 lat. Trzeba się dziś zainteresować takimi kwestiami. Na stronach czytałem iż TMMB powoli będize likwidować kolecję, jeśli się to stanie, nie wiem jak KMKM zareaguje na to gdyż są 3 nasze autobusy, i przydałoby się je przejąć.

pozatym nawet na wzmiankowanym dziadku była reklama, jakoby MZA="tradycja i nowoczesność", pozatym za 24 lata będzie 100 autobusów i załorzę się że nawet z cynizmu czyt. promocji w oczach rady miasta MZA chce wypaść na firmę dbającą o swoją historię.
Po pierwsze: pojazdy stojące w Bydgoszczy nie sa własnościa KMKM, więc niby jak Klub ma zareagować? Po drugie: w Bydgoszczy sa 4 ex-warszawskie autiobusy, ale wszystkie są w stanie nie do użytku. Zatem nawet zakładając, że Klub odzyskałby te pojazdy, co miałby z nimi zrobić? Skąd pieniadze na remont pojazdów, które nie zainteresuja nikogo poza wąska grupą (z reguły ubogich) entuzjastów? Skąd pieniądze na utrzymanie autobusów, które nie są zabytkami (koszt rocznego utrzymania takiego pojazdu to kilkanaście tysięcy PLN)? Gdzie te autobusy postawić i skąd pieniądze na opłacenie placu z ochroną? Takie są obecne realia i w kwestii tzw. krótkich serii zapewne sie nic nie zmieni.
Pozdrawiam serdecznie
Paweł Zadrożny
http://firr.org.pl/uploads/PUB/090608_D ... iejska.pdf

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 23 lis 2006, 22:11

zadzior pisze:
205WrAs pisze: Szyderców olewamy [-X

Po pierwsze: pojazdy stojące w Bydgoszczy nie sa własnościa KMKM, więc niby jak Klub ma zareagować? Po drugie: w Bydgoszczy sa 4 ex-warszawskie autiobusy, ale wszystkie są w stanie nie do użytku. Zatem nawet zakładając, że Klub odzyskałby te pojazdy, co miałby z nimi zrobić? Skąd pieniadze na remont pojazdów, które nie zainteresuja nikogo poza wąska grupą (z reguły ubogich) entuzjastów? Skąd pieniądze na utrzymanie autobusów, które nie są zabytkami (koszt rocznego utrzymania takiego pojazdu to kilkanaście tysięcy PLN)? Gdzie te autobusy postawić i skąd pieniądze na opłacenie placu z ochroną? Takie są obecne realia i w kwestii tzw. krótkich serii zapewne sie nic nie zmieni.
Chyba po to sa te zebrania, aby takie zagadnienia poruszać?
Trzeba szukac sponsorów, a nie lamentować, bo za chwile z tych zabytków i niby zabytków nic nie bedzie?

Tm

Post autor: Tm » 23 lis 2006, 22:57

żeby to byli chętni do takiego(długoterminowego!) sponsoringu, ani to jakaś szczególna reklama, ani prestiż dla firmy
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 23 lis 2006, 23:01

Tm pisze:żeby to byli chętni do takiego(długoterminowego!) sponsoringu, ani to jakaś szczególna reklama, ani prestiż dla firmy
Pokombinowac zawsze można, nóż, widelec ktos sie trafi z funduszami i zamiłowaniami.

ODPOWIEDZ