Wiaty przystankowe
Moderator: Wiliam
- Solaris U10
- tarantula01
- Kontakt:
Są także na przystankach: Buchnik02, Buków i przy Aluzyjnej (3 szt.)Bernard pisze:Nowa wiata też na przystanku BUCHNIK 01.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Fajnie, bo może w końcu będą nowe wiaty
. Tylko szkoda, że będzie pod nimi ciemno...

http://www.zw.com.pl/artykul/2,308491_P ... lamy_.htmlŻycie Warszawy pisze:Półtora tysiąca wiat w zamian za reklamy
Konrad Majszyk 21-11-2008, ostatnia aktualizacja 21-11-2008 22:40
Taki projekt wygrał konkurs w 2006 roku. Na ulicach ma się pojawić 1,5 tys. tego typu wiat. Firmy reklamowe próbowały wylobbować zastosowanie bardziej siermiężnego, ale tańszego produktu. Ostatecznie udało im się „odchudzić” ten wybrany
W styczniu ratusz ma ogłosić przetarg na firmę, która wymieni stare wiaty. Nowe będą przeszklone, ale bez dodatkowego oświetlenia.
Wybrana firma reklamy zewnętrznej zapłaci za produkcję wiat, ich montaż i utrzymanie. W zamian będzie czerpała zyski z wynajmu 6 tys. znajdujących się tam podświetlanych tablic przez 10 albo 20 lat (jak długo, nie zostało ustalone). Różne warianty tej współpracy opracowuje właśnie dla ratusza firma konsultingowa.
– Warunki przetargu będą gotowe do końca grudnia. Ogłosimy go na początku przyszłego roku – mówi „ŻW” naczelnik Wydziału Estetyki Miejskiej Tomasz Gamdzyk.
To już kolejna deklaracja w tej sprawie. Nowe wiaty miały się pojawić na przystankach na przełomie 2007 i 2008 roku. Wzór architektoniczny został wybrany przez miasto w konkursie w 2006 roku.
Zwyciężyła lekka, przeszklona konstrukcja z podświetlanymi panelami i aluminiową ławką. Wiatę wymyślili profesorowie Akademii Sztuk Pięknych Jerzy Porębski i Grzegorz Niwiński, którzy zaprojektowali także meble miejskie dla Krakowskiego Przedmieścia. Dlaczego zastępowanie starych wiat odbywa się w stolicy tak wolno? Bo od samego początku przy wynikach konkursu próbowano „majstrować“. Architektoniczna konkurencja wytykała zwycięzcom, że to projekt dla krajów o cieplejszym klimacie – pod tą wiatą pasażerowi będzie trudniej ukryć się przed wiatrem i śniegiem.
Równolegle ruszył lobbing firm reklamowych, którym ten projekt także był nie w smak z powodu wysokiej ceny (jak usłyszeliśmy, taka wiata kosztuje tyle, co dobrej klasy samochód). W nieoficjalnych rozmowach z decydentami padał też argument, że operator będzie skazany na współpracę z firmą wzorniczą Tejbrant, która może przez to zawyżać ceny.
Ostatecznie firmy reklamowe odniosły zwycięstwo połowiczne. Ratusz pozwolił, żeby w najwyższym standardzie powstało tylko 500 – 600 wiat w centrum Warszawy. Pozostałe będą w wersji skromniejszej, np. bez dodatkowego oświetlenia (poza jarzeniówkami wydobywającymi z mroku reklamę).
W Warszawie stoi ponad 2 tys. wiat, z których 1,2 tys. to zardzewiałe konstrukcje z lat 70. i 80. Poza tym mamy 500 wiat już zniszczonych Adpolu z początku lat 90. Do końca roku Zarząd Transportu Miejskiego ustawi 70 nowych – niezgodnych z projektem z 2006 roku.
Życie Warszawy
Pozdrawiam.
Podświetlenie?Teokryt pisze:Gdzie jest miejsce na nazwę przystanku i numery linii?
Szyba boczna od strony kierunku jezdy?
Słupek przystankowy?
Ściana przystanku?
Dużo jest możliwości.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Przykład Krakowskie Przedmieście.Teokryt pisze:Cytat:
Podświetlenie?
Z której strony?
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Łysakowska 02. Nowa wiata. Fajnie tylko, że z tego przystanku nikt nie korzysta. Już nawet na 01 by się dużo bardziej przydała.
http://www.youtube.com/watch?v=4iSwjKupCO0
CAŁA PRAWDA O LEWAKACH
CAŁA PRAWDA O LEWAKACH