Tabor Kolei Mazowieckich

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 05 wrz 2006, 21:52

Hieronim pisze:A nie 10? 4(PR)+6(KM)=10
eee tam.. u mnie używają jednej, bez wpisanych godzin - te wpisuje kasjerka.
solaris8315 pisze:Tak, chcą także obsługiwać połączenia międzywojewódzkie.
Najpierw niech rozpisza przetarg na te push-pulle. Przetarg na EZT ciągnął się 2 lata. A na połączenia międzywojewódzkie w najbliższych latach też bym nie liczył. Niech najpierw uporają się z brakami taborowymi na Mazowszu. 10 Stadlerów, 2 EW60 to mało.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 wrz 2006, 8:29

Żadnych piętrusów na linii grodziskiej, co za kretynizm... już i tak mnóstwo czasu zajmuje wymiana pasażerów, a tu sie ich jeszcze, w przeliczeniu na jedne drzwi, dokłada... ](*,) ](*,) ](*,) .

O sensowności pushnpulli w województwie, w którym praktycznie nie ma dworców czołowych - jest za to masa eztów - nie będę się wypowiadał.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 06 wrz 2006, 9:40

inż. Glonojad pisze:O sensowności pushnpulli w województwie, w którym praktycznie nie ma dworców czołowych - jest za to masa eztów - nie będę się wypowiadał.
Chodzi przede wszystkim nie o zmiennokierunkowość tych składów (to rzeczywiście nie ma specjalnego sensu, bo zmiana kierunku nie trwa jakoś szczególnie długo) a o to, że składy są piętrowe. Nie wiem czy jechałeś "bipą" do Radomia. Na tej trasie się piętrowe składy sprawdzają. Pewnie na trasie do Ciechanowa będzie podobnie. Na RER, PID i w innych systemach regionalnej kolei piętrowe składy są normą.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 wrz 2006, 10:34

Obrazek
WARSZAWA
KRÓTKO

Kolej na piętrusy

Jedenaście nowoczesnych piętrowych pociągów kupi samorząd województwa Kolejom Mazowieckim. Pieniądze - 200 mln zł - będą pochodziły z kredytu zaciągniętego w Europejskim Banku Inwestycyjnym. - Piętrowe pociągi typu push-pull zabiorą prawie dwa razy więcej pasażerów niż te, które dziś wykorzystujemy - zamiast 200 w każdym będzie 360 miejsc siedzących. Wagony będą wyposażone w klimatyzację i przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych - opowiada prezes Kolei Mazowieckich Halina Sekita. - Nowe pociągi będą też ekonomiczniejsze - energia tracona podczas hamowania będzie odzyskiwana przez specjalny system. Dzięki temu zaoszczędzimy rocznie nawet 6 mln zł. Przetarg na zakup piętrusów zostanie rozpisany jeszcze we wrześniu. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, nowe pociągi wyjadą na linie kolejowe łączące stolicę z Ciechanowem, Siedlcami i Radomiem na przełomie 2007 i 2008 roku.

emk
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 06 wrz 2006, 11:16

Gazeta pisze:Piętrusy dla Mazowsza na kredyt

Za niewiele ponad rok na torach Mazowsza pojawią się nowe piętrowe pociągi. Na ich zakup władze województwa zaciągnęły 200 mln zł kredytu.

Wczoraj marszałek Adam Struzik i wiceprezes Europejskiego Banku Inwestycyjnego Ivan Pilip podpisali umowę kredytową na zakup 11 nowoczesnych pociągów typu push-pull dla Kolei Mazowieckich. Każdy ze składów posiada 200 miejsc siedzących, czyli prawie dwukrotnie więcej niż tradycyjne pociągi. - Dzięki temu zakupowi koszty eksploatacji taboru obniżą się w ciągu roku nawet o 1,5 mln euro - zapewnił marszałek Struzik.

Pociągi obsługiwać będą najbardziej obciążone połączenia z Warszawy do Grodziska Maz. i Sochaczewa oraz w obrębie aglomeracji stołecznej. Jako przyśpieszone pojedyncze składy kursować będą także na trasach łączących Warszawę z Ciechanowem, Siedlcami, Radomiem, Łodzią, Białymstokiem i Lublinem. Nowe pociągi pojawią się na torach na przełomie 2007-08 roku.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 06 wrz 2006, 18:13

Koleje Mazowieckie pisze:11 pociągów za 200 mln
5 września br., podpisano umowę kredytową na sumę 200 mln zł pomiędzy Urzędem Marszałkowskim a Europejskim Bankiem Inwestycyjnym.

-Inwestycja ta ma na celu rozluźnienie ruchu kolejowego na często uczęszczanych trasach województwa mazowieckiego. Nowe, znacznie pojemniejsze pociągi zapewnią wysoki komfort jazdy wszystkim pasażerom - powiedział po podpisaniu kontraktu Marszałek Województwa Mazowieckiego, Adam Struzik.

Pociągi typu push-pull składają się z piętrowych wagonów i lokomotywy. Liczba miejsc siedzących jest o ok. 80 proc. większa w stosunku do tradycyjnych Elektrycznych Zespołów Trakcyjnych. Prędkość maksymalna, jaką może osiągnąć pociąg, wynosi 160 km/h.

Dzięki zakupowi koszty eksploatacji taboru w ciągu roku obniżą się nawet o 1,5 mln euro.

- Obniżenie kosztów związane jest głównie z energią trakcyjną, gdzie zachodzi zjawisko rekuperacji (odzyskiwania) prądu zużytego do wprowadzenia pociągu w ruch oraz przy hamowaniu – wyjaśniła Prezes Kolei Mazowieckich, Halina Sekita.

Kredyt, opiewający na sumę 50 mln euro (równowartość blisko 200 mln zł) zostanie zaciągnięty na okres do 25 lat z możliwością wcześniejszej spłaty. Środki na jego spłatę będą pochodzić z dochodów własnych budżetu Województwa Mazowieckiego.

Procedury przetargowe rozpoczną się w październiku br. Do Kolei Mazowieckich pociągi trafią pod koniec 2007 roku, natomiast na tory wyjadą na przełomie 2007 i 2008 roku.

Umowę podpisali: Marszałek Województwa Mazowieckiego – Adam Struzik, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego – Jan Engelgard oraz wiceprezes Europejskiego Banku Inwestycyjnego z siedzibą w Luxemburgu – Ivan Pilip.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 wrz 2006, 19:59

TLG pisze: Chodzi przede wszystkim nie o zmiennokierunkowość tych składów (to rzeczywiście nie ma specjalnego sensu, bo zmiana kierunku nie trwa jakoś szczególnie długo) a o to, że składy są piętrowe. Nie wiem czy jechałeś "bipą" do Radomia. Na tej trasie się piętrowe składy sprawdzają. Pewnie na trasie do Ciechanowa będzie podobnie. Na RER, PID i w innych systemach regionalnej kolei piętrowe składy są normą.
Jasne, aczkolwiek:
a) w KM-KM są jeszcze spore rezerwy częstotliwości (czytaj: jeżdżą skandalicznie rzadko!), za wyjątkiem E20, gdzie rzeczywiście nie bardzo da się co jeszcze wcisnąć w szczycie,
b) w artykule mówi się o eksploatacji na linii grodziskiej, gdzie w/w są spore, wszystkie perony zostały wybudowane na 3xEZT, zaś już przy jednopiętrowych zespołach są spore problemy z prędkością wymiany pasażerów.
Osobiście na linii grodzisko--otwockeij, widziałbym modularne EZTy (nawet i dwuczłonowe) z przechodnimi czołami, składane, w zależności od potrzeb, w składy od 40 do 200 metrów.
Linia ta nigdy na więcej niż 120 nie będzie (bo i po co, w każdym razie do Grodziska i Otwocka ), więć niearedofynamiczne czoła nie powinny bardzo przeszkadzać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 06 wrz 2006, 21:06

inż. Glonojad pisze:Żadnych piętrusów na linii grodziskiej, co za kretynizm... już i tak mnóstwo czasu zajmuje wymiana pasażerów, a tu sie ich jeszcze, w przeliczeniu na jedne drzwi, dokłada... ](*,) ](*,) ](*,) .
Ale tu jest mowa o pociągach przyspieszonych bez przystanków pośrednich.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 wrz 2006, 22:09

Mam nadzieję.
Chociaż, może na osobówki na linii legionowskiej i wileńskiej też by nie było aż tak złe - w sumie wagon się dopycha aż do stacji końcowej, gdzie się wszyscy pasażerowie wysypują. :-k

TLG

Post autor: TLG » 19 wrz 2006, 18:59

Na stronach Stadlera pojawiła się już wizualizacja FLIRT'a dla Kolei Mazowieckich. Oczywiście co do schematu malowania pewnie zmieni się jeszcze pare razy.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 wrz 2006, 19:12

Zwłaszcza, że teraz to nie bardzo barwy kaemowe przypomina ;). Może to jednostka na PST, a oni się pomylili? O-) O-)

A ja i tak uważam, że lepiej było kupić 15 kaktusów [-(

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 21 wrz 2006, 9:19

Ta wizualizacja to pojawiła się w dzień po podpisaniu umowy. Oprócz tego znalazłęm też tam prospekt jednostki dla Włoch o takiej samej (prawie) specyfikacji jak dla KM.

TLG

Post autor: TLG » 21 wrz 2006, 9:35

Jednak nadal (jak Glon) uważam, że KM-KM dało dupy decydując się na te sprzęty. Jako jeden z nielicznych tutaj (poza mną chyba tylko Flash) jechałem Acatusem. Jednostka nadaje się dużo lepiej do ruchu aglomeracyjnego niż niskopodłogowy FLIRT (perony na WWK są wysokie-poco jednostka z obniżoną podłogą?).
Tak swoją drogą zastanawiam się czy KM-KM zacznie szukać nowych autobusów szynowych to przetarg rozpisze pod RegioShuttle RS1 czy GTW6/2 (oba produkowane przez Stadlera). RS1 było kiedyś testowane na bocznicy siekierkowskiej do Konstatncina.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2006, 10:54

Wybory się zbliżają, po wyborach może na przykład marszałkiem zostać fan NEWAGu...

TLG

Post autor: TLG » 21 wrz 2006, 11:11

inż. Glonojad pisze:Wybory się zbliżają, po wyborach może na przykład marszałkiem zostać fan NEWAGu...
Wierzysz w to? Myśle, że po tej aferze się na to nie odważą. Pismaki zeżrą ich od razu, za pismakami przyjdzie prokurator.
15/12/2005-12/7/2019

ODPOWIEDZ