A tak poza tym, czy pasażer ma jakieś prawne możliwości wyegzekwowania zakazu zakłócania porządku w tramwaju, jeśli np. nie życzy sobie "koncertu akordeonowego"?
Sposoby na "zrowiepanizdrowiaboziada,dajcienamleko,nabu
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
-
michael112
Tak akurat zauważyłem ten temat i przypomniałem sobie o sytuacji, jaka spotkała mnie jakiś czas temu, chyba w lutym: Jechałem 14 na Ochotę. Na przystanku NOWOWIEJSKA jakaś tego typu kobieta zapytała, czy tramwaj jedzie prosto. Po otrzymaniu odpowiedzi wsiadła i zaczęła jak zwykle narzekać, jaka to ona biedna itd. Motorniczy wyszedł z kabiny i zawołał "Wyjdź stąd!" Żebraczka próbowała dalej, ale motorniczy jeszcze raz powiedział "Wyjdź stąd!'". I wysiadła. 
A tak poza tym, czy pasażer ma jakieś prawne możliwości wyegzekwowania zakazu zakłócania porządku w tramwaju, jeśli np. nie życzy sobie "koncertu akordeonowego"?
1. Nie jestem kierowcą autobusu MZA (ani żadnego innego), więc nie cwaniacz 
2.
2.
Regulamin przewozu osób i bagażu środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie ([i]Podstawa prawna: Uchwała Nr XXX/596/2004 Rady Miasta Stołecznego Warszawy z dnia 13 maja 2004 roku [ze zm.][/i]) pisze:1. Obsługa pojazdu, pracownicy nadzoru ruchu i kontrolerzy biletów obowiązani są do wydawania wskazówek, uwag oraz poleceń mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa pasażerów, prawidłowe funkcjonowanie przewozu organizowanego przez m.st. Warszawę oraz egzekwowanie postanowień niniejszego regulaminu.
Rozdział II Przewóz osób
§ 13
1. W pojazdach lokalnego transportu zbiorowego, na stacjach metra oraz na przystankach pasażerom zabrania się:
- gry na instrumentach muzycznych i korzystania z urządzeń nagłaśniających bez zgody ZTM,
- METALL2357
- (METALL22)
- Kontakt:
I co podnieciłeś się na jej widok??radeom pisze:Znalazłem to przegladając jutuba
Czy odrazu wziąłeś się do dzieła
2357 Ty sztruclu, czemuż mnie tak szybko opuścił ?!
http://www.youtube.com/user/METALLpl22?feature=mhsn
"Co to za ptak, co śpiewa tak
Bilety do kontroooooliii...
To kanar jest, jebał go pies,
Nikt się go tu nie booooiii...."
http://www.youtube.com/user/METALLpl22?feature=mhsn
"Co to za ptak, co śpiewa tak
Bilety do kontroooooliii...
To kanar jest, jebał go pies,
Nikt się go tu nie booooiii...."
Żadnych. Tylko obsługa pojazdu. No, chyba, że jesteś funkcjonariuszem służby porządkowej lub militarnejmichael112 pisze:A tak poza tym, czy pasażer ma jakieś prawne możliwości wyegzekwowania zakazu zakłócania porządku w tramwaju, jeśli np. nie życzy sobie "koncertu akordeonowego"?
No i nie zapominajmy o jednym - gdyby ludzie kasy nie dawali, to by żebracy nie wałesali sie po autobusach...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie możemy tolerować takich postów. Ponieważ zawartość archiwum ostrzeżeń wskazuje na recydywę - 3 punkty.METALL2357 pisze:I co podnieciłeś się na jej widok??radeom pisze:Znalazłem to przegladając jutuba
Czy odrazu wziąłeś się do dzieła
Moment moment. A po czym wnioskujesz, że zwykły pasażer nie ma podstaw, tudzież możliwości wyegzekwowania tego zapisu? Może tak po prostu podjąć jakieś kroki, bo stoi za nim prawo, że tak to ujmę. To podobna sytuacja, jak z miejscami dla pewnych osób - niby siłą nie można nikogo wywalić, jak np. nie chce ustąpić inwalidzie, ale...Wolfchen pisze:Żadnych. Tylko obsługa pojazdu. No, chyba, że jesteś funkcjonariuszem służby porządkowej lub militarnejmichael112 pisze:A tak poza tym, czy pasażer ma jakieś prawne możliwości wyegzekwowania zakazu zakłócania porządku w tramwaju, jeśli np. nie życzy sobie "koncertu akordeonowego"?
No i nie zapominajmy o jednym - gdyby ludzie kasy nie dawali, to by żebracy nie wałesali sie po autobusach...
Odświeżam
§ 2. Osobę ujętą należy niezwłocznie oddać w ręce Policji.)
Jeśli obywatel ma czas i chęci na zabawę z żebrakiem i policją, to może ująć takiego żebraka i uniemożliwić mu oddalenie się do czasu przybycia organów ścigania. Żebranie przez osoby mające środki niezbędne do egzystencji lub zdolne do pracy jest wykroczeniem, w związku z tym sprawcę takiego wykroczenia można zatrzymać na podstawie art. 45 par. 2 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w związku z art. 243 kodeksu postępowania karnego (Art. 243. § 1. Każdy ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku przestępstwa lub w pościgu podjętym bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa, jeżeli zachodzi obawa ukrycia się tej osoby lub nie można ustalić jej tożsamości.Wolfchen pisze:
Żadnych. Tylko obsługa pojazdu. No, chyba, że jesteś funkcjonariuszem służby porządkowej lub militarnej![]()
§ 2. Osobę ujętą należy niezwłocznie oddać w ręce Policji.)