Nowe wcielenie forum

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 kwie 2010, 14:54

kocur pisze:niektóre problemy możnaby rozwiązać trochę inaczej. Można nagrodzić indywidualnie punktami, całkowicie zabronić pisania na danym podforum a wątek oczyścić i pozwolić ludziom dalej dyskutować. Można tez pójść na łatwiznę, napisać parę wulgaryzmów, zamknąć temat i iść spać. Z tym że w drugim przypadku najbardziej dostają po tyłku najmniej winni.
Żebyśmy jeszcze mieli zawsze na to czas. A niestety czasami człowiek zdąży tylko zamknąć i tyle.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 06 kwie 2010, 15:02

A ja nie wiem po co w ogóle ingerować w wątki, zamykać, kasować offtopy itd. Na usenecie nigdy nie było żadnej moderacji i wszystko działało dobrze. Jak ludzie chcą dyskutować off-topic, to niech dyskutują, przecież temu służy forum. Według mnie moderatorzy powinni tylko banować ewidentnych trolli, a użytkownikom zostawić wolną rękę.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 kwie 2010, 15:15

Delfino pisze:Na usenecie nigdy nie było żadnej moderacji i wszystko działało dobrze.
A była wtedy Neostrada? Bo ja wiem, że kiedyś, to różne rzeczy działały. Ale to dawno i nieprawda.

Nie będę wyciągał z Zsypu różnych kwiatków, ale przekonałbyś się, że niektórych rzeczy nie da się czytać. Na usenecie nie tyle nie było moderacji, co raczej nie było tyle śmieci.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 06 kwie 2010, 15:19

Bastian pisze:Na usenecie nie tyle nie było moderacji,
a było piętnowanie przez samych użytkowników. Nie trzeba było moderatorów, żeby komuś przekazać, że niech se idzie.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 06 kwie 2010, 15:19

Może jestem słaby merytorycznie , czasami naprawdę kiepsko mi to wychodzi, ale staram się szanować dyskutanta i chciałbym żeby mnie szanowano. Dlatego wkurzają mnie nic nie wnoszące posty , które zaśmiecają forum, jak również zwykła złośliwość i chamstwo w dyskusji.
Dlatego jestem zdecydowanie za zmianami na forum, żeby dyskusja nabrała wymiar bardziej merytoryczny . Będąc kiedyś początkującym forumowiczem zdaje sobie sprawę , jak to jest z punktu widzenia owej osoby. Dopiero z czasem człowiek uczy się funkcjonować na forum, początkowo merytoryka z jego strony jest słabiutka, a zarazem chcąc coś zmienić taka osoba proponuje różne propozycje, które z punktu widzenia osoby starszej stażem są żenujące itp.
Dlatego też jest konflikt , a ludzie są różni i robi się bałagan.
Ja w ciągu swojej kariery forumowej nie miałem żadnego ostrzeżenia, nie wiem jak to się stało , patrząc po początkowych dokonaniach, ale tak było.
Może dlatego że nikomu nie groziłem , starałem się szanować dyskutanta, nie wiem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 kwie 2010, 15:26

JKTpl pisze:
Bastian pisze:Na usenecie nie tyle nie było moderacji,
a było piętnowanie przez samych użytkowników. Nie trzeba było moderatorów, żeby komuś przekazać, że niech se idzie.
Abstrachując od faktu, że usenetu sprzed pięciu lat chyba nie masz szansy zbyt dobrze znać z racji wieku ;), to jednak podam Ci przykład, który i dzisiaj możesz sprawdzić - aron. Na grupach niemoderowanych go pełno.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 kwie 2010, 15:30

Krzysiek_S pisze:Ja w ciągu swojej kariery forumowej nie miałem żadnego ostrzeżenia, nie wiem jak to się stało , patrząc po początkowych dokonaniach, ale tak było.
Może dlatego że nikomu nie groziłem , starałem się szanować dyskutanta, nie wiem.
Może właśnie dlatego? ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 06 kwie 2010, 15:48

Dlatego ewidentnych trolii sie usuwa. Na usenecie ich się po prostu plonkowało. Ale faktem jest, że nawet trollować trzeba umieć i takich dwanych trolli się ceniło za inwencje. Na forach brakuje właśnie tej swobody. Podaje się tylko suche fakty, wszelkie emocje są piętnowane. Nie ma jakiejś takiej atmosfery walki, obozów, offtopiców i flejmów na setki postów. Wszystko to gdzieś zginęło. Mnie tego brakuje :)

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 06 kwie 2010, 15:50

Może baza ma swoje ograniczenie? ;-)

[ Dodano: |6 Kwi 2010|, 2010 15:55 ]
Bastian pisze:Może właśnie dlatego? ;)
Możliwe , ale chyba nie jestem adresatem pytania.

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 06 kwie 2010, 16:15

Jarek pisze:...Jeśli się komuś Wawkom nie podoba i nie chce się przyzwyczaić, to może zrezygnować. Być może rezygnacja niektórych osób podniesie poziom...
być może” - to wcale nie jest pewnik.
a poza tym
reserved pisze:...polecam obecnej władzy Wawkomu, żeby nie traktowali użytkowników jak zbędną rzecz... bo każdy może powiedzieć " nie podoba się to idź stąd ", ale może nie tędy droga?...

trzeba jeszcze pamiętać, że jaki pan taki kram.
a pan na wawkomie jest jaki był.
i użytkownicy równiez ci sami.
w czym zatem pomoże kosmetyka forum ?
.

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 06 kwie 2010, 16:35

IMO o ile podział wawkomu na podfora jest dyskusyjny, o tyle pomysł z rzekomym przejęciem był dobry - prawie uwierzyłem w przejęcie Wawkomu przez Przegubowca (nb jestem przeciwnikiem astrologii, ale jestem gotów wybaczyć modom sklonowanie profili) - uważam, że summa summarum było zdecydowanie lepsze niż rok temu :arrow: rok temu czułem, jakby mi x osób napluło w twarz (żartowanie z jednego wyznania). A wracając do układu forum - odnoszę wrażenie, że podział na podfora przypomina nieco InfoBusa (plagiacik?).
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 06 kwie 2010, 17:41

Pawcio,
jeśli moderatorowi notorycznie brakuje czasu, to raczej nie obejmuje funkcji moderatora na kolejnym podforum.
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 kwie 2010, 17:49

Między innymi po to zostało to wszystko podzielone. To nam też daje większe możliwości dostosowania moderowanych poletek do wiedzy i możliwości.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 06 kwie 2010, 18:13

Ale jedna rzecz się wam udała... temat 'Czasy Przejazdu' znalazł się w prawidłowym dziale. :-)

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 06 kwie 2010, 19:56

kulikowski pisze:IMO o ile podział wawkomu na podfora jest dyskusyjny, o tyle pomysł z rzekomym przejęciem był dobry - prawie uwierzyłem w przejęcie Wawkomu przez Przegubowca .
:szok: :szok: :szok:

ODPOWIEDZ