Żebyśmy jeszcze mieli zawsze na to czas. A niestety czasami człowiek zdąży tylko zamknąć i tyle.kocur pisze:niektóre problemy możnaby rozwiązać trochę inaczej. Można nagrodzić indywidualnie punktami, całkowicie zabronić pisania na danym podforum a wątek oczyścić i pozwolić ludziom dalej dyskutować. Można tez pójść na łatwiznę, napisać parę wulgaryzmów, zamknąć temat i iść spać. Z tym że w drugim przypadku najbardziej dostają po tyłku najmniej winni.
Nowe wcielenie forum
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
A ja nie wiem po co w ogóle ingerować w wątki, zamykać, kasować offtopy itd. Na usenecie nigdy nie było żadnej moderacji i wszystko działało dobrze. Jak ludzie chcą dyskutować off-topic, to niech dyskutują, przecież temu służy forum. Według mnie moderatorzy powinni tylko banować ewidentnych trolli, a użytkownikom zostawić wolną rękę.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A była wtedy Neostrada? Bo ja wiem, że kiedyś, to różne rzeczy działały. Ale to dawno i nieprawda.Delfino pisze:Na usenecie nigdy nie było żadnej moderacji i wszystko działało dobrze.
Nie będę wyciągał z Zsypu różnych kwiatków, ale przekonałbyś się, że niektórych rzeczy nie da się czytać. Na usenecie nie tyle nie było moderacji, co raczej nie było tyle śmieci.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
Krzysiek_S
Może jestem słaby merytorycznie , czasami naprawdę kiepsko mi to wychodzi, ale staram się szanować dyskutanta i chciałbym żeby mnie szanowano. Dlatego wkurzają mnie nic nie wnoszące posty , które zaśmiecają forum, jak również zwykła złośliwość i chamstwo w dyskusji.
Dlatego jestem zdecydowanie za zmianami na forum, żeby dyskusja nabrała wymiar bardziej merytoryczny . Będąc kiedyś początkującym forumowiczem zdaje sobie sprawę , jak to jest z punktu widzenia owej osoby. Dopiero z czasem człowiek uczy się funkcjonować na forum, początkowo merytoryka z jego strony jest słabiutka, a zarazem chcąc coś zmienić taka osoba proponuje różne propozycje, które z punktu widzenia osoby starszej stażem są żenujące itp.
Dlatego też jest konflikt , a ludzie są różni i robi się bałagan.
Ja w ciągu swojej kariery forumowej nie miałem żadnego ostrzeżenia, nie wiem jak to się stało , patrząc po początkowych dokonaniach, ale tak było.
Może dlatego że nikomu nie groziłem , starałem się szanować dyskutanta, nie wiem.
Dlatego jestem zdecydowanie za zmianami na forum, żeby dyskusja nabrała wymiar bardziej merytoryczny . Będąc kiedyś początkującym forumowiczem zdaje sobie sprawę , jak to jest z punktu widzenia owej osoby. Dopiero z czasem człowiek uczy się funkcjonować na forum, początkowo merytoryka z jego strony jest słabiutka, a zarazem chcąc coś zmienić taka osoba proponuje różne propozycje, które z punktu widzenia osoby starszej stażem są żenujące itp.
Dlatego też jest konflikt , a ludzie są różni i robi się bałagan.
Ja w ciągu swojej kariery forumowej nie miałem żadnego ostrzeżenia, nie wiem jak to się stało , patrząc po początkowych dokonaniach, ale tak było.
Może dlatego że nikomu nie groziłem , starałem się szanować dyskutanta, nie wiem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Abstrachując od faktu, że usenetu sprzed pięciu lat chyba nie masz szansy zbyt dobrze znać z racji wiekuJKTpl pisze:a było piętnowanie przez samych użytkowników. Nie trzeba było moderatorów, żeby komuś przekazać, że niech se idzie.Bastian pisze:Na usenecie nie tyle nie było moderacji,
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Może właśnie dlatego?Krzysiek_S pisze:Ja w ciągu swojej kariery forumowej nie miałem żadnego ostrzeżenia, nie wiem jak to się stało , patrząc po początkowych dokonaniach, ale tak było.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Dlatego ewidentnych trolii sie usuwa. Na usenecie ich się po prostu plonkowało. Ale faktem jest, że nawet trollować trzeba umieć i takich dwanych trolli się ceniło za inwencje. Na forach brakuje właśnie tej swobody. Podaje się tylko suche fakty, wszelkie emocje są piętnowane. Nie ma jakiejś takiej atmosfery walki, obozów, offtopiców i flejmów na setki postów. Wszystko to gdzieś zginęło. Mnie tego brakuje 
-
Krzysiek_S
„być może” - to wcale nie jest pewnik.Jarek pisze:...Jeśli się komuś Wawkom nie podoba i nie chce się przyzwyczaić, to może zrezygnować. Być może rezygnacja niektórych osób podniesie poziom...
a poza tym
reserved pisze:...polecam obecnej władzy Wawkomu, żeby nie traktowali użytkowników jak zbędną rzecz... bo każdy może powiedzieć " nie podoba się to idź stąd ", ale może nie tędy droga?...
trzeba jeszcze pamiętać, że jaki pan taki kram.
a pan na wawkomie jest jaki był.
i użytkownicy równiez ci sami.
w czym zatem pomoże kosmetyka forum ?
.
- kulikowski
IMO o ile podział wawkomu na podfora jest dyskusyjny, o tyle pomysł z rzekomym przejęciem był dobry - prawie uwierzyłem w przejęcie Wawkomu przez Przegubowca (nb jestem przeciwnikiem astrologii, ale jestem gotów wybaczyć modom sklonowanie profili) - uważam, że summa summarum było zdecydowanie lepsze niż rok temu
rok temu czułem, jakby mi x osób napluło w twarz (żartowanie z jednego wyznania). A wracając do układu forum - odnoszę wrażenie, że podział na podfora przypomina nieco InfoBusa (plagiacik?).
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88
Między innymi po to zostało to wszystko podzielone. To nam też daje większe możliwości dostosowania moderowanych poletek do wiedzy i możliwości.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan