Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Koleje krajów byłego ZSRR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 mar 2011, 0:34

Bo niewielką korzyść się z takiego rozwiązania osiąga.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 mar 2011, 0:41

Ja mam podejrzenie, że jakieś względy strategiczne każą im to odsunąć od granicy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 mar 2011, 0:42

Tadżyckiej czy kazachskiej?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 mar 2011, 0:48

Obecna linia bezpośrednio przylega do granicy tadżyckiej między Dasztobodem a Chawastem. Jeśli ją na tym odcinku odsunąć o kilka kilometrów na północ, akurat się trafi w Jangijer.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 18 mar 2011, 2:02

fik pisze:por. mapa
[OT]Zajebiste melioracje... :D [/OT]

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 mar 2011, 14:06

Bastian pisze:Obecna linia bezpośrednio przylega do granicy tadżyckiej między Dasztobodem a Chawastem. Jeśli ją na tym odcinku odsunąć o kilka kilometrów na północ, akurat się trafi w Jangijer.
Tak, tylko nijak nie pozwoli to uzyskać wspomnianego w artykule skrócenia o 15km na odcinku Taszkent - Samarkanda.
hafilip84 pisze: [OT]Zajebiste melioracje... :D [/OT]
To tutaj ginie woda, która powinna uchodzić do jeziora Aralskiego ;)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 mar 2011, 14:34

Od 16 listopada ub.r. kursują pociągi na linii Hrebennikiwka-Nizy (obwód sumski), w sile jednej pary relacji Nizy-Sumy i połowy pary relacji Nizy-Smorodyne, we wtorki, środy i czwartki. W pozostałe dni pociągów nadal brak. To trzecia linia reaktywowana w obwodzie sumskim dzięki dostawom pesowskich 620M - wcześniej wznowiono ruch na liniach Boguduchiw-Huty oraz Ambary-Wiryńskij Zawod. Polskie szynobusy eksploatowane w depo Smorodyne zaglądają również do Lebiedyńskiej oraz położonego na granicy z Rosją Puszkarnego.

Za to od 15 marca b.r. nie kursują pociągi na liniach (Piatichatki)-Sawro-Terny, Kercz Płd.-Kercz-Krym oraz (Krzywy Róg)-Krzywy Róg Zachodni-Ingulec.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 26 mar 2011, 15:33

fik pisze:Za to od 15 marca b.r. nie kursują pociągi na liniach (Piatichatki)-Sawro-Terny, Kercz Płd.-Kercz-Krym oraz (Krzywy Róg)-Krzywy Róg Zachodni-Ingulec.
Z tym Kerczem to chodzi o odnogę do portu? Coś tam w ogóle jeździło? :>
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 mar 2011, 15:56

Adam G. pisze:Coś tam w ogóle jeździło? :>
Krym to stacja przy przeprawie promowej przez cieśninę Kerczeńską (stacja po rosyjskiej stronie nazywa się Kaukaz i jest to już absolutne mistrzostwo ogólności nazwy :D), Kercz Południowy jest na południowych rubieżach miasta (Arszyncewo) i też nie ma nic wspólnego z bocznicą do portu. Rozkład przewidywał dwie pary kursujące w relacji Kercz-Krym i dwie w relacji Kercz Płd.-Kercz-Krym.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 26 mar 2011, 19:07

fik pisze:
Adam G. pisze:Coś tam w ogóle jeździło? :>
Krym to stacja przy przeprawie promowej przez cieśninę Kerczeńską (stacja po rosyjskiej stronie nazywa się Kaukaz i jest to już absolutne mistrzostwo ogólności nazwy :D),
Myślałem, że stacja nazywa się "Port Krym" ;) A co do przeprawy, to mam jakieś plany, które są z nią związane ;)
fik pisze:Rozkład przewidywał dwie pary kursujące w relacji Kercz-Krym i dwie w relacji Kercz Płd.-Kercz-Krym.
No to nic dziwnego, że to upadło - busiarstwo na linii 1 jeździ do Portu Krym niemal co chwilę.
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 mar 2011, 19:09

Adam G. pisze: A co do przeprawy, to mam jakieś plany, które są z nią związane ;)
Do Abchazji się wybierasz? :> Czy na ZIO do Soczi? ;)

Adam G.

Post autor: Adam G. » 26 mar 2011, 19:13

fik pisze:
Adam G. pisze: A co do przeprawy, to mam jakieś plany, które są z nią związane ;)
Do Abchazji się wybierasz? :>
Być może, choć nie to jest celem numer jeden ;)
fik pisze:Czy na ZIO do Soczi? ;)
Eee, do tego czasu to te promy mogą zatonąć :)
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 mar 2011, 19:17

Adam G. pisze:Być może, choć nie to jest celem numer jeden ;)
No ja Abchazję chcę w tym roku od Gruzji zrobić. Generalnie to wychodziło mi, że w Krasnodarie to jednak lepiej się dostawać za pomocą 620D Donieck-Rostów, bo do tego Kerczu to się jedzie, jedzie i jedzie, ale może źle mi wychodziło ;)

TOMEK

Post autor: TOMEK » 26 mar 2011, 22:55

Czy ktoś z was zaliczał już w ogóle tą przeprawę promową :?: Ja dwa razy jechałem rejsowym autobusem Jałta - Krasnodar, pamiętam że zajmowało to sporo czasu, a obecność pasażerów z polskimi paszportami zakłopotanie wśród ukraińskich i rosyjskich służb granicznych...

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 mar 2011, 1:34

fik pisze:
Adam G. pisze:Być może, choć nie to jest celem numer jeden ;)
No ja Abchazję chcę w tym roku od Gruzji zrobić. Generalnie to wychodziło mi, że w Krasnodarie to jednak lepiej się dostawać za pomocą 620D Donieck-Rostów, bo do tego Kerczu to się jedzie, jedzie i jedzie, ale może źle mi wychodziło ;)
25h do Symferopola ze Lwowa i stamtąd jest już autobus do Krasnodaru :) Pociąg Symferopol-Kercz jedzie bardzo długo, bodajże 8 godzin, ale bardzo mi się to podobało, bo mogłem się wyspać. Marszrutki jadą jakoś ok. 4h. Zobaczymy, czy LOT wysmaży jakąś fajną promocję na nowe połączenie Warszawa-Donieck :)
TOMEK pisze:obecność pasażerów z polskimi paszportami zakłopotanie wśród ukraińskich i rosyjskich służb granicznych...
Przecież to jest najpiękniejsze w podróżowaniu! "Pokażcie tych Polaków" na przejściu Porubne/Siret czy wzruszenie pani celnik o polskich korzeniach na przejściu granicznym, które przez Polaków jest odwiedzane raczej rzadko (jedzie tamtędy pociąg Kijów-Woroneż, nie chce mi się wyciągać paszportu by sprawdzić nazwę) :)
noidea

ODPOWIEDZ