MichalJ pisze:Art. 13l. (32) 1. Do kontroli prawidłowosci uiszczenia opłaty elektronicznej, w tym kontroli uzywanego w pojezdzie urzadzenia, o którym mowa w art. 13i ust. 3, jezeli jest ono wymagane, oraz nałozenia i pobierania kar pienieznych, o których mowa w art. 13k, sa uprawnieni:
1) funkcjonariusze Policji;
2) inspektorzy Inspekcji Transportu Drogowego;
3) naczelnicy urzedów celnych i dyrektorzy izb celnych;
4) funkcjonariusze Strazy Granicznej.
Na razie tylko 3 patrole ITD mają sprzęt do wykonywania kontroli pracy urządzeń. Inni mogą tylko zobaczyć czy urządzenie jest (konkretnie potwierdzić posiadanie obudowy i świecenie się diody, bo nie sprawdzą środka).
-----
No dobra. Posypuję głowę popiołem.

Mam 3 ekspertyzy prawne dotyczące mojej sprawy.
Jedna pierwsza - generalnie zadowalająca gdzie autor wyłuszcza mi przepisy ustawy o zabytkach - oparłem się na niej na początku, ale drążyłem dalej. Kolejne dwie ekspertyzy wskazują na sprzeczności pomiędzy ustawą o drogach publicznych a ustawą o zabytkach i nie rozstrzygają na 100% który akt prawny jest 'ważniejszy'. Czyli tak naprawdę zależałoby to od ew. interpretacji sądu do którego taka sprawa musiałaby trafić. A że nie mam ochoty dorabiać sądów, prawników, ani ponosić mega kosztów z tym związanych zawiadamiam, co następuje:
KMKM podpisał umowę z ViaTOLL-em i mam przed sobą urządzenia które trafią do pierwszych dwóch pojazdów, które są narażone na wyjazdy na drogi krajowe.