O chłodzeniu i niechłodzeniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

dzidek

Post autor: dzidek » 11 maja 2011, 18:19

Szkoda, że w SU15 niektórzy kierowcy nie wiedzą (albo im się nie chce włączać) o opcji przycisku uruchamiania wentylatorów dachowych. To też trochę chłodu daje z sufitu takiego SU15.

radeom

Post autor: radeom » 11 maja 2011, 18:40

Desert pisze:Chcesz zgłaszać do ZTMu wozy które nie stosują klimy bo sam ZTM nie kazał jej stosować?
Jak dzwoniłem parę razy na infolinię, to dostałem informację, że zgłoszenie zostanie przekazane do działu Nadzoru Ruchu i sprawdzone. No ale skoro trzeba czekać na magiczne zarządzenie, to już sam nie wiem... Tak w ogóle, to jestem ciekaw, kiedy ZTM uraczy nas nakazem włączania klimatyzacji.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 11 maja 2011, 18:42

rhemek pisze:To po diabla kupowano te autobusy, skoro sie nie wlacza. To jakies jaja, pisze to jako pasazer.
Ciężko, żebyś pisał jako ktokolwiek inny, skoro (z tego, co wiem) z komunikacją łączy cię tyle, że jesteś pasażerem, i się nią interesujesz :smile:
JacekM pisze:Dobrze że do hamowania przed czerwonym światłem na skrzyżowaniu nie potrzeba stempelka w karcie...
Jacek, wytłumaczę ci to łopatologicznie: mnie obowiązuje regulamin wprowadzony przez mojego pracodawcę, stosuję się do niego, bo od tego są uzależnione moje zarobki. Jak pracodawca mi powie, żeby chłodzić, to będę chłodzić, jak mi nie powie, to nie będę. Pracuję dla pieniędzy, nie płacą mi pasażerowie, nie płaci mi ZTM, płaci mi Mobilis. I to Mobilis w związku z tym decyduje, czy chłodzić, czy też nie. Chcesz klimy? Męcz ZTM, męcz przewoźników, nie męcz kierowców, bo nie oni tu rządzą. Przeżywasz tę klimatyzację jak dziewica pierwszą miesiączkę, teoretycznie nie jesteś już dzieckiem, powinieneś wiedzieć jak to działa, przez tyle lat, ile wałkowany jest ten temat to i goryl Magilla by się nauczył. Jak ZTM ściśnie przewoźników za jaja, to będzie klima, jak ZTM tego nie zrobi, to klimy nie będzie. Proste jak konstrukcja cepa.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 maja 2011, 18:55

Czy kierowcy grożą jakiekolwiek sankcje za włączenie klimatyzacji bez [pad na kolana]pieczątki[/pad na kolana] w karcie?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 11 maja 2011, 18:57

Rośnie zużycie paliwa, więc grożą. A jak jest pieczątka, to i normy się zmieniają.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Adam G.

Post autor: Adam G. » 11 maja 2011, 19:00

Moja cierpliwość się kończy. Głupio mi pisać do gazety, ale jeszcze trochę i naprawdę to zrobię. Z jednego mobilisowego SU18 dziś wysiadłem, bo nie mogłem wytrzymać (otwarte okna, zamknięte luki dachowe, włączony gorący nadmuch, kierowca odmówił otwarcia wywietrzników w dachu lub włączenia klimy), w drugim smażyłem się przy otwartych oknach i lukach dachowych. Korki, światła, przystanki - to wszystko sprawiło, że autobus praktycznie nigdy nie rozpędził się do 50km/h, więc pootwierane niewielkie okna niewiele dawały. Linia 175, jakby co. Piękna wizytówka naszego kraju...

Temperatury już dawno osiągnęły wartości, w których klimatyzacja powinna działać obowiązkowo (abstrahując od faktu, że powinien być nakaz jej używania 24h/365 dni w roku...). Kierowcy są winni tylko częściowo i w sumie im się nie dziwię. Wiadomo, że mogliby przedłożyć zdrowy rozsądek nad brak stempelka, ale to ich, nie pasażerów rozlicza się potem z paliwa.

Czy znajdzie się ktoś, kto w końcu ukróci tę paranoję? Na jakie temperatury musimy czekać, by klimatyzacja była włączana? Czy ktoś musi ostentacyjnie zemdleć w autobusie, by ZTM dostrzegł problem?
Szeregowy_Równoległy pisze:Przeżywasz tę klimatyzację jak dziewica pierwszą miesiączkę
Ja też. Mam serdecznie dość tego kretynizmu. Po jaką cholerę kupiono wozy z klimą? Jeśli tak to ma wyglądać, to ja dziękuję, lepiej już było zaoszczędzić te parę kafli na sztuce i kupić kilka wozów więcej :evil:
noidea

desert_eag

Post autor: desert_eag » 11 maja 2011, 19:23

Adam G. pisze:Po jaką cholerę kupiono wozy z klimą?
Hmm, rzekłbym, że tu jest sedno, ale zaraz pewnie zostanę zlinczowany przez zwolenników chłodu z agregatu.

Ogólnie to widać, że w dupach się poprzewracało...
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam :)

Adam G.

Post autor: Adam G. » 11 maja 2011, 19:30

desert_eag pisze:
Adam G. pisze:Po jaką cholerę kupiono wozy z klimą?
Ogólnie to widać, że w dupach się poprzewracało...
Nic mi się nie poprzewracało. Żyję w XXI wieku i mam prawo wymagać ogólnie przyjętego w całym cywilizowanym świecie standardu usług.

Wynaleziono niegdyś klimatyzator - maszynę, umilającą życie. Po wielu latach trafiły one do autobusów, rozpełzły się po świecie, w końcu dotarły do Polski. Podobnie działo się z setkami innych wynalazków. One działają, klimatyzacja nie. Nikt nie próbuje mi wmawiać, że poprzewracało mi się w dupie, bo załatwiam coś w internecie, korzystam z telefonu komórkowego, jeżdżę samochodem, oglądam TV, chodzę do kina itp. Ba, nikt nie powie mi, że poprzewracało mi się w dupie, oczekując klimatyzacji w centrum handlowym - jej obecność jest wręcz oczywista. Dlaczego więc stawianie wymagania, by klimatyzacja w autobusie działała, ma być "poprzewracaniem się w dupie"?
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 maja 2011, 19:32

W Ikarusach nie ma klimatyzacji, więc klimatyzacja jest zła. Proste i logiczne, c'nie?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Rosa

Post autor: Rosa » 11 maja 2011, 19:43

Myslę że jest sens i powinnismy dzwonic do ZTMu ze skargami na brak klimy. Skoro z jednej strony się chwala ile to mamy juz w mieście wozów z klimatyzacja to niech kierowcy jej uzywają. Czym więcej będzie skarg tym większe szanse że w końcu zacznie być u nas normalnie.

Kierownik

Post autor: Kierownik » 11 maja 2011, 19:50

fik pisze:W Ikarusach nie ma klimatyzacji, więc klimatyzacja jest zła. Proste i logiczne, c'nie?
Co ty człowieku porównujesz? Autobusy produkowane w drugiej połowie XX wieku i autobusy XXI wieczne? No stary, zastanów się nieco.

Poza tym, nie wiem czego chcecie. Będzie stempelek będzie klima, nie będzie stempelka - nie będzie klimy. To chyba proste, no nie?

desert_eag

Post autor: desert_eag » 11 maja 2011, 19:55

Adam G. pisze:Wynaleziono niegdyś klimatyzator - maszynę, umilającą życie.
Kiedyś wynaleziono też fotele masujące. Mamy je zamontować w każdym autobusie?
Po wielu latach trafiły one do autobusów, rozpełzły się po świecie, w końcu dotarły do Polski. Podobnie działo się z setkami innych wynalazków. One działają, klimatyzacja nie.
Właśnie. Kolejne sedno. Klimatyzacja generalnie nie działa. W zasadzie to niezależnie od tego, czy jest włączona, czy nie.
Ba, nikt nie powie mi, że poprzewracało mi się w dupie, oczekując klimatyzacji w centrum handlowym - jej obecność jest wręcz oczywista.
Rozumiem, że porównujesz komunikację z centrami handlowymi, bo one też są finansowane przez miasto w 70%?
Dlaczego więc stawianie wymagania, by klimatyzacja w autobusie działała, ma być "poprzewracaniem się w dupie"?
Nie mówie "nie" klimatyzacji. Ale jest kilka warunków koniecznych:
1. Najpierw tabor i wyższy standard podróżowania w przeliczeniu na ludzia na m2. Jeśli rezygnując z klimy, możemy mieć kilka wozów więcej - zróbmy to. Jak chcesz zapewnić komfort podróży, nie mając czym wozić ludzi? Przy 150 osobach na pace to ludziom naprawdę jest wszystko jedno czy agregat jest włączony, czy nie.
2. Agregaty obecnie stosowane zdecydowanie nie nadają się do użytku. Może te śródziemnomorskie lepiej się sprawdzą.. (choć te ITS-u chyba najlepsze do tej pory)
3. Dopóki nie dojdziemy do jakiegoś standardu serwisowania klimy, zapomnijmy o tej opcji. Zagrzybiona czy nienabita wentylacja będzie miała efekt odwrotny od zamierzonego.
4. Nie rozumiem postulatów włączania klimatyzacji przez cały rok. Powinna być używana wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba. Zgadzam się, że dzisiejszy dzień mógłby się kwalifikować. Ale najpierw punkty 1-3.
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 maja 2011, 20:03

Ja tam w ogóle nie jestem piewcą klimatyzacji. Nawet w pracy wolę otworzyć okno...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

andrzej_suse10

Post autor: andrzej_suse10 » 11 maja 2011, 20:06

desert_eag pisze:Kiedyś wynaleziono też fotele masujące. Mamy je zamontować w każdym autobusie?
To może zamiast z samej klimatyzacji, zrezygnujmy też z ogrzewania? To będzie jeszcze więcej autobusów :D

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 11 maja 2011, 20:14

Bastian pisze:Ja tam w ogóle nie jestem piewcą klimatyzacji. Nawet w pracy wolę otworzyć okno...
A mnie na przykład od klimatyzacji bolą niemal natychmiast zatoki, dlatego nieraz muszę wysiadać z klimatyzowanego autobusu.

Z tym, że ostatnio rzucił mi się w oczy inny problem. W 1503, a podejrzewam, że nie tylko w nim, jakiś mundry pajac nakleił na oknach naklejki informujące o klimatyzacji (te standardowe ''klimatyzacja włączona... nie otwierać okien). Na ludzi to działa, więc skutkiem jest sauna w wozie, przy której SU15, do którego potem wsiadłem wydawało się przyjemnie chłodne.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

ODPOWIEDZ