Spis autobusów miejskich w złym stanie technicznym
Onet.pl pisze:Fatalny stan autobusów komunikacji miejskiej
Do popołudnia skontrolowano 19 warszawskich autobusów i zatrzymano dowody rejestracyjne 10 z nich ze względu na zły stan techniczny pojazdów - poinformował rzecznik Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego (GITD) Alvin Gajadhur.
Stan warszawskich autobusów komunikacji miejskiej kontrolerzy mają sprawdzać do wieczora. Poprzednia kontrola odbyła się ponad dwa tygodnie temu. Wówczas skontrolowano 27 autobusów. Dowody rejestracyjne zatrzymano w ośmiu przypadkach.
- Najczęstsze usterki to wycieki płynów eksploatacyjnych, zbyt duże zużycie bieżnika opon, niedziałające awaryjne otwieranie drzwi, niesprawne oświetlenie, przerdzewiałe schody i pęknięcia szyb czołowych - powiedział Gajadhur.
Podkreślił, że kontrole przeprowadzane są regularnie i nie mają związku z pożarem autobusu na Trasie Łazienkowskiej na początku kwietnia. Zapowiedział, że w związku z niepokojącymi wynikami kontroli będą one kontynuowane.
Rzecznik Miejskich Zakładów Autobusowych (MZA) powiedział, że autobusy, których dowody rejestracyjne zatrzymano w środę, należą do trzech warszawskich przewoźników - MZA, ITS Michalczewski i Mobilis.
W godzinach porannego szczytu w Warszawie jeździ łącznie ok. 1400 autobusów należących do czterech przewoźników - MZA, ITS Michalczewski, PKS Grodzisk Mazowiecki oraz Mobilis.
Dla nich KM to powinno być zbiorowisko latających dywanów podjeżdzających pod drzwi latających na łzach wiewiórek. Nigdy nic się nie ma dziać, bo to perpetum mobile powinny być....  ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Wygląda na to, że MZA w końcu znalazł winnych złego stanu autobusów - fatalny serwis i mechanicy. Potwierdził to nawet sam prezes, który rano bawił się w mechanika.
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1595886,0, ... omosc.html
Materiał filmowy na:TVN Warszawa pisze:Spłonął kolejny autobus.
MZA: winny fatalny serwis
19:11 16.04.2009 / TVN Warszawa
Tragiczna sytuacja warszawskiego taboru autobusowego. Po zeszłotygodniowym pożarze solarisa na Trasie Łazienkowskiej w czwartek spłonął kolejny pojazd. Koło południa na ul. Marsa w płomieniach stanął Jelcz. Nikomu nic się nie stało. Kilka godzin wcześniej prezes Miejskich Zakładów Autobusowych osobiście sprawdzał stan techniczny pojazdów. Za zły stan autobusów wini serwis.
Do pożaru doszło ok. południa w autobusie jadącym ulicą Marsa w stronę Rembertowa. Prowadzący pojazd zauważył dym w lusterku i natychmiast się zatrzymał.
- Ludzi wysadziłem i gasiłem - relacjonuje Sławomir Wiśniewski, kierowca spalonego Jelcza.
Z pierwszych ustaleń MZA wynika, że zawinił pęknięty przewód paliwowy. Prawdopodobnie z tego samego powodu spalił się solaris na Trasie Łazienkowskiej.
Winny serwis?
Stan miejskich autobusów osobiście sprawdzał jeszcze w czwartek rano sam prezes MZA Mieczysław Magierski. Po kontroli w zajezdniach przy Ostrobramskiej i Woronicza doszedł do wniosku, że nawala serwis, który naprawia autobusy i osoby, które autobusy z serwisów odbierają.
- Stan tych wozów znacznie odbiega od tego co było zapisane w umowie. Musimy to wyjaśnić - mówi.
Pracownicy serwisów nie zauważyli między innymi wycieków oleju. Kontrolę w MZA prezes zarządził po ostatnim wypadku na Trasie Łazienkowskiej, kiedy autobus w czasie jazdy stanął w ogniu i doszczętnie spłonął.
Połowa autobusów jest niesprawna
Kontrolę autobusów prowadzą niezależnie także pracownicy Inspektoratu Transportu Drogowego. Wyniki są przerażające: na 28 skontrolowanych w środę pojazdów prawie co drugi nie nadawał się do jazdy. Najczęstsze uchybienia to: niedziałające wyjścia awaryjne, wycieki płynów i zużyte ogumienie.
Pasjans zamiast naprawy
Związkowcy w MZA nie mają jednak wątpliwości. Problem to nie tylko brak dobrych autobusów ale i dobrych mechaników. - Ostatnio był taki przypadek, że "miszcz", który powinien zajmować się swoją pracą, układał pasjanse - denerwuje się Zygmunt Wojciechowski, szef Sierpnia '80 w MZA.
Łukasz Wieczorek
mwap
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1595886,0, ... omosc.html
Pozdrawiam.
- R-9 Chełmska
8917 pisze:Wyniki są przerażające: na 28 skontrolowanych w środę pojazdów prawie co drugi nie nadawał się do jazdy.
Hahaha, "wyniki są przerażające" - skontrolowali 28 autobusów na 1400 i mowią coś o wynikach... litości!
117 119 130 138 167 168 174 210 318 504 N36 N37
Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.
Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.
Nie przesadzajmy jak coś cieknie z wozu to nie jest takie błache, rozumiem żarówkę, ale i wyjście awaryjne, które nie działa to ZAGROŻENIE....
Co do materiałufilmowego to dobre zmiana wizerunku...co tu zmieniać jak co drugi wóz wygląda jak żywcem z Kalkuty poobklejany święcocymi naklejeczkami a kierowcy to często (nie zawsze, wielu znam i o nich mogę powiedzieć dokładnie co innego) chamy...
Co do materiałufilmowego to dobre zmiana wizerunku...co tu zmieniać jak co drugi wóz wygląda jak żywcem z Kalkuty poobklejany święcocymi naklejeczkami a kierowcy to często (nie zawsze, wielu znam i o nich mogę powiedzieć dokładnie co innego) chamy...
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009