Nowe nazwy przystanków
Grossów to nazwa z tych dla znawców pisma
Nie jest dziś używana nawet przez mieszkańców tej okolicy. Częściej mówi się Marymont. Oczywiście można sobie wyobrazić przypomnienie Grossowa za sprawą ustalenia nazwy pętli tramwajowej, choć wydaje mi się, że ten majątek był jednak trochę dalej. Mamy całkiem przykłady: Witolin, Karolin, Ulrychów, więc czemu nie? A może lepiej na potrzeby tej pętli przeflancować nazwę "Potocka"?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I będzie afera, że ktoś po 10 latach pojechał do Warszawy i na nie tą Potocką dotarł? Mam opory...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale nazwa "Potocka" jest nieużywana bodaj od 3 lat, w dodatku za rok można by ją było wprowadzić przy okazji przywrócenia tramwajów pod kilkuletniej przerwie. Pretekst więc jest (zwłaszcza że słychać coś o pojawieniu się w tej okolicy 15-ki a nie 36). Dla mnie jednak równie dobrze może zostać Marymont-Potok.Glonojad pisze:I będzie afera, że ktoś po 10 latach pojechał do Warszawy i na nie tą Potocką dotarł? Mam opory...
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tak swoją drogą to zastanawiam się czy nie dałoby rady ZP Okopowa przerobić na ZP Kercelak 
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jeszcze fajniej byłoby wręcz doprowadzić do przywrócenia temu miejscu przedwojennej nazwy...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
O! 
Notabene "Kercelak" to nazwa potoczna była, tak jak "Poniatoszczak"...

Notabene "Kercelak" to nazwa potoczna była, tak jak "Poniatoszczak"...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Solaris U10
Znalazłem w archiwum swoją notkę nt. Kercelaka sprzed dziewięciu już lat. ZTM mógłby w końcu uwzględnić tę zmianę, skoro tak ochoczo i nieprawidłowo zresztą dostosował się do uchwały Rady Warszawy w sprawie ronda na drugim końcu Okopowej...
METRO - WOLA I BEMOWO nr 0 dodatek do METRO - WOLA I BEMOWO, dodatek do Gazety Stołecznej nr 269, wydanie z dnia 17/11/2001 , str. 1
Nazwę Kercelak dla skrzyżowania al. "Solidarności" i Okopowej Rada Warszawy przywróciła na ostatniej sesji. Nie wszyscy radni byli jednak za.
Część wstrzymała się od głosu, bo miejsce to pierwotnie było przeznaczone na rondo Zgrupowania AK "Radosław". Nazwę tę mimo ogromnych protestów warszawiaków otrzymało jednak popularne rondo Babka, niektórzy radni uważają jednak, że Zgrupowanie AK "Radosław" powinno trafić w miejsce Kercelaka.
METRO - WOLA I BEMOWO nr 0 dodatek do METRO - WOLA I BEMOWO, dodatek do Gazety Stołecznej nr 269, wydanie z dnia 17/11/2001 , str. 1
Nazwę Kercelak dla skrzyżowania al. "Solidarności" i Okopowej Rada Warszawy przywróciła na ostatniej sesji. Nie wszyscy radni byli jednak za.
Część wstrzymała się od głosu, bo miejsce to pierwotnie było przeznaczone na rondo Zgrupowania AK "Radosław". Nazwę tę mimo ogromnych protestów warszawiaków otrzymało jednak popularne rondo Babka, niektórzy radni uważają jednak, że Zgrupowanie AK "Radosław" powinno trafić w miejsce Kercelaka.