Odczytywanie komunikatów w autobusach i tramwajach
-
michael112
Tomasz Knapik nie żyje. Wskazano o tym już w wątku "Zmarli [2021]".
Niewątpliwie będzie to miało wpływ na komunikaty głosowe WTP. Od czasu do czasu na bieżąco trzeba dogrywać nowe nazwy.
Jeśli jedne przystanki będzie czytał inny lektor, drugie inny, będzie to źle wygłądało (chyba nawet słowo "Następny przystanek" / "Przystanek" / "Przystanek na żądanie" są nagrane w osobnym pliku).
Sądzę że najbardziej profesjonalnie będzie nagrać wszystkie przystanki od początku z nowym lektorem. Ja bym postawił na Macieja Gudowskiego, znanego z drugiej linii metra i wagonów Inspiro w pierwszej. Ma bardzo spokojny, profesjonalny głos.
Niewątpliwie będzie to miało wpływ na komunikaty głosowe WTP. Od czasu do czasu na bieżąco trzeba dogrywać nowe nazwy.
Jeśli jedne przystanki będzie czytał inny lektor, drugie inny, będzie to źle wygłądało (chyba nawet słowo "Następny przystanek" / "Przystanek" / "Przystanek na żądanie" są nagrane w osobnym pliku).
Sądzę że najbardziej profesjonalnie będzie nagrać wszystkie przystanki od początku z nowym lektorem. Ja bym postawił na Macieja Gudowskiego, znanego z drugiej linii metra i wagonów Inspiro w pierwszej. Ma bardzo spokojny, profesjonalny głos.
Ja uważam by pozostawić zapowiedzi czytane przez Ś.P. Pana Tomasza Knapika, jeśli taka była jego wola i tak było w umowie z ZTM. Nowych przybywa znacznie mało, a za jakiś czas, jeśli będzie znacznie więcej nowych przystanków, zmianę na kogoś innego czytające zapowiedzi można przemyśleć.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
Napiszę krótko: co Ty pieprzysz?
Na pewno będzie wymagana zmiana lektora za jakiś czas. Też bym widział Macieja Gudowskiego jako zapowiadającego, dzięki temu byłoby ujednolicenie zapowiedzi (autobusy, tramwaje, metro, SKM). W mojej ocenie nowy lektor może się pojawić w ciągu roku. Wszak nagranie ponad 1000 przystanków to nie jest robota na jeden weekend...
A może tym razem postawić na kobiecy głos, np. Krystyny Czubówny? 
Czy były nagrywane jakieś komunikaty na zapas, czy wszystko na bieżąco?
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
A jak właściwie wyobrażasz sobie nagrywanie komunikatów na zapas?
Nagrywanie sylab. Taki myk zrobiło MPK Łódź z Tomaszem Zimochem i sobie potem składało nazwy....Autobus Czerwon pisze: ↑06 wrz 2021, 21:07A jak właściwie wyobrażasz sobie nagrywanie komunikatów na zapas?
Nagrywasz Pl. Bankowy, a przy okazji Pl. Dzierżyńskiego.Autobus Czerwon pisze:A jak właściwie wyobrażasz sobie nagrywanie komunikatów na zapas?
ŁK
Ewentualnie nagranie wszystkich ulic, ale to też nie wyczerpie tematu.SławekM pisze: ↑06 wrz 2021, 21:18Nagrywanie sylab. Taki myk zrobiło MPK Łódź z Tomaszem Zimochem i sobie potem składało nazwy....Autobus Czerwon pisze: ↑06 wrz 2021, 21:07A jak właściwie wyobrażasz sobie nagrywanie komunikatów na zapas?
Sylaby można sobie powycinać z tego, co jest. Zresztą już były wycinane nie tylko sylaby chyba.
Jedyny lektor nieśmiertelny to chyba rzeczywiście Ivona.
Każde z tych rozwiązań brzmi dużo bardziej średnio niż natywne.
Jedyny lektor nieśmiertelny to chyba rzeczywiście Ivona.
Każde z tych rozwiązań brzmi dużo bardziej średnio niż natywne.
ŁK
-
michael112
Głos Tomasza Knapika to już symbol warszawskiej komunikacji. Moim zdaniem są to najlepiej brzmiące zapowiedzi przystanków w Polsce. Przy tak niewielkiej liczbie zmian nazw przystanków, ten mały ułamek nowych nazw to chyba nie powód do szukania nowego lektora na już. Niektóre nazwy można spokojnie zmontować np. Metro Zacisze, czy Metro Bródno.
Bardziej skomplikowany montaż też jest możliwy, z wykorzystaniem wycinania potrzebnych sylab.
Poza tym, czy kilka przystanków nagrane innym głosem to powód żeby wyrzucać bazę kilku tysięcy zapowiedzi i nagrywać od nowa? Warszawska komunikacja ma gorsze problemy, niż to że gdzieś na uboczu przystanek "Żiżki" przeczyta inny głos.
Jedynie problem może być większy dopiero za ładnych kilka lat.
Bardziej skomplikowany montaż też jest możliwy, z wykorzystaniem wycinania potrzebnych sylab.
Poza tym, czy kilka przystanków nagrane innym głosem to powód żeby wyrzucać bazę kilku tysięcy zapowiedzi i nagrywać od nowa? Warszawska komunikacja ma gorsze problemy, niż to że gdzieś na uboczu przystanek "Żiżki" przeczyta inny głos.
Jedynie problem może być większy dopiero za ładnych kilka lat.
Już to kiedyś przerabialiśmy z poprzednim lektorem w tramwajach. Przystanek Metro Ratusz-Arsenał był sklejany z kilku sylab. Nie wracajmy do tego.
Film jest głupi i niesmaczny, ale jeśli jakiś dzieciak w kilka godzin zrobił, coś w stylu syntezatora głosu Pana Knapika, to może jest to jakaś droga do dogrywania nowych zapowiedzi.
https://youtu.be/WUqDby0N42g