Bezpieczeństwo w pojazdach komunikacji

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Rosa

Post autor: Rosa » 05 lut 2011, 19:08

Mnie 2 razy probowano okraśc i to w teoretycznie całkiem bezpiecznych miejscach, przy Promenadzie i na skrzyżowaniu Ostrobramskiej z Fieldorfa.

MichałP.

Post autor: MichałP. » 05 lut 2011, 22:19

Jeżeli chodzi o Kawęczyńską to ogólnie jest spokój. Natomiast latem dla motorniczego to kiepski rejon do jazdy. Tamtejsza młodzież wykazuje sie naprawdę dużą finezją w wymyślaniu rzeczy jakie i w jaki sposób można ułożyć na tory. Czasami także podczas postoju na pętli z pobliskiego parku potrafi coś przelecieć koło nosa. Co do pasażerów w 90% wykazują się naprawdę dużą kulturą.
Co do Wileńskiego...jak dla mnie jedno z najgorszych miejsc w Warszawie.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 05 lut 2011, 22:25

Rosa pisze:Mnie 2 razy probowano okraśc i to w teoretycznie całkiem bezpiecznych miejscach, przy Promenadzie i na skrzyżowaniu Ostrobramskiej z Fieldorfa.
Przy Promenadzie to może na słynnej kładce? Wieki temu Jacek Hugo-Bader taki fajny reportaż popełnił o tej kładce i jak tam młodzież traciła komórki...
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Rosa

Post autor: Rosa » 05 lut 2011, 23:00

Nie, na parkingu od strony Goclawia :)

biedronp

Post autor: biedronp » 05 lut 2011, 23:17

.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 06 lut 2011, 10:46

A teraz jak tam jest? :>

Rosa

Post autor: Rosa » 06 lut 2011, 11:07

Może coś się dzieje ale nigdy nie byłem swiadkiem. Faktycznie te moje przypadki w tym jeden też z nożem zdarzyły się koło 2001-2002 roku, może teraz sie poprawiło bezpieczeńswo. Cześć ludzi z Os Ostrobramska już podrosła i albo siedzą albo bawią się w powazniejsze rzeczy a nie jakieś napady na małolatów. Na samym Goclawiu pare lat temu wyłapano paru dealerów co pewnie tez nieco zmniejszyło zagrożenie.

fraktal

Post autor: fraktal » 06 lut 2011, 12:29

Rosa pisze:Cześć ludzi z Os Ostrobramska już podrosła i albo siedzą albo bawią się w powazniejsze rzeczy a nie jakieś napady na małolatów.
Ale pewnie znaleźli się młodsi, którzy być może są jeszcze bardziej brutalni. Moje dawne osiedle też miało złą sławę (no nie taką jak wspomniane w reportażu osiedle przy Palisadowej), no i też się słyszało o różnych rzeczach, będąc dzieckiem, o pobiciach w pobliskim lesie, ale jakoś swoich z bloków za bardzo chyba nie bili. Ale wtedy to jeszcze tylko pili, narkotyków za bardzo nie używali, chyba że kleju albo czegoś innego do odurzenia. A kilka lat temu spotkaliśmy naszego dawnego sąsiada, który opowiadał, że teraz jest tam znacznie gorzej, bo młodsi wszystko przejęli i chodzą naćpani. Ale może też tak po prostu trafiłem, że nikt z tamtego "towarzystwa" do poprawczaka chyba ostatecznie nie trafił.

Fajnie zrobić taki reportaż - tematów nie brakuje, ale dużo roboty pewnie i dużo czasu trzeba poświęcić na przygotowanie. Nawet żeby takie ankiety przeprowadzić to trzeba pewnie milion zgód uzyskać. No i najeździć po kraju też się pewnie trzeba...

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 06 lut 2011, 14:52

Nocna bójka w autobusie
W nocy, na Dworcu Centralnym, doszło do bójki między strażnikami miejskimi, a pijanymi mężczyznami w autobusie nocnej linii.
- Około 2.30 strażnicy dostali zgłoszenie od kierowcy. W autobusie linii N88 pobiła się grupa mężczyzn – opowiada Monika Niżniak ze straży miejskiej.
Strażnicy przybyli na miejsce i wezwali młodych ludzi do spokojnego zachowania. – Większość się uspokoiła, ale dwóch członków grupy, mężczyźni w wieku 21 i 22 lat, zaatakowali naszych funkcjonariuszy – mówi Niżniak.
Pomogli ochroniarze
Napastnicy byli pod wpływem alkoholu. Rzucili się na funkcjonariuszy i zaczęli ich atakować. – Doszło do ciosów w brzuch, głowę. Jeden ze strażników ma złamany palec u ręki – relacjonuje.
Sytuację pomogli opanować ochroniarze MZA. Mężczyźni zostali przewiezieni na komisariat policji. Jeden z nich został zatrzymany.
aq
Obrazek

michał1984

Post autor: michał1984 » 06 lut 2011, 15:21

Myślałem ze Bródno jest niebezpieczne ale osiedle na Ostrobramskiej przebija go.Swojego czasu jak chodziłem do liceum miałem kumpla na nie jakiej Witolińskiej i nie raz od niego wracałem koło 21-22ej i nikt mnie nie zaczepiał a były to lata 2001-2002.Szczerze mówiąc włos sie jeży jak sie to czyta (-o< Ja i tak osobiście wychodze z założenia ze to tylko szczęscie lub jego brak bo w gębe dostać można dosłownie wszędzie i o każdej godzinie ](*,) Ktoś pisał ze teraz jest lepiej bo dorośli i zajmują sie czym innym,tacy ludzie sie juz nie zmieniają a nowe pokolenie jest jeszcze gorsze w koncu biorą przykład ze starszy kolegów

radeom

Post autor: radeom » 06 lut 2011, 16:05

michał1984 pisze:Myślałem ze Bródno jest niebezpieczne
Mieszkam na Bródnie od urodzenia i wg mnie jest tu bardzo bezpiecznie (wypowiadam się głównie o okolicach pętli itp., bo o okolicach Rembielińskiej słyszałem różne historie, ale tez nie przesadzajmy). Nie mogę tego samego powiedzieć o Targówku Mieszkaniowym.

dev

Post autor: dev » 06 lut 2011, 16:23

Ja z kolei widzialem awanturujace sie menelstwo w DP w tramwaju o 8:30 rano (!!!) na trasie Niepodległości/Rakowiecka/Boboli, czyli niby o najbezpieczniejszej porze w najbezpieczniejszej dzielnicy :D Zreszta, ta akcja ze Strojem byla tez jakos o 10 rano i to jeszcze pod hipermarketem....
Oj, na kickboxing trzeba sie bedzie zapisac :P (i trenowac bieganie - uprzedzajac zlosliwe komentarze)

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 06 lut 2011, 16:42

Skoro jest trochę o os. Ostrobramska, to i ja napiszę. Sytuacja z wczoraj. Jadę z Marysina 520. Gdzieś po drodze na Korkowej dosiada się banda 5. dresów. Libacja alkoholowa na całego. Bez zaczepiania pasażerów się nie obeszło (cale szczęście, że usiadłem w sekcji A). Już chciałem pisać SMS do SM, ale w autobusie nigdzie nie było nr tel. pod który można taki SMS wysyłać ;/ Na szczęście wysiedli przy Promenadzie.

reserved

Post autor: reserved » 06 lut 2011, 16:48

Ja zawsze siadam w sekcji A autobusu... bezpieczniej bliżej kierowcy a i jakoś tak mniej buja. W ogóle jeśli jest jakoś mega niebezpiecznie to chyba osobiście najchętniej siadam przy samym kierowcy, bo wtedy zawsze można szybciej zgłosić incydent a i nie jest się samemu.

michał1984

Post autor: michał1984 » 06 lut 2011, 16:49

primoż pisze:Skoro jest trochę o os. Ostrobramska, to i ja napiszę. Sytuacja z wczoraj. Jadę z Marysina 520. Gdzieś po drodze na Korkowej dosiada się banda 5. dresów. Libacja alkoholowa na całego. Bez zaczepiania pasażerów się nie obeszło (cale szczęście, że usiadłem w sekcji A). Już chciałem pisać SMS do SM, ale w autobusie nigdzie nie było nr tel. pod który można taki SMS wysyłać ;/
Jak jechałeś wozem monitorowanym tym serii 83xx to kierowca wszystko widział wiec moze zawiadomił odpowiednie służby.Chyba ze udał ze nic nie widzi i nic nie słyszy.Tak apropos co to ma wspólnego z Ostrobramską no chyba ze wysiedli koło Promenady ;-)

ODPOWIEDZ