Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Rozumiem, o co Ci chodzi Jarku, chciałem po prostu podkreślić, że nie ma żadnej znaczącej zmiany w myśleniu IR/ZDM, bo ta byłaby widoczna gdyby w takim "poświęceniu" wybrano komunikację indywidualną jako stratną a nie, jak zwykle zbiorową.
PS: Wygląda na to, że wprowadzenie nowych świateł na Grochowskiej w ogólnym rozrachunku nie pogorszyło prędkości tramwajów - średni czas pozostał na bardzo podobnym poziomie.
PS: Wygląda na to, że wprowadzenie nowych świateł na Grochowskiej w ogólnym rozrachunku nie pogorszyło prędkości tramwajów - średni czas pozostał na bardzo podobnym poziomie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
desert_eag
Nic nie mylę, po prostu niefortunnie wybrałem opisJarek pisze:Coś kręcisz. Takiej relacji nie ma. Mylisz kierunki lub nazwy ulic.desert_eag pisze:na rondzie Zesłańców Syberyjskich w taki sposób, że faza dla jadących Bitwy Warszawskiej w stronę Wisły mocno się skróciła.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Próbowałeś kiedyś coś załatwić w ZDM? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To ich standardowy tekst - wszystko czeka na jakąśtam inwestycję kiedyśtam...
Witam
Słuchajcie czy coś zrobiono ze światłami na skrzyżowaniu Świętokrzyska/Krakowskie Przedmieście? Bo wczoraj mając 178 musiałem 2 razy skręcić na czerwonym bo po staniu ok 5 min szlag mnie trafił. Wogóle nie zmieniło się dla skrętu światło na zielone. Rozumiem że to te cudowne czujki tylko czemu ta czujka nie łapie aut do pasa na skręcie tylko łapie te co jadą prosto? Gdzie to można zgłosić? warto pisac osobiście do ZDM-u?
Pozdrawiam
Słuchajcie czy coś zrobiono ze światłami na skrzyżowaniu Świętokrzyska/Krakowskie Przedmieście? Bo wczoraj mając 178 musiałem 2 razy skręcić na czerwonym bo po staniu ok 5 min szlag mnie trafił. Wogóle nie zmieniło się dla skrętu światło na zielone. Rozumiem że to te cudowne czujki tylko czemu ta czujka nie łapie aut do pasa na skręcie tylko łapie te co jadą prosto? Gdzie to można zgłosić? warto pisac osobiście do ZDM-u?
Pozdrawiam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak poważna awaria jak niewykrywanie pojazdów ORAZ nieprzejście sterownika na program awaryjny trzeba zgłosić jak najszybciej, telefonicznie nawet.
A teraz podobno mają jednak poszerzyć to skrzyżowanie by z powrotem były 3 psy prosto. I co? da się? DA!Niestety, ale powyższe rozwiązania nie przystają do warunków terenowych. Założeniem projektowym wydanym przez Generalną była poprawa bezpieczeństwa ruchu, umożliwienie na Drodze Hrabskiej manewru skrętu w lewo a po zamknięciu Sokołowskiej i zawracania . Nie wchodziła w grę zmiana geometrii ze względu na infrastrukturę (gaz, oświetlenie, planowane inwestycje obwodnic itp). Wydzielone pasy w lewo i do zawracania przy tej czterofazowej sygnalizacji powinny mieć długość minimum po 150m (czyli praktycznie poszerzenie na odcinku 2 x 200m - skosy) a i tak to by było za mało ponieważ wsp. obciążenia tych relacji kształtuje się na poziomie 1.3 (na wprost ok. 1.4 po południu). Split w czystej relacji na wprost Al. Krakowska na poziomie 60%. Tak naprawdę sygnalizacja ta nie pogarsza warunków ruchu panujących na Al.Krakowskiej między Jankami i Raszynem. Przed wybudowaniem sygnalizacji pasy leżące po lewej stronie były blokowane przez pojazdy skręcające w lewo, w jedną stronę przy Drodze, w drugą przy Sokołowskiej. Ponieważ zgodnie z wytycznymi inwestora nie były rozpatrywane zmiany geometryczne likwidacja przystanku czy zmiany lokalizacyjne nie były brane pod uwagę.
Przeprowadziłem obliczenia dla szczytu popołudniowego przy geometrii dla obu wlotów 1L (1Z)(150m) +2W(3W) + 1WP(0WP) i przepustowość na wprost przekroczona jest w granicach 7 - 10%, zawracanie ok. 10%, Droga 17%.

Mnie cieszy, że ktoś włączył akomodację. Wcześniej to działało wg planu stałoczasowego. A jak wiadomo udział pojazdów skręcających w lewo jest mały w związku z ograniczeniami w ruchu na KP. Chyba, że chodzi o blokowanie wjazdu do Centrum ze strony Powiśla i po to sztucznie skracano split. Tak czy siak, akomodacja nie działała. Więc teraz cieszmy się, że przynajmniej działa.Glonojad pisze:Tak poważna awaria jak niewykrywanie pojazdów ORAZ nieprzejście sterownika na program awaryjny trzeba zgłosić jak najszybciej, telefonicznie nawet.
[ Dodano: Sob 14 Lut, 2009 15:39 ]
Nie wierze w winę urzędasów. Jeśli tak zwlekano z budową świateł, to znaczy, że wiadomo było, ze powstanie problem. Ale ktoś w końcu mocno nacisnął, chyba ten radny... nie pamiętam nazwiska. Jego trzeba winić. Takie naciski są non stop. W Warszawie teżRosa pisze:No właśnie czytałem że jednak mają być 3 pasy. Ale znając życie urzedas ktory zatwierdzil to chore zwęzenie zapewne żadnej kary nie poniesie. A że kierowcy przez rok będą stali w niepotrzebnych korkach a skrzyzowanie będzie przebudowywane 2 razy, co tam, przeciez to kasa publiczna.
No właśnie nie działa bo stałem 6 min do skrętu i nic więc pojechałem hmmm ....Jarek pisze:Mnie cieszy, że ktoś włączył akomodację. Wcześniej to działało wg planu stałoczasowego. A jak wiadomo udział pojazdów skręcających w lewo jest mały w związku z ograniczeniami w ruchu na KP. Chyba, że chodzi o blokowanie wjazdu do Centrum ze strony Powiśla i po to sztucznie skracano split. Tak czy siak, akomodacja nie działała. Więc teraz cieszmy się, że przynajmniej działa
To ma być dzialanie?
Dla przypomnienia ten numer to od dziś 022 19633.ZDM pisze:Pod numer Pogotowia możemy zgłaszać wszelkie awarie w pasie drogowym na terenie Warszawy (brak sygnalizacji świetlnej, przepalenie żarówki w latarni, ubytki nawierzchni) bez względu na zarządcę drogi. Pracownicy Pogotowia przekażą informację do właściwego gestora lub zarządcy.