Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 sty 2013, 17:13

Majusi pisze:I mamy priorytet
Nie, nie mamy. Mamy flagowy popis pewnej szkoły projektowania sygnalizacji, podobnie, jak na Zajezdni Żoliborz (nie wiem wręcz, czy nie tą samą ręką de facto napisany).

I nie ma co zrzucać indolencji projektanta na zatwierdzającego - bo ten akurat ma wiele otwartości dla dobrych i przemyślanych, nawet jeśli odważnych, rozwiązań. Tyle, że za niego nie zaprojektuje.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 sty 2013, 17:26

ZEA_R-0 pisze:To ostatnie zdanie mnie rozwaliło :lol:
Uważasz, że wycięcie linii nie jest poważnym argumentem do zmiany przyzwyczajeń komunikacyjnych (i np. przesiadki do samochodu)? :lol:
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 21 sty 2013, 17:30

Majusi pisze:I mamy priorytet a nawet pierwszy szybki tramwaj w Warszawie. Tylko dla kogo?
Ile to kosztuje? I jakie poniesiono nakłady aby ten ersatz uruchomić. Tory trzeba było zbudować, ale czy od razu uruchamiać T?
Priorytet jest wtedy gdy podjeżdżam, dostaję pionową pałkę i przejeżdżam, a nie czekam dwa cykle zanim dostanę zezwolenie. Bez jaj ale program Myśliborskiej robił dyletant. Podobnie przejście przez tory w krzaki gdzie czeka się tramwajem do 4 minut.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Piotrek_2274

Post autor: Piotrek_2274 » 21 sty 2013, 18:15

MisiekK pisze:Podobnie przejście przez tory w krzaki gdzie czeka się tramwajem do 4 minut.
Oprócz zwalnianiana dylatacjach właśnie to przejście rzuciło mi się w oczy - przepraszam ale po kiego tam światła?!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 sty 2013, 18:41

MisiekK pisze: Priorytet jest wtedy gdy podjeżdżam, dostaję pionową pałkę i przejeżdżam, a nie czekam dwa cykle zanim dostanę zezwolenie. Bez jaj ale program Myśliborskiej robił dyletant. Podobnie przejście przez tory w krzaki gdzie czeka się tramwajem do 4 minut.
Bo widzisz - to jest właśnie "priorytet" - dostał go już przy Myśliborskiej i zużył - a skoro może go dostać "tylko raz w cyklu", to musiał poczekać, aż się zregeneruje....
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 21 sty 2013, 21:44

Majusi pisze:I mamy priorytet
Nie kompromituj się tu takimi tekstami.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 21 sty 2013, 21:49

Chciałem napisać, że trwa przecież przetarg na przeprojektowanie sygnalizacji, więc jest szansa, że się jeszcze zdąży poprawić, ale jednak ta nie wchodzi w zakres. Dlaczego?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 sty 2013, 22:18

20 km/h na okres 2-3 tygodni. Tak przynajmniej TW zapewniają.

http://www.rynek-kolejowy.pl/38949/Wars ... 20_kmh.htm
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 21 sty 2013, 23:13

Glonojad pisze:Bo widzisz - to jest właśnie "priorytet" - dostał go już przy Myśliborskiej i zużył - a skoro może go dostać "tylko raz w cyklu", to musiał poczekać, aż się zregeneruje....
Jak dla mnie to sygnalizacja przez przejście w relacji krzaki/krzaki powinna trafić pod czarne wory.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 22 sty 2013, 0:37

Fakt: 2-ka na przystanek i potem na Świderską nie może zbyt szybko odjechać, bo czeka na światłach:
Obrazek
Taki Priorytet dla Tramwajów po warszawsku.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 sty 2013, 0:56

Z innej beki to zastanawiam się co za dziecko gorszego boga nakazało motorniczym przy zmianie czoła składać lusterko przy nieaktywnej kabinie i rozkładać przy aktywnej. Jakby nie można było na raz rozłożyć wszystkie czułki i tak jeździć cały czas - elementy kolizyjne na trasie nie istnieją - nie ma obawy, że lusterko zostanie urwane.... Zabawy z lustrami to tylko przyczyna opóźnień.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 sty 2013, 0:59

Potem to chyba olali...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 sty 2013, 1:02

MichalJ pisze:Potem to chyba olali...
Mało komu się chciało brodzić po śniegu.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 sty 2013, 7:37

Majusi pisze:I mamy priorytet a nawet pierwszy szybki tramwaj w Warszawie. Tylko dla kogo?
Program z priorytetem zostanie dopiero do IR złożony do zatwierdzenie.
Na skrzyżowaniu działa program stary, robiony wg tzw. dobrych, sprawdzonych metod:
- z deficytem detekcji,
- ze sztywną strukturą fazową,
- z tzw. priorytetem ujemnym (strata czasu większa niż w programie stałoczasowym; w akomodacji niemożliwy jest płynny przejazd tramwaju od strony mostu, jeśli uprzednio inny uczestnik ruchu nie wzbudzi fazy).

Na tym skrzyżowaniu kumuluje się większość błędów, jakie może projektant popełnić projektując sygnalizację na skrzyżowaniu z ruchem tramwajowym.

Na to nakłada się efekt krótkiego pasa na Myśliborskiej, bo się Zmidowi nie chciało dobrze zbudować, a IR zapewne odpuścił projektantom zapewnienie akumulacji dla całej kolejki. Drugi problem to nietrafienie z prognozą ruchu, która okazała się bardzo niedokładna.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 23 sty 2013, 7:48

Jarek pisze:Program z priorytetem zostanie dopiero do IR złożony do zatwierdzenie.
A ten program (system) będzie potrafił wykryć jadący tramwaj czy dopiero stojący?

ODPOWIEDZ