Odczytywanie komunikatów w autobusach i tramwajach
Synteza mowy to ryzykowny pomysł, bo za moment ktoś wpadnie na to, żeby przystanki wygłaszał Największy Spośród Polskich Papieży
https://www.youtube.com/watch?v=ooyNuky5m3M
Gdyby zmieniła się władza w mieście, to prędzej obstawiałbym najważniejszego mieszkańca Żoliborza.px33 pisze: ↑07 wrz 2021, 0:53Synteza mowy to ryzykowny pomysł, bo za moment ktoś wpadnie na to, żeby przystanki wygłaszał Największy Spośród Polskich Papieży
Ale tak na serio to dobrze zrobiony syntezator głosu ś.p. Knapika załatwiłby sprawę na lata.
A można było zabrać Ksawerego z metra.Flash8222 pisze:Już to kiedyś przerabialiśmy z poprzednim lektorem w tramwajach. Przystanek Metro Ratusz-Arsenał był sklejany z kilku sylab. Nie wracajmy do tego.
ŁK
Bez przesady, czy musimy wszystko oceniać? Moim zdaniem jest bardzo mądry, bo pokazuje, że głos zostanie na zawsze. Oczywiście nikt przecież nie uważa, że taki głos by powstał bez kilkudziesięciu lat Tomasza Knapika. I raczej to jakaś sztuczna inteligencja i głosowy deep fake niż syntezator.konri pisze:Film jest głupi i niesmaczny, ale jeśli jakiś dzieciak w kilka godzin zrobił, coś w stylu syntezatora głosu Pana Knapika, to może jest to jakaś droga do dogrywania nowych zapowiedzi.
https://youtu.be/WUqDby0N42g
ŁK
Tak samo zrobiło OeBB, dzięki czemu mają symulator generujący dowolne nazwy dla obecnych i przyszłych przystanków w krajowej sieci kolejowej.SławekM pisze: ↑06 wrz 2021, 21:18Nagrywanie sylab. Taki myk zrobiło MPK Łódź z Tomaszem Zimochem i sobie potem składało nazwy....Autobus Czerwon pisze: ↑06 wrz 2021, 21:07A jak właściwie wyobrażasz sobie nagrywanie komunikatów na zapas?
Niestety obawiam się, że to jest rocket science u nas w Wawie...
Zwrócę tylko uwagę na to, że nie każdy lektor chciałby być słyszalny w pojazdach KM.. Pewien bardzo znany powiedział kiedyś w jednym z wywiadów, że nie wyobraża sobie, by jego głos był słyszalny w autobusach czy tramwajach, czy innych zapowiedziach. Jak widać, to nie tylko kwestia kasy. Chyba w tym samym czasie powiedział, że nie lubi użyczać swego głosu w filmach komediowych, bo "za dużo czytania". Dlatego tym większy szacunek dla tych, którzy na użyczenie swojego głosu się zgodzili. Podobne kontrowersje może wzbudzić wykorzystywanie głosu po czyjejś śmierci. W większości przypadków jednak taki głos jest zmieniany, dlatego myślę, że i Warszawę czeka zmianę lektora prędzej czy później.
Komunikaty z nazwami przystanków np. przy metrze są nagrywane ze sporym wyprzedzeniem, zaraz po ogłoszeniu oficjalnych nazw stacji. Dla Młynowa np. zostały nagrane: Metro PKP Młynów, PKP Metro Młynów, no i obecnie używany Metro Młynów. Dlatego myślę, że jeśli chodzi o przewidywalne zmiany nazw ZP ZTM jest zabezpieczony
Z tego co wiem, Knapik już dawno temu wyraził zgodę na użyczenie swojego "głosu" do syntezatora
Oidp samo nagranie 4000 nazw przystanków to było kilka godzin pracy lektora (czyli tyle, ile potrzeba na przeczytanie na głos tych nazw). Do tego dochodzi jeszcze obróbka.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Rzecznik ZTM dla Wyborczej potwierdził, że komunikaty czytane przez Tomasza Knapika pozostaną, jedynie nowe komunikaty i przystanki będzie odczytywać nowy lektor.

O ile ja pamiętam, nagrywanie wszystkich nazw trwało jakiś czas - raczej nie przez jeden dzień. Sam pan Knapik tłumaczył, że przerwy są potrzebne, żeby zachować odpowiednią dykcję, staranność itp.
ZTM dobrze zrobił że zostawia obecne komunikaty czytane przez Ś.P. Pana Tomasza Knapika, a na to, co byś widział, jeszcze poczekamy pewnie dużo dłużej niż rok.SławekM pisze: ↑06 wrz 2021, 18:31Napiszę krótko: co Ty pieprzysz?
Na pewno będzie wymagana zmiana lektora za jakiś czas. Też bym widział Macieja Gudowskiego jako zapowiadającego, dzięki temu byłoby ujednolicenie zapowiedzi (autobusy, tramwaje, metro, SKM). W mojej ocenie nowy lektor może się pojawić w ciągu roku. Wszak nagranie ponad 1000 przystanków to nie jest robota na jeden weekend...
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
W Hyundaiach zapowiedzi głosowe przypominają o... obowiązku zakładania maseczek (słyszane w sobotę). Serio nie jest możliwe przypilnowanie jednolitości komunikatów w pojazdach? O_o
Kolejność zapowiedzi wygląda mniej więcej tak (jeśli w tym zamęcie nie pomyliłem kolejności), począwszy od przystanku DŁUGA 01:
- następny przystanek: ŁADY-SZKOŁA (01);
- przystanek: ŁADY-SZKOŁA (02);
- następny przystanek: ŁADY - przystanek na żądanie (01);
- przystanek: ŁADY-SZKOŁA (01);
- następny przystanek: ŁADY - przystanek na żądanie (01);
- przystanek: ŁADY - przystanek na żądanie (02);
- następny przystanek: NOWY PODOLSZYN - przystanek na żądanie (01);
- przystanek: ŁADY - przystanek na żądanie (01);
- następny przystanek: NOWY PODOLSZYN - przystanek na żądanie (01);
- przystanek: FIGOWA - przystanek na żądanie (02);
- przystanek: NOWY PODOLSZYN - przystanek na żądanie (02);
- następny przystanek: PODOLSZYN (01);
- przystanek: NOWY PODOLSZYN - przystanek na żądanie (01);
- następny przystanek: PODOLSZYN (01);
- przystanek: PODOLSZYN (01);
- powrót bez jakichkolwiek zapowiedzi.
W nawiasach dopisałem numery przystanków, których dotyczy dana zapowiedź.
Jako że często obsługuję linię 715 to się wypowiem. Tam niestety jak się nie zna terenu i nie wie gdzie jest jaki przystanek to można się pogubić. System głupieje bo w sumie na podstawie GPS-a nie wie w którą stronę jadę. Myśli, że skoro jestem na wysokości danego przystanku to znaczy że już jadę w stronę powrotną. Jedynie Podolszyn wyświetla prawidłowo. Zresztą jak tylko skręcam w tę drogę na Podolszyn i obsługuję przystanek Długa to system myśli, że obsługuję przystanek w przeciwnym kierunku i zapowiada następny przystanek Baletowa.MZ pisze: ↑08 lip 2022, 23:32Czy to jest "standardem", że na wahadłowym odcinku trasy linii 715 przez Łady i Nowy Podolszyn system czyta wszystkie napotkane przystanki (po obu stronach jezdni!) tylko w stronę Podolszyna, z powrotem nie czyta już żadnego (bo przecież wszystkie "zaliczył" już w jednym kierunku)?