Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu Al. Jerozolimskich

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 gru 2007, 20:13

Jak już mówiłem, znasz się na rzeczy jak kura na pieprzu.

[ Dodano: 2007-12-26, 20:17 ]
solaris8315 pisze:Przed chwilą w TKW podali, że firma Ascom uruchomi wyświetlacze ... 1 LUTEGO 2008 :!: Kpina, bo reszta to niecenzuralne...
Na miejscu TW zacząłbym straszyć zerwaniem umowy.

Inna rzecz, że TKW zapewne nie widzi różnicy pomiędzy włączeniem wyświetlania (bo same wyświetlacze jako komputery są włączone drugi miesiąc), a odebraniem systemu. A co dopiero zapłacaniem - bo TW, wbrew temu, co bredzi mobil one, pieniędzy na tę "pokazówkę" jak na razie wydały zero... i każdy mógł to był sprawdzić w dostępnym publicznie SIWZ do umowy.

Załóżmy, że rzeczywiście byłby odebrany 1 lutego... kary umowne na poziomie, hm... 600 tysięcy złotych to jednak nie przelewki.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 26 gru 2007, 22:59

inż. Glonojad pisze:Inna rzecz, że TKW zapewne nie widzi różnicy pomiędzy włączeniem wyświetlania (bo same wyświetlacze jako komputery są włączone drugi miesiąc), a odebraniem systemu. (...) Załóżmy, że rzeczywiście byłby odebrany 1 lutego... kary umowne na poziomie, hm... 600 tysięcy złotych to jednak nie przelewki.
:arrow: Rzecznik Tramwajów Warszawskich Wojciech Szydłowski wypowiedział się dla TKW, że kary będą naliczane aż do momentu odbioru systemu, czyli wtedy, gdy będzie on rejestrował wszystkie kursy, a nie tylko większość.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 gru 2007, 23:01

Odbiór to nie tylko rejestracja wszystkich kursów, to także prawidłowe szacowanie przyjazdów oraz np. przekazanie kompletnej dokumentacji...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

matemaciek
Kontakt:

Post autor: matemaciek » 05 sty 2008, 12:13

O jakich "kwadracikach" w tramwajach mowa? Jak widzę coś przeoczyłem, z tego co tu wyczytałem informują, że tram ma zainstalowane urządzenie do współpracy z SIP... Tylko jak taki kwadracik wygląda i gdzie go szukać?
Error 404: signature not found.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 sty 2008, 15:45

kwadrat wygląda jak kwadrat. Nieduży, zielony, naklejka na przedniej szybie stopiątek, w dolnym lewym rogu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 22 sty 2008, 22:17

GW pisze: Kolejny poślizg z tramwajowymi wyświetlaczami

śmik, 2008-01-21, ostatnia aktualizacja 2008-01-21 23:21

Wciąż nie wiadomo, kiedy zaczną działać elektroniczne wyświetlacze z informacją dla pasażerów na przystankach tramwajowych w Al. Jerozolimskich. Firma, które je montuje, nie dotrzymała kolejnego terminu.
Elektroniczne tablice, które zamontowano także na fragmencie Grójeckiej i przy rondzie Waszyngtona, powinny być włączone już 15 października. Miały pokazywać czas do przyjazdu tramwaju konkretnej linii. Urządzenia wciąż nie działają i - co gorsza - nie wiadomo, kiedy wreszcie zostaną uruchomione.

Wykonawca systemu, firma Ascom nie dotrzymała kolejnego terminu. Kilka tygodni temu zakładała, że wczoraj przekaże Tramwajom Warszawskim raport z prób na wyświetlaczach. - Niestety, nie dostaliśmy tego raportu. Według ostatnich zapewnień tablice miały działać od 1 lutego. W ten termin też można jednak wątpić - mówi Wojciech Szydłowski, rzecznik Tramwajów Warszawskich.

Łukasz Wróbel z firmy Ascom nie odpowiedział nam na pytanie, skąd się wzięło następne opóźnienie. Firmie najprawdopodobniej wciąż nie udaje się dopracować systemu, który niezbyt dokładnie pokazuje czas do przyjazdu tramwajów. Wykonawca ma naliczane kary za opóźnienia. Dziennie kwota wzrasta o 8,4 tys. zł.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,4857807.html

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 sty 2008, 22:46

ciekawe ile jeszcze...

Rosa

Post autor: Rosa » 23 sty 2008, 9:13

Wczoraj po raz pierwszy widziałem włączone tablice na przystanku Centrum i napisy na wyswietlaczu są po prostu za małe. Taki wyswietlacz ma sens jeśli z daleka mogę stwierdzic czy lepiej jest czekac na np 25 czy iść do 517 a teraz to aby cos odczytać to należy się znaleźć na przystanku tramwajowym bo z daleka niczego się nie ujrzy.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 23 sty 2008, 12:16

Rosa pisze:Taki wyswietlacz ma sens jeśli z daleka mogę stwierdzic czy lepiej jest czekac na np 25 czy iść do 517 a teraz to aby cos odczytać to należy się znaleźć na przystanku tramwajowym bo z daleka niczego się nie ujrzy.
Właśnie sens tych tablic na tym polega... Myślałeś, że napisy będziesz widział z przystanku autobusowego?...

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 23 sty 2008, 12:38

eee, po prostu trzeba brać lunetę ;P

Rosa

Post autor: Rosa » 23 sty 2008, 19:59

inż. Glonojad pisze:Odbiór to nie tylko rejestracja wszystkich kursów, to także prawidłowe szacowanie przyjazdów oraz np. przekazanie kompletnej dokumentacji...
Ale to w zasadzie w Al Jerozolimskich jest nierealne. Jak może system prawidlowo ocenić czy skład bedzie stał na przystanku Centrum 1 cykl czy tez 3 bo akurat przejazd jest zablokowany? Dzisiaj jechałem tramwajem i o 14 rondo było zakorkowane (4 min postoju na przystanku) a ok 16 tramwaj przejechał od razu (1 minuta)

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 23 sty 2008, 20:12

Rosa pisze:Jak może system prawidlowo ocenić czy skład bedzie stał na przystanku Centrum 1 cykl czy tez 3 bo akurat przejazd jest zablokowany?(1 minuta)
Normalnie, jeśli pojazd się nie przemieszcza to czas przyjazdu się nie zmienia.

mozgow

Post autor: mozgow » 23 sty 2008, 20:18

Flash8222 pisze:
Rosa pisze:Jak może system prawidlowo ocenić czy skład bedzie stał na przystanku Centrum 1 cykl czy tez 3 bo akurat przejazd jest zablokowany?(1 minuta)
Normalnie, jeśli pojazd się nie przemieszcza to czas przyjazdu się nie zmienia.
Dokładnie. Z tego co można było wyczytać, to system ma działać w oparciu o GPS, więc takie sytuacje nie powinny sprawiać problemu.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sty 2008, 20:31

Rosa pisze:Ale to w zasadzie w Al Jerozolimskich jest nierealne
szacowanie zawsze jest możliwe. Szacowanie nie polega na podaniu czasu absolutnie dobrego w 100%, bo - jak sam zauważyłeś - jest dużo czynników, które mogą zaburzyć szacunki. Jednak szacunkowa godzina przyjazdu zawsze będzie dokładniejsza w takim przypadku niż rozkład.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 sty 2008, 21:12

Rosa pisze:
inż. Glonojad pisze:Odbiór to nie tylko rejestracja wszystkich kursów, to także prawidłowe szacowanie przyjazdów oraz np. przekazanie kompletnej dokumentacji...
Ale to w zasadzie w Al Jerozolimskich jest nierealne. Jak może system prawidlowo ocenić czy skład bedzie stał na przystanku Centrum 1 cykl czy tez 3 bo akurat przejazd jest zablokowany? Dzisiaj jechałem tramwajem i o 14 rondo było zakorkowane (4 min postoju na przystanku) a ok 16 tramwaj przejechał od razu (1 minuta)
Owszem, ale istnieje pewne prawdopodobieństwo wystąpienia takich utrudnień o danej porze i statystyczne szanse na różne poziomy odrobienia spóźnien.
Oczywiście, pewność jak pewność, ale lepsze to, jak zauważył MeWa, niż głupie kartki.
Zresztą, powiedzmy sobie szczerze, w szczycie to raczej informacja "za ile pociągów' będzie dana linia a nie za ile minut ;), a poza nim informacja to potrzebniejsza a za razem pewniejsza.
Ponadto, może ZSZR w końcu ruszy, a wówczas skończy się blokowanie skrzyżowań przynajmniej na najgorszym odcinku (sygnalizatory przed torami),

ODPOWIEDZ